8x superfood voor je baby!

Omdat het buikje nog klein is, eet je kleine nog niet zoveel. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dat wat hij of zij eet, zo gezond mogelijk is. Op deze manier krijgt je kindje voldoende vitaminen en voedingsstoffen binnen. Lees meer over 8 keer superfood voor je baby. Het algemene advies is om vanaf het moment dat je baby ongeveer 6 a 7 maanden oud is, te starten met vaste voeding. Het exacte moment kan per kind verschillen, maar begin niet voordat je baby minimaal 4 maanden oud is. Voedingsmiddelen zoals eieren, vis, citrusvruchten en yoghurt kunnen een allergische reactie geven. Daarom wordt wel geadviseerd om deze producten pas te introduceren als je kindje minimaal een jaar oud is.

1. Banaan

Bananen zitten bomvol koolhydraten, die het lichaam energie geven. Ook de vezels die in bananen zitten zijn erg gezond: ze zorgen voor een soepele stoelgang. Daarnaast is zo’n banaan ook nog eens heel praktisch babyvoedsel: je neemt ze zo mee in je tas en zijn goed te eten zonder (veel) te knoeien. Wanneer je je jonge kind een banaan geeft, is het belangrijk dat deze rijp is en goed geprakt. Oudere baby’s kunnen stukjes banaan eten. Let er ook in dat geval op dat de banaan rijp genoeg is, zodat deze zacht is en er goed op gekauwd kan worden.

2. Zoete aardappel

Het is een voedingsmiddel die inmiddels volledig is ingeburgerd in ons land en daardoor ook goed verkrijgbaar is in de supermarkt: zoete aardappel. Voor je kindje is het een ideaal superfood, vol me vitamine C, vezels en kalium. Ook bevat het de antioxidant bètacaroteen, die de vrije radicalen in het lijf opruimt. Veel baby’s eten liever zoete aardappel dan andere groente, door de natuurlijke zoete smaak. Kook de zoete aardappels en pureer ze. Het resultaat is een gladde puree die makkelijk te eten is. Zelfs voor baby’s die nog maar pas gestart zijn met vaste voeding.

3. Avocado

Avocado wordt nog wel eens aangezien voor een groente, maar eigenlijk is het fruit! Avocado’s bevatten meer voedingsstoffen dan veel van de voedingsmiddelen uit dezelfde productgroep. De avocado bevat zelfs de grootste hoeveelheid proteïne van al het fruit en zit ook nog eens vol enkelvoudig onverzadigd vet. Dit vet beschermt het lijf tegen hart- en vaatziekten. Zorg er wel voor dat je je baby alleen rijpe avocado’s geeft. Was de buitenkant, verwijder daarna de schil en pureer het vruchtvlees. Door de grote hoeveelheid vetten zal je kindje snel vol raken. Het is daarom het beste om een klein beetje avocado voor te zetten, met daarnaast andere voedingsstoffen, zoals een beetje vlees of kip.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

gepureerde wortel

4. Ei als superfood

Ook eieren zitten boordevol voedingsstoffen. Het eiwit van het ei bestaat bijna volledig uit proteïne en het eigeel bevat zink, vitamine A, D, E en B12. Ook zit er choline in. Uit onderzoek blijkt dat die stof cruciaal is voor de gezondheid en ontwikkeling van het brein. Er wordt nog weleens geadviseerd om pas vanaf de eerste verjaardag te starten met ei, vanwege de kans op een allergische reactie. Tegenwoordig is dat advies afgezwakt: alleen wanneer er sprake is van dergelijke allergieën in de familie, is het aan te raden om de eerste verjaardag af te wachten. In andere gevallen kan er eerder gestart worden. Dit is een mooie verandering, aangezien ei dus echt een superfood is!

5. Wortel

Wortels bevatten een grote hoeveelheid van de antioxidant betacaroteen, die ook de oranje kleur van de wortels veroorzaakt. Betacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, dat een belangrijke rol speelt bij de groei en bij het zicht. Door wortels te koken komt de natuurlijke zoete smaak naar boven. Die zoetheid maakt het voor veel jonge baby’s een favoriet. Kook je wortels voor je kleine? Zorg er dan voor dat je ze kookt tot ze echt goed zacht zijn. Daarna kun je ze pureren. Geef je je kind liever stukjes te eten? Snij de goed gekookte wortels dan in stukjes en laat je kleine ze lekker met de hand oppeuzelen.

6. Yoghurt

Nog zo’n superfood voor je baby: yoghurt. In yoghurt zit calcium, proteïne en fosfor. Fosfor is belangrijk voor het sterk en gezond houden van de botten en tanden. Daarnaast bevat yoghurt probiotica. Dit zijn goed bacteriën die de spijsvertering en het immuunsysteem ondersteunen. Baby’s hebben vetten nodig, dus kies bij voorkeur voor volle melk in plaats van magere varianten. Blijf ook uit de buurt van yoghurt waaraan smaak is toegevoegd, omdat deze veel suikers bevat. Als je smaak wilt toevoegen, kun je het beste een beetje fruitpuree toevoegen. Baby’s die jonger zijn dan een jaar kunnen reageren op de melkproteïne in yoghurt. Twijfel je of je je kindje yoghurt kan voorzetten? Overleg dan met de arts op het consultatiebureau.

7. Kaas

Kaas is een goede bron van proteïne (een essentiële voedingsstof voor de groei van je kind) en calcium (voor sterke botten en tanden). Daarnaast bevat kaas een gezonde hoeveelheid vitamine B2. Deze vitamine ondersteunt het lichaam bij het omzetten van proteïne, vet en koolhydraten in energie. Kies voor een jonge kaas, die vaak wat zoeter van smaak is. Let er wel op dat je alleen kleine stukjes geeft, om de kans op verslikken te verkleinen. Het is aan te raden om pas met stukjes kaas te beginnen wanneer je baby wat ouder is en gewend is geraakt aan het eten van stukjes en texturen.

8. Kip als superfood

Ook kip is een echte superfood. Het zit namelijk vol proteïne en is een natuurlijke bron van vitamine B6. Deze vitamine ondersteunt het lichaam bij het proces waarin energie uit voeding gehaald wordt. Het is belangrijk dat baby’s regelmatig voedingsmiddelen eten met veel proteïne, omdat ze dit nodig hebben om goed te groeien. Houdt je baby niet van de smaak van kip? Mix dan kleine stukjes kip met wat fruit of groente. De smaak van kip is niet zo sterk, waardoor de smaak van de groente of het fruit zal overheersen. Je zal zien dat je kindje het dan makkelijker eet en zo weer een mooie hoeveelheid superfood binnen krijgt!

Reageer op artikel:
8x superfood voor je baby!
Sluiten