Petra
Petra Algemeen 20 Apr 2019

hCG [belangrijk en onmisbaar zwangerschapshormoon]

Hormonen spelen een belangrijke rol in je lichaam, ook tijdens je zwangerschap. Heb je veel last van kwaaltjes, zoals misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid? Al deze kwaaltjes zijn te wijten aan een belangrijk zwangerschapshormoon: hCG.

Wat is hCG?

Hormonen hebben een belangrijke functie in je lijf; ze maken je cellen en organen duidelijk wat voor taak ze hebben. Om dit allemaal te kunnen regelen, zijn er veel verschillende soorten hormonen. Een bekend hormoon is adrenaline. Ook oestrogeen en geslachtshormonen zijn redelijk bekend. Maar er zijn bijvoorbeeld ook eiwithormonen en bloedsuikerspiegel hormonen. Sommige van deze hormonen heb je altijd in je lijf, andere niet. hCG (oftewel ‘humaan choriongonadotrofine’) is een hormoon dat niet altijd in je lichaam aanwezig is. Het wordt namelijk afgescheiden door een eicel die bevrucht is en zich heeft ingenesteld in de baarmoederwand. De eicel geeft je lijf zo het signaal door dat er sprake is van een zwangerschap. Er is dus actie nodig!

Noodzakelijk hormoon

Zonder hCG is er geen mogelijkheid voor een gezonde zwangerschap. Het is dus een onmisbaar hormoon. Is er sprake van onvoldoende hCG? Dan ontwikkelt de zwangerschap zich verder. Het hormoon zet daarvoor vet in energie om. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om de verdere groei van de eicel te stimuleren. Dat is niet het enige doel van het hormoon. hCG beschermt je kindje namelijk ook tegen jouw eigen immuunsysteem. Wanneer dat niet gebeurt stoot je immuunsysteem namelijk het embryo af. Ook dan is een zwangerschap dus niet mogelijk.

De vervelende kant van hCG

Gevoelige borsten, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, maar ook stemmingswisselingen: het zijn zwangerschapskwaaltjes die voornamelijk door dit hCG-hormoon worden veroorzaakt. Dit is het ergste gedurende het eerste trimester, omdat je lichaam dan veel meer van het hormoon aanmaakt dan eigenlijk nodig is. Tussen de 9 en 11 weken ligt de piek, daarna neemt het gelukkig weer af. Tijdens het tweede en derde trimester is hCG van wat minder belang. Dan zijn inmiddels de belangrijkste lichaamsstelsels en organen van je kindje gemaakt en verder ontwikkeld. Andere zwangerschapshormonen nemen dan het werk over, voor de verdere ontwikkeling van de baby. Hierdoor zal je merken dat ook de zwangerschapskwaaltjes verminderen. Al zijn er helaas vrouwen die tijdens de hele zwangerschap last hebben van kwalen. Deze worden dan echter niet veroorzaakt door hCG.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zwangerschapstest positief

hCG en zwangerschapstest

De eerste periode van je zwangerschap is een onzekere. De grote vraag is natuurlijk of je echt zwanger bent, of dat je menstruatie gewoon even op zich laat wachten. Om uitsluitsel te krijgen kun je een zwangerschapstest doen. Deze test meet de hoeveelheid hCG in je urine. De test is vrij betrouwbaar, maar als je te vroeg test kan het zijn dat de hoeveelheid hCG nog zo klein is dat het niet meetbaar is. Dan geeft de zwangerschapstest dus een negatieve uitslag, terwijl je eigenlijk wel zwanger bent. Krijg je een negatieve uitslag, maar denk je toch zwanger te zijn? Dan is het aan te raden om na een paar dagen opnieuw te testen. Met een beetje geluk pikt de test dan toch wat van het hormoon op en krijg je een positieve uitslag. De meeste testen kunnen het hcG vanaf 25 iu/l (international units per liter) of 25 miu/ml meten. Dat komt meestal overeen met een zwangerschap van zo’n vier weken, want over het algemeen verdubbelt de hCG-waarde in het begin maar liefst elke drie dagen. Daarbij wordt gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, dus twee weken na de bevruchting. Bij een onregelmatige cyclus kan het lastiger zijn om de zwangerschapsduur vast te stellen. Bij twijfel kan er eventueel een bloedtest afgenomen worden. Ook zo’n test kan vanaf ongeveer dag 25 uitsluitsel geven.

Te weinig hCG

Wordt er tijdens de zwangerschap opvallend weinig hCG aangemaakt? Dan kan dit wijzen op een aanstaande miskraam. Met onvoldoende hCG kan het embryo zich namelijk niet goed ontwikkelen. Soms gaat het al niet goed bij de eerste celdeling, maar in andere gevallen gaat het pas later in het trimester mis. Ook bij een gezond embryo kan het mislopen bij het aanmaken van voldoende hCG. Wanneer er te weinig hCG is, stokt de ontwikkeling, met een miskraam tot gevolg. Een eerste signaal kan zijn dat je weinig last hebt van zwangerschapskwaaltjes, omdat er weinig hCG in je lichaam zit. Soms heb je de eerste weken juist wel last van zwangerschapskwaaltjes, maar verdwijnen ze daarna opeens. Dit kan wijzen op een afname van hCG en dus een grote kans op een miskraam, maar dat is gelukkig lang niet altijd het geval. Maak je je zorgen over de voortgang van je zwangerschap? Laat het weten aan je verloskundige of gynaecoloog. Als het nodig lijkt zullen ze een echo maken om te kijken of het nog goed met dat kleine mensje in je buik.

Meer dan normaal

Het kan ook voorkomen dat er in je lichaam meer hCG wordt gemeten dan je eigenlijk zou verwachten. De meest voorkomende oorzaak daarvoor is een meerlingzwangerschap. Omdat er dan meer embryo’s zijn, wordt er automatisch meer hCG aangemaakt. In sommige gevallen is er sprake van een mola-zwangerschap. Bij zo’n zwangerschap wordt er wel een placenta aangemaakt, maar geen embryo. Terwijl de placenta verder groeit, komen er in plaats van een embryo vochtblaasjes in. De hCG-waarden zijn dan meestal uitzonderlijk hoog, waardoor je je ook flink ziek kan voelen door alle zwangerschapskwaaltjes. Een mola-zwangerschap wordt echter meestal pas opgemerkt tijdens de eerste echo, omdat dan pas duidelijk is dat een embryo ontbreekt.

Bezorgd over zwangerschap?

Net als dat geldt voor een schijnbaar lage hCG-waarde, geldt voor een schijnbaar hoge hCG-waarde dat het niet alles zegt. Dat je extreem misselijk bent, wil niet automatisch zeggen dat je zwanger bent van een meerling. En ook tussen zwangere vrouwen kunnen de hCG-waarden flink verschillen.

Reageer op artikel:
hCG [belangrijk en onmisbaar zwangerschapshormoon]
Sluiten