Petra
Petra Blog 2 Apr 2012

UMC Utrecht begint met werving eiceldonoren

Vrouwen die eicellen van anderen nodig hebben om zwanger te worden, kunnen vanaf maandag in het UMC in Utrecht terecht. Dit is de eerste stap in de richting van een eicelbank. Waarschijnlijk wordt de eicelbank volgend voorjaar in gebruik genomen.

Momenteel werft de eicelbank donoren. Volgend jaar zal de eerste gedoneerde eicel teruggeplaatst worden, volgens het UMC. ‘De vraag zal het aantal overstijgen, vermoeden wij’, laat een woordvoerster van het ziekenhuis weten.

Vrouwen die met hun eigen eicellen niet zwanger kunnen raken, hoeven niet meer zelf op zoek naar een eiceldonor en niet meer naar het buitenland voor een behandeling. De eicelbank voorziet een duidelijke behoefte bij een bepaalde groep vrouwen. Uit onderzoek is gebleken dat twaalf procent van de vrouwen onder de 46 jaar overweegt om eicellen te doneren als dat mogelijk is.

De vrouwen die hun eicel doneren, krijgen hiervoor een onkostenvergoeding van ongeveer 900 euro. De vrouwen die eicellen doneren doen dit volgens het ziekenhuis vooral om anderen te helpen. Het UMC Utrecht begon vorig jaar al met het invriezen van de eicellen om ze eventueel later weer terug te plaatsen. Ook vrouwen zonder medische indicatie kunnen er terecht, net als in het AMC in Amsterdam. Zouden jullie een eicel laten doneren voor iemand die dit goed kan gebruiken?

Bron: NU.nl
 

Reageer op artikel:
UMC Utrecht begint met werving eiceldonoren
Sluiten