Zwanger en vliegen

Tijdens je zwangerschap zal je vast een keer de behoefte hebben om even weg te gaan en rustig aan te doen. Je wil dus even op vakantie om alles te vergeten, maar dan is de meest voorkomende vraag eigenlijk: Mag je wel vliegen als je zwanger bent? In de eerste vijf maanden van je zwangerschap kun je zonder problemen vliegen. Na die vijf maanden wordt het al een stuk lastiger en slechter voor de baby. Daarnaast vragen veel vliegtuigmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring. Lees hieronder bij welke vliegmaatschappijen je tot welke week mee mag.

Zwangerschap en vliegen

Normaal gesproken kan je de eerste vijf maanden gewoon vliegen tijdens je zwangerschap. Na vijf maanden wordt in het algemeen afgeraden om te reizen. Er wordt zelfs door sommigen gezegd dat vliegen bij de bevruchting en in het begin van de zwangerschap al schadelijk  kan zijn vanwege de straling bij het vliegen. Die straling is eigenlijk te vergelijken met röntgenstralen.

Zwangerschapsverklaring & niet aansprakelijk

Over het algemeen kan je de eerste vijf maanden van je zwangerschap bij elke maatschappij vliegen, maar het is wel verstandig om bij het boeken aan te geven dat je zwanger bent. Dan kan de maatschappij namelijk rekening met je situatie houden en de nodige informatie vragen als zij dat nodig vinden. Als je na deze vijf maanden wil vliegen zal je in de meeste gevallen een zwangerschapsverklaring met de uitgerekende datum erop moeten regelen. Verder vragen sommige maatschappijen je om een niet aansprakelijkheidsverklaring te tekenen. Dit houdt in dat de maatschappij niet aansprakelijk kan worden gehouden voor enige schade aan je baby of aan je zwangerschap.

Twijfel je over de risico’s? Vraag voor de zekerheid dan je verloskundige of specialist over de risico’s van vliegen.

Vliegtips voor vliegen tijdens je zwangerschap

De kans dat je zwangerschap in gevaar is tijdens het vliegen in de eerste vijf maanden is klein. Hieronder staan wat vliegtips die ervoor zorgen dat je je niet zorgen hoeft te maken over je zwangerschap als je gaat vliegen.

 • Het is belangrijk om genoeg water te drinken om niet uit te drogen tijdens je vlucht. Vraag dus gerust om een glas water.
 • Zorg ervoor dat je regelmatig even opstaat om je benen te strekken. Dit zorgt er namelijk voor dat je bloed door blijft stromen in het lichaam. Te lang zitten is niet goed voor de doorbloeding.
 • Wij raden je aan om altijd kenbaar te maken dat je gaat vliegen. Doe dit bij je verloskundige en huisarts.
 • Betaal wat extra geld om een stoel bij de gangpad te krijgen. Dit zorgt er namelijk voor dat je ten alle tijden naar het toilet kan of om je benen te strekken.
 • Neem je medische gegevens mee en neem de telefoonnummers van je huisarts en verloskundige mee. In het geval van spoed kan er altijd ingegrepen worden.
 • Het zoeken van een parkeerplek kan stressvol zijn. Voorkom dit en reserveer tijdig je parkeerplaats op Schiphol, tip: vergelijk hier parkeerplaatsen rondom Schiphol http://www.vergelijkparkerenschiphol.com of indien je vliegt vanaf Eindhoven: http://parkereneindhovenairport.net

Vliegen met KLM als je zwanger bent

Zwangere vrouwen kunnen veilig met KLM vliegen. KLM adviseert echter om na de 36e week van je zwangerschap niet te vliegen. Daarnaast adviseert KLM om de arts of verloskundige te raadplegen wanneer je in verwachting bent van een tweeling/meerling.

Ryanair & vliegen als je zwanger bent

 • Vanaf week 28 dient een zwangere vrouw een “fit to fly” brief in te laten vullen door de verloskundige of arts, anders mag je niet vliegen.
 • Reizen na 36 weken zwangerschap wordt niet toegestaan.
 • Reizen na 32 weken zwangerschap wordt niet toegestaan voor vrouwen die een meerling verwachten.

Transavia & vliegen als je zwanger bent

 • Bij een zwangerschap zonder complicaties mag je vliegen tot 36 weken zonder een doktersverklaring.
 • Reizen na 36 weken zwangerschap wordt niet toegestaan.
 • Reizen na 34 weken zwangerschap wordt niet toegestaan voor vrouwen die een meerling verwachten.
 • Reizen tot 34 weken zwangerschap en in verwachting van een meerling? Dan dien je een doktersverklaring mee te nemen.

Emirates & vliegen als je zwanger bent

 • Vanaf je 29e week dien je een doktersverklaring te overhandigen als je met Emirates wil vliegen.
 • Reizen na 36 weken zwangerschap is alleen toegestaan indien goedgekeurd door de Emirates medische keuring.

(Deze regels veranderen continu. Zorg ervoor dat je de websites van de vliegmaatschappijen goed in de gaten houd)

Reageer op artikel:
Zwanger en vliegen
Sluiten