Petra
Petra Bevalling 30 Mar 2018

Regelen van de geboorte: de bevallingschecklist

Of je nu thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis gaat bevallen; het is handig om van tevoren een checklist te hebben die je kunt afvinken voor het moment supreme! Hoe fijn is het wanneer je niet vlak voor de bevalling nog allerlei spullen hoeft in te slaan of dingen hoeft te ondernemen zoals het schilderen van de babykamer, dus zorbabyfoong dat je er lekker op tijd mee begint. Wist je bijvoorbeeld dat het prettig is om een zogeheten vluchtkoffertje in huis te hebben staan vanaf de 37e week dat je zwanger bent, zelfs wanneer je thuis wilt bevallen? Zo heb je alle benodigdheden op één plek, wat ideaal is. Wat je nog meer nodig hebt en waar je je nog meer op moet voorbereiden lees je in dit artikel.

Maak de babykamer compleet

De babykamer is vaak een van de dingen waar mensen met veel plezier mee aan de slag gaan. Dat is heel logisch: het klaarmaken en inrichten van de kamer voor de kleine biedt de nodige voorpret! Zorg ervoor dat je een paar weken voordat je uitgerekend bent de babykamer helemaal af hebt, zodat je je daar op het laatste moment niet druk om hoeft te maken. Dat betekent dat je een aantal dingen nodig hebt die je babykamer compleet maken en die je kunt afstrepen van je bevallingschecklist. Een slaapkamer voor je baby heeft onder andere de volgende meubels nodig:

  • Een ledikantje of wieg met matras, lakentjes en dekbed.
  • Een commode met opslagruimte.
  • Een stevige kast voor de babykleertjes van je kindje.
  • Een comfortabele stoel waar je samen met de baby in kunt zitten.
  • Gordijnen om daglicht te kunnen dempen.
  • Een of twee lampen.
  • Een babyfoon.

Ik vond het zelf heel fijn dat de kamertjes altijd compleet waren, zodat we deze direct na de bevalling konden gebruiken. Stiekem genoot ik ook altijd zoveel van alle plezier vooraf dat ik al voordat ik was bevallen mijn baby in de buik ging voorlezen op de stoel in de babykamer.

De inhoud van het vluchtkoffertje

ziekenhuis bevalling vluchtkofferZodra de babykamer af is, kun je je focussen op het volgende: de vluchtkoffer. Het maakt niet uit waar je gaat bevallen, het is altijd handig om een dergelijke koffer klaar te hebben staan. Het kan namelijk maar zo zijn dat je ondanks dat je thuis wilt bevallen toch plotseling naar het ziekenhuis moet. Nutricia heeft een handig overzicht samengesteld waarin je kunt lezen wat je allemaal in het vluchtkoffertje moet doen. Je hebt namelijk zelf al genoeg aan je hoofd wanneer je hoogzwanger bent, dan is het wel zo fijn om gewoon een lijstje af te kunnen gaan.

Hierbij heb ik nog een aantal persoonlijke favoriete benodigdheden die niet verplicht zijn om in je vluchtkoffer te stoppen maar die wellicht ook voor jou fijn kunnen zijn:

  • Handcrème en bodylotion om je droge huid te kunnen hydrateren.
  • Een paar comfortabele (en grote) onderbroeken. Geloof me wanneer ik zeg dat kraamverband nogal groot kan zijn. In dat geval is een grote onderbroek die ook nog eens lekker zit zeker een aanrader.
  • Verfrissende doekjes om je gezicht even mee op te frissen voor, tijdens en na de bevalling.
  • Kersenpittenzak tegen eventuele rugpijn. Het kan heel ondersteunend zijn om een dergelijke zak te laten opwarmen en even tegen je rug aan te leggen.

Voorbereiding van babyvoeding

Wanneer je net bevallen bent zal je baby al snel op zoek gaan naar je borst voor voeding. Borstvoeding is belangrijk voor een baby: uit borstvoeding haalt je kindje namelijk belangrijke voedings- en bouwstoffen waardoor hij of zij goed kan groeien, voor zowel het lichaam als de hersenen en het immuunsysteem. Hoe bijzonder is het eigenlijk dat de samenstelling van jouw borstvoeding compleet is afgestemd op wat jouw kindje nodig heeft? Nutricia ziet hoe bijzonder dit is en helpt jou daarom graag met al je vragen omtrent borstvoeding. Voor mij hebben de ervaren moeders en voedingsdeskundigen van de Kindervoeding Service al vaak klaar gestaan om me te helpen bij al mijn vragen en onzekerheden. Ook voor borstvoeding is er daarbij een handige checklist met benodigde spulletjes.

babyshower kadootjes

Zoals ik zelf eerder schreef in een artikel over de eerste 1000 dagen van je baby gaf ik vanaf vier maanden (18 weken) al kleine hapjes vaste voeding als bijvoeding náást de borstvoeding. Varieer goed in substantie en smaken zodat je kindje goed kan wennen aan verschillende smaken. Je kunt daarvoor ook eens kijken op de website van Nutricia, hier vind je heel veel informatie omtrent de voeding gedurende de eerste duizend dagen.
Klaar voor de bevalling
Je zult al gauw merken dat wanneer je met bovenstaande tips aan de slag bent gegaan dit een ontspannen gevoel geeft. Fijn zo vlak voor de bevalling! Je hebt geen stress om nutteloze dingen, want dat heb je allemaal al geregeld voordat je moet bevallen. Ik spreek met ervaring wanneer ik je vertel dat mijn bevallingen op deze manier voor mijn gevoel een stuk rustiger zijn gegaan. Om je bevalling compleet rustig te ervaren kun je de weken voordat het zover is diverse ontspanningsoefeningen of meditatie doen waardoor je stress minder wordt of zelfs verdwijnt. Je kunt bijvoorbeeld een zwangerschapscursus doen om je goed voor te bereiden op de bevalling. Er zijn verschillende cursussen die je kunt volgen waarbij bijvoorbeeld de nadruk op ademhalingsoefeningen of zwangerschapsyoga wordt gelegd. Wedden dat je op deze manier een stuk kalmer de bevalling in gaat?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nutricia.

Reageer op artikel:
Regelen van de geboorte: de bevallingschecklist
Sluiten