Top Powerfoods voor (toekomstige) mama’s en je kindje

De laatste weken voor de bevalling kunnen pittig zijn. Misschien ben je heel erg moe, voel je je lusteloos en ben je er eigenlijk wel klaar voor om te bevallen. Gedurende je hele zwangerschap is het van groot belang om gezond te eten om de groei van je kindje te stimuleren, maar ook om je eigen energie op te krikken. Het is echt een wonder wat voeding kan doen, want alles wat jij eet dient als voedingsstof voor je baby. Denk dus goed na over wat je in mond stopt. In dit artikel neem ik je mee naar mijn favoriete powerfoods rondom de bevalling die goed voor jou en voor je kindje zijn.

Mijn favoriete powerfoods

Tijdens mijn eerste zwangerschap moest ik wennen aan wat ik wel of niet (bv monchou) mocht eten.. Al snel besloot ik om voor mezelf eealsn lijstje te maken met powerfoods die ik én lekker vind en die supergezond voor me zijn. Dit lijstje deel ik dan ook met alle liefde met jou, zodat je kindje en jij sterk de zwangerschap kunnen doorstaan.

  • Avocado: ik ben gek op avocado! De avocado zit vol goede vetten en bovendien beschikt de groente onder andere over kalium en foliumzuur.
  • Eieren: ijzer en proteïnen haal ik uit gekookte eieren; lekker in de ochtend op een bruine boterham, direct uit de schil of door een gemengde salade. In een gezond voedingspatroon passen 2 a 3 eieren per week.
  • Spinazie en boerenkool: een verloskundige gaf me ooit de tip om voldoende boerenkool en spinazie te eten tijdens de zwangerschap en voor de bevalling. Deze groenten zitten namelijk vol vitamine a (in de gunstige vorm van bèta caroteen), foliumzuur en calcium! Ook bevatten ze, zoals alle groene bladgroente, veel ijzer en je kunt er flink mee variëren in je eten. Wanneer je groene bladgroente eet is het goed om hier ook een product rijk aan vitamine C naast te eten (tuinkers, bloemkool, broccoli, tomaat, zongedroogde tomaat etc.) Vitamine C versterkt namelijk de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen.
  • Noten: even snacken tijdens mijn zwangerschap doe ik met een handje ongebrande en ongezouten noten die vol goede vetten en vitamines zitten. Soms gooi ik er wat door mijn yoghurt als ontbijt en ook in de salade zijn ze een heerlijke toevoeging.
  • Zalm: ik hoopte heel erg dat ik gewoon nog gebakken zalm kon eten tijdens mijn zwangerschap. Ik hoorde namelijk dat veel zwangere vrouwen misselijk worden van de geur van gebakken vis. Bij mijn eerste zwangerschap bleek dat ik er juist veel zin in had! Gebakken zalm zit vol met gezonde omega 3 vetten.

Als moeder is het dus belangrijk om zo gezond mogelijk te eten om de kleine in je buik een zo goed mogelijke start te geven. Maar hoe weet je nu of je het echt goed doet? Op de site voor Nutricia vond ik hier een hele handige tool voor. Met de Nutricheck Mama check je heel makkelijk je voeding en krijg je persoonlijke tips en inspiratie. Klik hier om naar de test te gaan!

Eten en drinken tijdens de bevalling

Net voor je bevalling kun je plotseling minder zin krijgen in eten. Een bevalling mag echter gerust een topsport worden genoemd, waardoor het dan ook heel belangrijk is om je energievoorraad goed aan te vullen. Je hebt namelijk echt alle energie die je hebt nodig voor de bevalling van je kindje. Geen energie kan leiden tot uitputting en stress, twee elementen die je nou net niet goed kunt gebruiken op dat moment. Krijg je midden in de nacht weeën? Dan is de kans groot dat je al even niks hebt gehad en dat je weinig energie hebt. Probeer toch, ondanks dat je misschien geen zin hebt, om wat lichts tot je te nemen zoals een boterham met appelstroop of een beschuitje met jam. Drink hierbij een lekkere kop slappe thee en eet een banaan. Het is niet verstandig om grote maaltijden te nemen vlak voor je gaat bevallen omdat de kans groot is dat je tijdens de ontsluiting misselijk wordt.

Meer lichte maaltijdmogelijkheden voor jou en je kindje

Noten, zaden, groente, een lichte salade en fruit zijn ook altijd een fijne toevoeging aan je lichte maaltijd; gezonde producten die zowel voor jou als je kindje goed zijn. Heb je door je zwangerschap extreem veel zin in een ander voedingsmiddel en weet je niet goed of je dit product mag eten zo vlak voor je bevalling? Je kunt je altijd even je arts of je verloskundige raadplegen of je kunt terecht bij de Kindervoeding Service van Nutricia.

Nutricia Kindervoeding Service

Wil je meer weten over powerfoods voor mama’s? De experts van Nutricia, die zelf moeder of tante zijn, kunnen je meer vertellen en zijn 24 uur per dag voor jou bereikbaar. Zo kun jij net even dat laatste beetje onzekerheid bevestigd krijgen voor jezelf en voor de baby. De Nutricia Kindervoeding Service staat klaar om jou te helpen met al je vragen omtrent voeding. Je kunt bellen (0800 0222626), WhatsAppen (06 83651133) of chatten met een van de voedingskundigen, op ieder moment van de dag.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nutricia.

Reageer op artikel:
Top Powerfoods voor (toekomstige) mama’s en je kindje
Sluiten