Petra
Petra Baby 19 May 2023

Deze zaken moet je regelen na het krijgen van een baby

Hoera, je hebt een kindje gekregen! Een hele bijzondere tijd is aangebroken en met de komst van een baby komt er een heleboel op je af. Alles is nieuw en je moet hoogstwaarschijnlijk wennen aan je kersverse baby en de hele situatie. De kraamweken staan uiteraard vooral in het teken van heerlijk genieten van je kleintje, toch zijn er ook een aantal praktische zaken die geregeld moeten worden. Welke dat allemaal zijn, dat lees je hieronder.

Het aangeven van je kindje bij de gemeente

Het eerste wat je doet na de geboorte van je kindje is een ritje naar het gemeentehuis, je moet namelijk een geboorteaangifte doen. Vaak is dit een taak wat de papa op zich neemt en het is belangrijk dat dit binnen drie dagen na de geboorte wordt gedaan. Zorg dat je een geldig identiteitsbewijs meeneemt. Is de baby voor de geboorte erkent of is er een naamskeuze gedaan, neem dan de akte mee wanneer je de geboorteaangifte doet. Over het algemeen geeft het ziekenhuis of de verloskundige een verklaring af van de geboorte, het is ook handig als je dit bij je hebt.

Het aanvragen van kinderbijslag

Na de aangifte bij de gemeente krijgt je baby een burgerservicenummer. Dit nummer is onder andere belangrijk bij het aanvragen van kinderbijslag. De gemeente stuurt een bericht naar de sociale verzekeringsbank en zij sturen binnen 4 weken vanzelf een bericht en kun jij kinderbijslag aanvragen. Bij een eventueel volgend kindje gaat dit automatisch, je hoeft het dan niet meer zelf aan te vragen.

Pas je zorgverzekering en andere verzekeringen aan

Pas je zorgverzekering en andere verzekeringen aan

Wanneer je kindje een burgerservicenummer heeft, is het ook belangrijk om contact op te nemen met je zorgverzekering. Een kindje moet namelijk vanaf 4 maanden na de geboorte verzekerd zijn. Kinderen mogen tot hun 18e worden bijgeschreven bij één van de ouders. Ook zijn kinderen tot hun 18e gratis meeverzekerd en betaal je geen eigen risico voor je kind.

Ook is het handig om te kijken naar andere verzekeringen. Heb je bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering, kijk dan of het hele gezin onder de verzekering valt. Heb je nog geen aansprakelijkheidsverzekering dan is dit zeker het overwegen waard. Neem bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering Allianz Direct, zo voorkom je in het geval van schade of letsel een hoop financiële zorgen. Heb je een reisverzekering ook dan kan het zijn dat dit aangepast moet worden.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Ga je na een tijdje weer aan het werk en is het de bedoeling dat je kindje naar de opvang gaat? Kijk dan op de website van de Belastingdienst of je recht hebt op kinderopvangtoeslag, hiervoor moet je namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Voldoe je aan deze voorwaarden dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen.

Het aanvragen van een identiteitsbewijs

Ben je van plan om naar het buitenland te reizen met je kindje, vergeet dan niet een identiteitsbewijs aan te vragen. Vraag bij de gemeente een paspoort of identiteitskaart aan. Het paspoort is voor alle landen een geldig reisdocument en een identiteitskaart is niet in elke land geldig, handig om rekening mee te houden.

Zorg dat je de bovenstaande zaken goed geregeld hebt, dan kun je daarna weer snel in je babybubbel kruipen.

Reageer op artikel:
Deze zaken moet je regelen na het krijgen van een baby
Sluiten