De geboorte van een baby zet je huis op zijn kop

De komst van een baby brengt grote veranderingen met zich mee. Als toekomstig ouder besef je dat je leven na de geboorte van je zoon of dochter nooit meer zo zal zijn als de tijd daarvoor. Je raakt een stuk van je vrijheid en flexibiliteit kwijt. Misschien moet je je werk anders in gaan delen, je moet kinderopvang regelen enzovoort. Ook zal je waarschijnlijk minder verre reizen gaan maken en ga je misschien sneller op vakantie dichtbij huis. Praktisch gezien kunnen er ook veranderingen aan je woning nodig zijn. Welke ruimtes in een woning worden er nu het meest verbouwd in voorbereiding op de komst van een kindje?

Babykamer

Een van de eerste dingen waar je bij het treffen van voorbereidingen voor de komst van je kindje over nadenkt, is de babykamer. Je wilt je kleintje natuurlijk een veilig en fijn eigen plekje kunnen bieden. Heb je geen slaapkamer meer beschikbaar in je huis, dan kun je ervoor kiezen om een grote kamer in twee kleinere kamertjes te verdelen. Ook kun je ervoor kiezen om op een kleiner kamertje een dakkapel te plaatsen. Dat geeft direct een stuk meer ruimte en het maakt de kamer een stuk lichter. Of misschien is het bij jou wel andersom: je hebt twee wat kleinere kamertjes boven, waar je één grote babykamer van wilt maken. Dit hoeven niet de meest ingrijpende verbouwingen te zijn. Soms is het een kwestie van een muur wegbreken of juist een wandje plaatsen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

ledikant knuffelbeer wit

Badkamer

Als je baby geboren is, wil je het natuurlijk goed kunnen verzorgen. Veel mensen willen zodra ze kinderen krijgen toch wel graag een ligbad hebben. Niets is er vervelender dan een peuter te moeten douchen, vooral wanneer hij dat niet wil. Je bent dan zelf net zo nat als het kind zelf. Daarnaast is het een feit dat de badkamer door één persoon meer gebruikt gaat worden en dan is het erg fijn als hij ruim genoeg is. Wanneer je gezin uit meerdere personen bestaat, zijn twee wastafels erg handig voor de spitsmomenten van de dag.

Schuur

Door de komst van een kindje krijg je er snel een berg spullen bij in je huis. Denk in eerste instantie aan een kinderwagen, buggy, een bakfiets of een fietskar. Wordt je kindje wat groter: dan komt er een driewieler, fiets, skelter, step, hoverboard, poppenwagen enzovoort bij. Voor al deze spullen heb je wel een opbergruimte/schuur nodig.

Woonkamer

In deze ruimte komen er extra spullen te staan die je nodig hebt voor je baby, zoals een box, kinderstoel, speelgoed en ga zo maar door. Ook wil je dat je kindje voldoende ruimte heeft om te spelen. Er zijn mensen die er voor kiezen om een hoek van de woonkamer te reserveren voor hun kind. Ze willen er een commode plaatsen om de baby snel even te kunnen verschonen of slaapplekje maken om hun kindje altijd dicht bij zich te hebben. Ook is het een optie om een deel van je kamer af te schermen als speelkamer. Dan moet daar wel ruimte voor zijn. Mocht dat niet kunnen dan kun je de afweging maken om een serre met bijvoorbeeld schuifdeuren aan te laten bouwen, mits je ruimte hebt voor die aanbouw.

Keuken

Het zal misschien niet als eerste in je opkomen om je keuken te verbouwen vanwege je gezinsuitbreiding. Toch is het een aanrader als je nu een klein keukentje hebt. Misschien moet er wel een grotere eettafel komen of een fornuis met meer kookpitten. Het is voor jezelf ook fijn dat je op de drukke momenten van de dag, zoals ‘s ochtends bij het ontbijt of ‘s avonds tijdens het koken en de warme maaltijd voldoende ruimte hebt om de maaltijden te bereiden de vaatwasser in en uit te ruimen en dat je voldoende kasten hebt om al je serviesgoed op te bergen.

Kostenplaatje

Wil je één of meerdere van bovenstaande zaken gaan aanpakken en gaan verbouwen dan is het vooraf maken van een kostenplaatje erg belangrijk. Zo kun je goed inschatting of je de verbouwing zelf kunt financieren of dat je geld moet lenen bij een bank. Een andere mogelijkheid is om je hypotheek te verhogen. Of dit voor jouw situatie mogelijk is kun je het beste even bespreken met je hypotheekverstrekker.

Reageer op artikel:
De geboorte van een baby zet je huis op zijn kop
Sluiten