Ongemerkt zwanger zijn – het kan echt!

Misselijkheid, dikke enkels van het vocht en een buik die steeds groter wordt; terugkijkend op mijn eigen zwangerschappen kan ik me niet voorstellen dat sommige vrouwen pas bij de bevalling merken dat ze zwanger zijn. Toch komen er jaarlijks in ieder Nederlands ziekenhuis wel tot 2 vrouwen binnen die ongemerkt zwanger zijn en voor wie de bevalling een volslagen verrassing is. Tenminste, dat is de inschatting van Jan Nijhuis, hoofd Gynaecologie in Maastricht UMC.

Psyche en lichaam niet op 1 lijn

Volgens de gynaecoloog is het heel goed mogelijk dat deze vrouwen echt geen idee hebben van hun zwangerschap. In veel van deze gevallen is er volgens hem sprake van een vorm van verdringing. Zo wordt het voorbeeld genoemd van een moeder die al drie kinderen had, waarvan de oudste een zorgenkindje was. Op een avond kreeg de moeder onverklaarbare buikpijn, die uiteindelijk zo ernstig werd dat ze zich meldde op de eerste hulp. Nog geen half uur later had ze een pasgeboren kindje op haar borst liggen. Negen maanden lang had zij niets van de zwangerschap gemerkt. Achteraf bezien denkt ze dat dat kwam door de zorgen om haar oudste kind. Haar psyche was daar zo druk mee bezig, dat het de signalen van haar lichaam negeerde. Psyche en lichaam zaten dus simpelweg niet op één lijn. Ongemerkt zwanger zijn bleek hierdoor dus goed te verklaren.

Ongemerkt zwanger blijft bijzonder

Gynaecoloog Nijhuis noemt ook andere voorbeelden. Bijvoorbeeld van een 17-jarig meisje dat op de eerste hulp terechtkomt, met een volmaakt platte buik en niets dat er op wijst dat er sprake is van een zwangerschap. Terwijl er toch een paar uur later een prachtige baby geboren wordt. Overigens is er lang niet altijd sprake van het uitblijven van zwangerschapssymptomen. Vaak is er wel degelijk sprake van klachten zoals misselijkheid, buikpijn of een onverklaarbare gewichtstoename. Toch worden in deze klachten lang niet altijd een zwangerschap herkend. En daar kan ik me toch ook best wat bij voorstellen. Als je geen reden hebt om aan te nemen dat je zwanger bent, zijn er tientallen andere verklaringen te bedenken van die gewichtstoename of misselijkheid. Hebben we in tijden van stress niet allemaal last van onverklaarbare of vage klachten en kwaaltjes? Toch blijf ik het bijzonder vinden dat het bij sommige vrouwen wel negen maanden kan duren voordat het kwartje valt.

Vervelende reacties uit de omgeving

Ik ben niet de enige die verbaasd is over het feit dat een zwangerschap niet opgemerkt wordt. Helaas blijkt het niet alleen bij verbazing te blijven. Veel vrouwen die te maken krijgen met een onverwachte bevalling na ongemerkt zwanger te zijn geweest, moeten daarna ook nog dealen met vervelende reacties uit hun omgeving. Je kunt je voorstellen dat zo’n onverwachte geboorte psychisch heel zwaar is en dat zulke reacties het er niet makkelijker op maken. Hopelijk draagt het verhaal van gynaecoloog Nijhuis dus bij aan meer begrip voor vrouwen die dit doormaken. Overigens voegt de gynaecoloog er nog aan toe dat dit in de beste kringen kan voorkomen. Veel mensen denken dat dit typisch iets is wat mensen overkomt die lager zijn opgeleid. Volgens de gynaecoloog is dit een vooroordeel dat niet klopt met de werkelijkheid. Opleiding en afkomst hebben geen verband met het niet opmerken van een zwangerschap.

Zelf een onverwachte bevalling meegemaakt?

Heb jij zelf te maken gehad met een onopgemerkte zwangerschap? Ik kom graag met je in contact. Wil jij je verhaal vertellen? Stuur een mailtje naar info@ikenmama.nl en je hoort snel van me!

Reageer op artikel:
Ongemerkt zwanger zijn – het kan echt!
Sluiten