Petra
Petra Baby 4 Oct 2017

Van engel tot monster: 8 ontwikkelingssprongen van je baby

Is je altijd vrolijke baby opeens veranderd in een huilend en chagrijnig monstertje? Grote kans dat je kindje door een van de sprongetjes in de mentale ontwikkeling gaat. Deze sprongetjes worden beschreven in het boek ‘Oei, ik groei!’, wat al decennia lang een belangrijk naslagwerk voor jonge ouders is. Een overzicht van de 8 sprongen die je kindje in het eerste levensjaar doormaakt mag natuurlijk niet ontbreken!

sprongen oei ik groei baby
Schema sprongen ‘Oei, ik groei!’

Sprong 1: rond 5 weken

Wanneer je baby ongeveer 5 weken oud is, vindt de eerst en erg belangrijke sprong plaats. Het is de eerste stap in de verdere mentale ontwikkeling. Langzamerhand leert hij jullie en de omgeving kennen. Eerst voornamelijk door te horen en te proeven, maar zijn wereldje wordt snel groter doordat ook het zicht steeds beter wordt. Houd je gezicht dichtbij dat van je kleine en je zal zien dat hij je ingespannen bestudeerd. Zorg voor een veilige omgeving, waarin je kleine zich zeker en bescherm voelt. Dat maakt het wat makkelijker om deze sprong te nemen.

Sprong 2: rond 8 weken

Je kindje gaat rond deze periode op zoek naar patronen. Het geblokte tafelkleed, jouw gestreepte trui, of de stippeltjes op het behang; het is allemaal even fascinerend! Geef je kindje de kans om deze patronen te ontdekken, want het is goed voor de ontwikkeling. Wil je hem of haar echt blij maken? Steek dan een kaarsje aan. Het vlammetje geeft prachtige patronen op de tafel en muren. Zo kom je nummer 2 van de sprongen wel door!

Sprong 3: rond 12 weken

Dat is leuk! Je kindje merkt in deze periode dat hij z’n stem kan gebruiken om op jou te reageren. De ‘uh’s’ en ‘ah’s’ zijn niet van de lucht! Nee, echte woordjes zeggen kan je kleine nog niet, maar een ‘gesprekje’ voeren in fantasietaal lukt prima. Zet je kindje daarom tijdens het eten ook zeker bij je aan tafel. Ook al eet je kleine nog niet mee, het geeft hem wel de tijd om alles om zich heen rustig te bekijken. Deze periode zal het draaien om ‘vloeiende overgangen’ in stemmen en bewegingen. Je kleine geeft z’n ogen goed de kost! Ook bij je baby zelf zie je dat terug: je zal merken dat hij zich steeds makkelijker en minder houterig beweegt.

Sprong 4: rond 19 weken

Tot een week of 19 zag je kindje alles in losse gebeurtenissen; hij zag je mond bewegen, of dat je je ogen even dichtdeed. Vanaf deze periode kan je kindje een aantal losse overgangen combineren tot een gebeurtenis. Zo kan hij een stuiterbal blijven volgen: omhoog, omlaag, weer omhoog. De kans is groot dat je kleine ook het zwaaien opeens onder de knie heeft. Ook dat is een serie overgangen achter elkaar: handje naar de ene kant, handje naar de ander kant, weer terug etc. Zing kinderliedjes voor hem met gebaren. Denk bijvoorbeeld aan ‘klap eens in je handjes’. Wedden dat je kleine enthousiast mee klapt?

Sprong 5: rond 26 weken

Rond deze periode staan relaties centraal. Het kan gaan om de relatie tussen je kleine en jezelf: vaak ontstaan in deze tijd verlatingsangst. Je kleine is bang dat je niet meer terugkomt als je weggaat, maar zal langzaamaan leren dat je echt wel weer terugkomt. Het kan ook gaan om relaties en verbanden tussen dingen: ligt het blokje bijvoorbeeld achter of in de speelgoedkist? Je zal merken dat het inzicht steeds groter wordt.

Sprong 6: rond 27 weken

Nee, een koe is geen kip. En een hond met lange oren is geen konijn. Klink allemaal heel logisch, maar je kindje ontdekt het tijdens nummer 6 van de sprongen (rond 27 weken). Je zal gaan merken dat zijn of haar wereldje steeds groter wordt. En dat je kindje dat wereldje ook graag wil verkennen, om te kijken en te ontdekken. Je kind komt er snel genoeg achter dat een koe inderdaad geen kip is!

Sprong 7: rond 46 weken

‘Aha! Als ik mijn pap op de grond gooi, wordt mama boos!’ Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar zulke verbanden moet je kindje nog leren leggen. De kans is groot dat je een flink aantal keren boos moet worden, voordat je kindje door heeft dat dat komt doordat de pap op de grond ligt. Van veel dingen weet je kindje nu ongeveer hoe het zit, maar er ontbreken nog wel wat puzzelstukjes. Veel van die stukjes zal je kleine tijdens deze sprong vinden. Wordt daarom niet te snel boos; het testen en uitproberen hoort erbij in deze fase!

Sprong 8: rond 55 weken

Een mijlpaal: rond 55 weken kan je kindje een hele rij handelingen uitvoeren en begrijpen. Het wordt nu duidelijk dat om te eten het niet voldoende is om de lepel in de pap te steken en de pap vervolgens van de lepel te laten vallen. Ook het stoppen van de lepel in de mond hoort erbij. Dat maakt het meehelpen met klusjes zoals de afwas in deze periode extra leuk. Je kindje weet nu van a tot z hoe het werkt en zal het geweldig vinden om je te helpen. Dat je kind al die handelingen begrijpt, wil overigens nog niet zeggen dat ze zonder rommel te maken uitgevoerd zullen worden;)

Reageer op artikel:
Van engel tot monster: 8 ontwikkelingssprongen van je baby
Sluiten