Petra
Petra Baby 30 Apr 2017

Wasbare luiers: goed voor je baby én het milieu!

Heb jij ook zo’n hekel aan die vuilcontainer die binnen de kortste keren vol zit met stinkende luiers? Met een of twee kinderen in huis die nog niet zindelijk zijn, heb je de vuilnisbak zo vol. Onpraktisch en ook nog eens ontzettend slecht voor het milieu. Heb je al eens aan wasbare luiers gedacht?

Wasbare luiers; hoe werkt het?

Wasbare luiers zijn gemaakt van natuurlijk materiaal, zoals katoen of bamboe. Vroeger waren deze luiers niets meer en minder dan lappen stof, die met behulp van veiligheidsspelden vastgemaakt werden. Tegenwoordig zijn er allerlei leuke en handige ontwerpen te koop, met handigheidjes zoals klittenband en met de mooiste kleuren. Veel van deze luiers hebben een extra dik, absorberend inlegstuk dat de urine en ontlasting opvangt. De bevuilde luiers kun je bewaren in een emmer met een netje. Week ze niet in water, want dat vermindert het absorptievermogen!

Katoen luiers wassen

Wasbare luiers zijn simpeler in gebruik dan je misschien denkt. Zo is het allang niet meer noodzakelijk om vieze luiers op 95 graden te wassen. De wasmachines van tegenwoordig kunnen het namelijk op 40 of 60 graden prima schoon krijgen. Wel wordt geadviseerd om met de vieze luiers eerst een voorwas te draaien. Vervolgens kun je met een hoofdwas alles goed schoon krijgen. Hang ze vervolgens bij voorkeur te drogen aan de waslijn. Sommige soorten luiers kunnen in de droger, maar houd er dan wel rekening mee dat ze hun kwaliteit minder lang zullen behouden. Om ze zo absorberend mogelijk te houden, is het aan te raden om de luiers te wassen met een speciaal wasmiddel voor luiers.

wasbare luiers goedkoop wassen

Goedkope wasbare luiers?

Vanwege al die extra wasjes zou je kunnen denken dat wasbare luiers een stuk duurder zijn dan wegwerpluiers. Dit is echter niet het geval. Van wasbare luiers heb je namelijk veel minder nodig dan van wegwerpluiers. Hierdoor kan je tot wel 700 euro besparen op de luiers van een eerste kind. Wanneer je die wegwerpluiers ook nog voor een tweede kind kan gebruiken, levert dat zelfs een extra besparing van ruim 1000 euro op!

Wasbare luiers kopen

Wil je met wasbare luiers ervaring opdoen? Dan kun je heel simpel beginnen: schaf een paar wasbare luiers aan en je kunt van start! Als je kindje al wegwerpluiers gewend is, kan het zijn dat het even wennen is. De kans is echter groot dat jij en je kindje (en tere babyhuidje!) uiteindelijk niets anders meer willen!

Reageer op artikel:
Wasbare luiers: goed voor je baby én het milieu!
Sluiten