5x meer hygiëne in huis

Natuurlijk wil je dat je kinderen in een schoon huis kunnen wonen. Helaas zijn diezelfde kinderen ook grote vuilmakers! En dan is het ook nog best lastig om voldoende tijd te vinden voor grote schoonmaakklussen. Met deze 5 tips zorg je simpel en snel voor meer hygiëne in huis!

1. Vervang de vaatdoek op tijd!

Vaatdoekjes zijn een grote bron van bacteriën. De vochtige doekjes vormen een ideale leefomgeving voor deze ziekteverwekkers. Binnen een dag kunnen er al maar liefst 4 miljard bacteriën in de vaatdoek zitten! Even ter vergelijking: dat is meer dan op de wc-bril van een openbaar toilet… Nog een opvallend hygiëne feitje: er zijn nogal wat mensen die het doekje gebruiken om even snel wat van de keukenvloer te vegen. Waarna de doek weer doodleuk op het aanrecht wordt neergelegd! Begint de vaatdoek wat te ruiken, of voelt deze plakkerig aan? Dan ben je eigenlijk al te laat met vervangen. Aan te raden is om dagelijks een schoon doekje te pakken. Gebruik wegwerpdoekjes of was katoenen vaatdoekjes op minimaal 60 graden weer schoon in de wasmachine.

2. Maak het jezelf gemakkelijk

Al bij de inrichting van je huis kun je op zoek gaan naar schoonmaakvriendelijke materialen. Natuurlijk kun je kiezen voor luxe, hoogpolig tapijt, maar daar zal je een stofzuiger met flinke zuigkracht voor nodig hebben. Laminaat is dan toch makkelijker schoon te houden. Ook elders in huis kun je aan makkelijke oplossingen denken, zoals eenvoudig afneembare tegels in de badkamer en het toilet. Kijk bijvoorbeeld eens naar de badkamer tegels bij Tegeldepot. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

3. Wissel beddengoed op tijd

Houd jij precies bij wanneer je het beddengoed verwisselt? Als je erbij stilstaat, zou het zomaar zo kunnen zijn dat je eigenlijk niet weet of de lakens nu een week of al twee weken op het bed liggen. Denk dan vooral niet verder na over eventuele beestjes die zich nu in de lakens hebben genesteld, want dat zijn er nogal wat. Van huisstofmijt tot bedwants. De beestjes kunnen zorgen voor jeuk en andere allergische reacties op het gebied van hygiëne. Om zo min mogelijk van dat grut in je bed (of dat van je kind!) te krijgen, is het aan te raden om het beddengoed minimaal eens per twee weken te verschonen. Daarnaast is het slim om het vieze beddengoed te wassen op 60 graden. Zo geef je die kleine beestjes weinig kans.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

soda en schoonmaak

4. Een dweil hoort bij goede hygiëne

Meestal lukt het nog wel om even snel met de stofzuiger door het huis te gaan. Bedenk alleen wel dat je met de stofzuiger echt niet alles stofvrij krijgt. Heb je laminaat, zeil of ander hard materiaal op de vloer? Dan is het belangrijk om naast het stofzuigen ook regelmatig te dweilen. Met een natte dweil krijg je meer vuil weg dan met alleen de stofzuiger. Maak je geen zorgen; het is niet nodig om dagelijks met de dweil over de vloer te gaan. Meestal is een keer per maand al voldoende. Heb je peuters rondlopen, die nog wel eens knoeien met eten of drinken? Dan is het aan te raden om iets vaker te dweilen, om plakkerige vloeren te voorkomen.

5. Vergeet de afwasmachine niet

Herken je dat: de muffe geur die je tegemoetkomt wanneer je de deur van de afwasmachine opent? Die geur is een signaal dat het hoog tijd is om de afwasmachine te reinigen. Maak regelmatig het filter van de machine schoon, omdat daar vaak etensresten in achterblijven. Dit is een bron van bacteriën die je natuurlijk liever niet wilt. Laat daarnaast de afwasmachine af en toe leeg op een intensief programma draaien. Spuit voorafgaand een flinke scheut azijn onder in de afwasmachine, of doe een theelepel baking soda in het zeepbakje. Zo krijg je snel meer hygiëne in huis!

Reageer op artikel:
5x meer hygiëne in huis
Sluiten