Op welke leeftijd kreeg jij je eerste kind?

Artsen zijn bezorgd: de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw zwanger wordt, gaat in Nederland steeds verder omhoog. Helaas vergroot een hogere leeftijd de kans op complicaties bij zwanger worden en zwangerschap.

We gaan richting de 30!

De gemiddelde leeftijd waarop moeders voor het eerst bevielen, is in 2016 gestegen naar 29,8 jaar. De stijging is opvallend, omdat tot 2014 de gemiddelde leeftijd jaarlijks juist wat daalde. Er is een groot verschil te zien met een aantal decennia geleden: in de jaren ’70 beviel de gemiddelde Nederlandse moeder op 24-jarige leeftijd van haar eerste kind. De laatste jaren lijkt er echter sprake te zijn van een trend van het uitstellen van een zwangerschap. Vrouwen lijken vaak te denken nog genoeg tijd te hebben voor een zwangerschap en daarom eerst te focussen op carrière. Gynaecologen zijn niet blij met deze instelling.

Risico’s op complicaties

Stellen lijken weinig rekening te houden met de kans op onvruchtbaarheid of problemen met zwanger worden. Gynaecologen wijzen er op dat de kans op dergelijke problemen juist het grootst is op latere leeftijd. Zo lijkt het erop dat ivf bij vrouwen van boven de 38 weinig of zelfs helemaal niet effectief is. De kans op ongewilde kinderloosheid neemt dus ook toe. Een tamelijk schokkend cijfer: zwangere vrouwen van 40 jaar hebben 40 procent kans op een miskraam. Daarnaast neemt ook de kans op een chromosomale afwijking bij de baby toe.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zwanger buik handen

Seksuele voorlichting veranderen

Sommige artsen vragen zich af of de seksuele voorlichting op scholen niet te veel gericht is op het voorkomen van een zwangerschap. Jongeren krijgen voorlichting over veilig vrijen en ongewenste zwangerschappen, maar niet over zwanger worden. De artsen pleiten ervoor om tijdens de lessen ook uit te leggen wat de risico’s zijn van het uitstellen van de zwangerschap. Overigens was dit in 1991 ook al een thema, met de slogan: ‘Een slimme meid krijgt haar kind op tijd.’

Hoe oud was jij?

Er zijn natuurlijk redenen te bedenken waardoor je pas op wat latere leeftijd zwanger wordt. Misschien heb je nog geen partner, of nog geen stabiele relatie. Ook twijfels of je wel genoeg geld verdient om je kindje alles te geven wat hij of zij nodig heeft kunnen een rol spelen. Daarbij blijft een zwangerschap natuurlijk altijd spannend. Hoe oud je zelf ook bent, er kunnen altijd complicaties optreden. Toch is de waarschuwing van de gynaecologen wel begrijpelijk wanneer je ziet hoeveel invloed je leeftijd kan hebben op zwanger worden en zwangerschap. Hoe oud was jij bij je eerste kindje?

Reageer op artikel:
Op welke leeftijd kreeg jij je eerste kind?
Sluiten