Petra
Petra Blog 17 Feb 2012

Kind met downsyndroom geen reden voor abortus

De vraag of vrouwen hun ongeboren kind willen laten onderzoeken, komt steeds meer ter sprake. Uit onderzoek van het UMC St Radboud blijkt dat de meerderheid van de vrouwen het syndroom van Down geen reden vindt voor een abortus. De vrouw wil vooral een goede moeder zijn.

Het UMC St Radboud onderzocht wat de overwegingen van zwangere vrouwen zijn om voor een prenatale screening te kiezen. Hieruit bleek dat de meerderheid van de ondervraagde zwangere vrouwen het syndroom op zich geen reden vindt voor een abortus. Zo zeggen de vrouwen dat mensen met het syndroom van Down evenveel recht hebben op het leven als ieder ander. Geen enkel mens is perfect en dat hoeft ook niet.

Voor de vrouwen is het vooral belangrijk om een goede moeder te zijn. Zij vinden het belangrijk dat zij de opvoeding van het kind wel aan kunnen en hoe ze een goede moeder kunnen zijn voor een kind met downsyndroom. Ook is het belangrijk voor de moeder om het een plaats te geven in haar dagelijks leven naast haar baan, relatie en gezin.

Daarnaast denken vrouwen tijdens het besluitproces  vaak niet consistent en hebben zij tegenstrijdige gevoelens. De beslissing om het ongeboren kind te laten screenen ligt bij de aanstaande ouders. Verder blijkt uit het onderzoek dat de vrouwen de beslissing eigenlijk niet alleen willen nemen, maar met hun partner, andere naasten of zorgverleners. 

Bron: Nu.nl

Reageer op artikel:
Kind met downsyndroom geen reden voor abortus
Sluiten