8x zo houd je als moeder je sociale contacten op peil

Een nieuwe fase in je leven: je bent moeder geworden! Dat brengt veel moois met zich mee. Iedere dag weer mag je genieten van dat nieuwe leven. Toch heeft het prille ouderschap ook een keerzijde: het kost je zoveel tijd, dat sociale contacten er zo maar bij in kunnen schieten. Dat is jammer, want hierdoor kan je je eenzaam gaan voelen. Hoe voorkom je dat? Hierbij 8 tips!

1. Vrienden maken het leven makkelijker

Het hebben van vrienden is een belangrijke factor als het gaat om geluk en gezondheid. Zeker wanneer je net moeder bent geworden. Bijna 80% van de jonge moeders ervaren een bepaalde vorm van ‘baby blues’. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die vrienden en vriendinnen hebben die hen steunen het ouderschap makkelijker vinden. Het is heel belangrijk om te spreken met andere nieuwe moeders, om te ervaren dat je er niet alleen voor staat en dat al die jonge moeders dezelfde vragen en onzekerheden hebben. Met een beetje geluk heb je in je huidige vriendenkring vrouwen die ook net zwanger zijn, of jonge kinderen hebben. Spreek eens een keertje extra met ze af. Dat zal de band versterken.

2. Ga naar het park

Het is logisch dat je het makkelijkst andere moeders ontmoet op plaatsen die populair zijn voor kinderen. Het buurtpark is daarom ideaal, zeker wanneer er een speeltuin is. Het kan best spannend zijn om op zulke plekken vriendschappen te zoeken en nieuwe sociale contacten aan te gaan. Toch is het makkelijker dan je denkt. Een simpel ‘Ik kom hier iedere vrijdag, jij ook?’ is vrijblijvend genoeg, maar zal door iemand die daar voor open staat als uitnodiging opgevat worden. Je zal nog verbaasd staan wanneer je ontdekt hoeveel nieuwbakken moeders open staan voor nieuwe vriendschappen. Bij een nieuwe levensfase passen nu eenmaal vaak andere mensen.

3. Ga sporten voor meer sociale contacten

Moet je die laatste zwangerschapskilo’s of dat buikje nog kwijt? Sporten is daarvoor een ideaal middel. Het is echter ook een ideaal middel om andere moeders te ontmoeten. Daarnaast kan het prettig zijn om elkaar te ontmoeten in een omgeving waar het niet alleen om de kinderen draait. Kim (24): ‘Toen ik net was bevallen, was mijn conditie niet zo goed meer. Ik ben toen mee gaan doen aan een wekelijkse les aerobics bij ons in het dorpshuis. Het was heel prettig om er echt even een uurtje uit te zijn en gewoon Kim te zijn in plaats van mama.’ Ben je niet zo’n sporten? Dan is het al een goede start om lekker dagelijks een wandeling te maken. Doe je baby in de kinderwagen en ga het park in. Door de beweging zal je beter in je vel zitten en dat heeft een positieve invloed op je humeur.

4. Ga weer de schoolbanken in

Het is goed om je naar het moederschap te blijven ontwikkelen. Dit kun je doen door het volgen van een nieuwe cursus of opleiding. Misschien heb je altijd al beter willen leren tekenen. Schrijf je dan in voor een schildersclub in de buurt. Of houd je van muziek? Meld je dan bij de muziekschool voor de musicalklas. Zo’n cursus biedt verschillende voordelen: je leert niet alleen nieuwe dingen, maar ook nieuwe mensen kennen. Kijk ook eens bij de Volksuniversiteit, voor een leuke taalcursus.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

twee vrouwen bij open haard

5. Doe mee met de feestvreugde

Feestdagen zijn vaak ook ideale momenten om vriendschappen te ontwikkelen en sociale banden te versterken. Doet jullie buurtvereniging mee aan carnaval? Meld je aan voor de versiergroep en je weet zeker dat je veel nieuwe contacten op zal doen. Met de feestdagen wordt er op school en kinderopvang ook vaak om extra hulp gevraagd. Ga met andere moeders de school versieren, of help mee met het maken van Palmpasentakken. Uit onderzoek blijkt dat we makkelijker vriendschap sluiten met mensen die dicht bij ons in de buurt wonen. Vriendschap zoeken met andere moeders uit de buurt of met ouders van kinderen die bij jouw kind in de klas zitten is dus slim. Wees creatief en richt bijvoorbeeld een knutselclub of boekenclub op. Op deze manier kun je met regelmaat een afspraak maken, heb je altijd een gespreksonderwerp en zal er langer motivatie zijn om elkaar te ontmoeten.

6. Vertel het de dokter

In de eerste jaren na de geboorte van je kind, kom je regelmatig bij het consultatiebureau. De arts of verpleegkundige zal ook regelmatig vragen naar hoe jij het ouderschap ervaart. Voel je je wat eenzaam? Aarzel dan niet om dit te bespreken. Via het consultatiebureau of welzijnswerk bij jou in de buurt kun je vaak makkelijker met ‘lotgenoten’ in aanraking komen. Wie weet is er wel een groep voor jonge moeders, waar je kunt aansluiten.

7. Doe vrijwilligerswerk

Klopt, als jonge moeder heb je weinig vrije tijd. Maar zelfs incidenteel een middagje vrijwilligerswerk doen biedt veel voordelen: je humeur verbeter, je hebt meer interactie met je omgeving en je ontmoet nieuwe mensen. Je kunt van alles doen. Denk aan helpen in het dierenasiel, wandelen met ouderen, tot aan het wekelijks boodschappen doen met iemand met een visuele beperking. Informeer naar vrijwilligersvacatures bij het maatschappelijk werk of welzijnswerk bij jou in de buurt. Denk niet dat ze geen behoefte hebben aan mensen met weinig tijd. Alle beetjes helpen namelijk!

8. Start met bloggen

Je hoeft echt geen schrijver te zijn om te kunnen bloggen. Bloggen is een creatieve manier om je eigen ervaringen te delen met anderen. Daarnaast kan het een manier zijn om andere mensen te ontmoeten. Veel bloggers kennen elkaar namelijk. Start je blog en sluit je aan bij Facebookgroepen met bloggers. Met een beetje geluk ontmoet je daar bloggers die ook nog eens dicht in de buurt wonen. Dat maakt een face-to-face ontmoeting een stuk makkelijker. Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen met bloggen? Kijk eens op websites zoals wix.com. Op dergelijke sites kun je kosteloos en simpel een mooie website in elkaar zetten. Binnen de kortste keren ben jij online en kun je je blog starten. Groot voordeel: je vindt thuis vast meer dan genoeg inspiratie voor je teksten!

Reageer op artikel:
8x zo houd je als moeder je sociale contacten op peil
Sluiten