Petra
Petra Gezondheid baby 10 Nov 2017

Waarom oogcontact zo belangrijk is voor je baby [Nieuws]

Dat huidcontact van levensbelang is voor je kindje, was al langer duidelijk. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ook oogcontact van groot belang is. De hersenactiviteit van jou en kindje blijkt bij oogcontact namelijk in hetzelfde tempo te gaan lopen. Deze afstemming lijkt van groot belang bij het leren van nieuwe vaardigheden en bij het ontwikkelen van de communicatie.

Kijken met een badmuts op

Tijdens dit Amerikaanse onderzoek werden 36 jonge kinderen onderzocht. Terwijl er een vrouw een kinderliedje zong, keken de onderzoekers hoe de baby’s daarop reageerden. De onderzoeksituaties waren verschillend van opzet: de ene keer keek de vrouw tijdens het zingen naar het kindje, waardoor er sprake was van oogcontact. De andere keer keek ze onder het zingen juist niet naar het kindje. Om te kunnen checken wat er tijdens het onderzoek gebeurde wat betreft hersenactiviteit, droegen zowel de baby’s als de vrouw een soort badmuts. Aan deze badmuts zaten elektroden, waarmee de wetenschappers de hersengolven konden meten.

Het belang van oogcontact

Er bleek een opvallend verschil bestaan tussen de situatie waarbij wél en de situatie waarbij geen oogcontact werd gemaakt. Als er wel oogcontact was, bleek er direct sprake te zijn van synchronisatie van de hersengolven. Als er geen oogcontact was, bleek dit totaal niet te gebeuren. Daarnaast was er nog een groot verschil: kindjes die oogcontact maakten bleken veel meer geluidjes te maken dan de kindjes die dat niet deden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby maand 11 speelgoed

Leren door middel van synchronisatie

De onderzoekers concluderen aan de hand van dit onderzoek dat oogcontact ervoor zorgt dat de communicatie tussen ouder en kind toeneemt. Het lijkt erop dat de synchronisatie van de hersengolven van groot belang is voor het leren bij de kindjes en dat het werkt als voorbereiding op verdere communicatie. Kindjes krijgen hierdoor wellicht sneller door wanneer ze moeten luisteren en wanneer ze moeten spreken. Het leren wordt er dus een stuk effectiever door.

Slechte invloed smartphone op communicatie

Oogcontact maken lijkt tegenwoordig steeds meer moeite te kosten. Mensen worden snel afgeleid door hun smartphone of tablet. Ze kijken naar hun scherm, in plaats van naar andere mensen. Ik heb me er zelf ook wel op betrapt: tijdens het geven van borstvoeding was het makkelijk om de smartphone er even bij te pakken. Terwijl dat juist zo’n mooi moment is waarop je de volledige aandacht op je baby kunt richten. Dit onderzoek ondersteunt hoe belangrijk dat is voor de ontwikkeling van je kindje!

Reageer op artikel:
Waarom oogcontact zo belangrijk is voor je baby [Nieuws]
Sluiten