Mogelijk nieuwe vruchtbaarheidstechniek bij vrouwen

Ongewilde kinderloosheid kan veel verdriet veroorzaken. Toch blijft er vaak nog lang hoop dat er een oplossing voor de onvruchtbaarheid wordt gevonden, waardoor een zwangerschap toch mogelijk wordt. Wat dat betreft zijn wetenschappers opnieuw een stapje verder gekomen in vruchtbaarheidstechniek.

Hoe de nieuwe techniek werkt

Japanse wetenschappers hebben een manier gevonden om van menselijke stamcellen een voorstadium van eicellen te kweken. Er is nu nog maar een stapje dat overbrugd hoeft te worden: de ontwikkeling van het voorstadium van een eicel naar een echt rijpe eicel. Een belangrijke stap, die afgaand op het voorgaande onderzoek niet onmogelijk is. Sommige wetenschappers denken zelfs dat de ontwikkeling tot een eicel via dit proces niet lang meer op zich laat wachten. Dit zou dus betekenen dat vrouwen die zelf geen (goede) eicellen hebben, met behulp van deze techniek toch zwanger kunnen worden van een genetisch eigen kind. En dat allemaal ontstaan vanuit een paar stamcellen van de vrouw!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

bevruchte eicel

Omstreden onderzoek

Onderzoek naar dergelijke vruchtbaarheidstechnieken is vaak wat omstreden. Sommige mensen zetten vraagtekens bij het in eigen hand nemen van nieuw leven. Daarnaast worden er bij dergelijke onderzoeken ook vaak proefdieren gebruikt. In dit geval zijn er bijvoorbeeld muizen gebruikt. Al een paar jaar geleden is het wetenschappers gelukt om eicellen te kweken vanuit de cellen uit een muizenstaartje. Met behulp van voedingsvloeistoffen en hormonen werden die cellen uit de staart uiteindelijk onrijpe eicellen. Zoals het er nu naar uitziet kan een vergelijkbare procedure binnenkort dus ook uitgevoerd worden bij mensen.

Stap vooruit in vruchtbaarheidsonderzoek

Wanneer deze nieuwe techniek echt werkt bij mensen is nog niet duidelijk. Eerst moet dus nog de ontwikkeling van onrijpe naar rijpe eicel vervolmaakt worden. Op termijn zou deze techniek ook huidige technieken kunnen vervangen. Momenteel is het nog zo dat vrouwen vaak langdurige hormoonbehandelingen moeten ondergaan, om voldoende rijpe eicellen te kunnen oogsten voor verdere behandeling. Het toekomstscenario zou zijn dat er van de vrouw alleen een paar stamcellen nodig zijn om verdere ontwikkeling mogelijk te maken. Hoe je ook denkt over dergelijke technieken: omdat de huidige hormoonbehandelingen intensief zijn, vaak emotioneel en fysiek zwaar voor de vrouw en succes niet gegarandeerd is, zou deze nieuwe procedure dus een flinke verbetering kunnen zijn.

Reageer op artikel:
Mogelijk nieuwe vruchtbaarheidstechniek bij vrouwen
Sluiten