7x verbeter het immuunsysteem van je kind

Af en toe een verkoudheid of griepje hoort er gewoon bij, maar het is natuurlijk wel prettig als je kind er niet zo vatbaar voor is. Op de volgende 7 manieren kun je het immuunsysteem van je kind versterken. Overigens kun je met deze 7 tips echt niet iedere verkoudheid of griep voorkomen. En dat is maar goed ook. Door te vechten tegen ziekteverwekkers, wordt het immuunsysteem van je kind vanzelf sterker. Zes tot acht keer per jaar last hebben van een verkoudheid of griep is voor kinderen heel normaal. Is je kind vaker dan gemiddeld ziek? Dan zouden deze 7 tips zeker verbetering kunnen opleveren.

1. Geef (nog) meer groente en fruit


Wortels, sinaasappels, aardbeien en boontjes: al deze groente- en fruitsoorten bevatten grote hoeveelheden vitamine C en caroteen. Beide stofjes zijn geweldige ondersteuners van het immuunsysteem. Het lijkt erop dat ze ervoor zorgen dat er meer witte bloedcellen worden aangemaakt. Deze witte bloedcellen ondersteunen bij het gevecht tegen infecties. Sterker nog; uit onderzoek blijkt dat deze stoffen ook beschermen tegen chronische ziekten bij volwassenen. Probeer je kind minstens vijf keer per dag fruit en groente te laten eten. Een portie voor jongere kinderen is twee eetlepels groot, voor oudere kinderen is dat één kopje.

2. Zorg voor meer slaap

Uit onderzoek onder volwassenen blijkt dat slaaptekort er voor kan zorgen dat je bevattelijker bent voor ziekte. Dit komt doordat er minder natuurlijke killer cellen worden aangemaakt. Deze cellen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Dit lijkt ook te gelden voor kinderen. Vooral kinderen die naar de kinderopvang gaan lopen kans op een slaaptekort. Alle drukte om hen heen kan ervoor zorgen dat ze minder makkelijk in slaap vallen. Hoeveel slaap je kind nodig heeft? Gemiddeld heeft een pasgeborene wel 18 uur slaap per dag nodig, peuters 12 tot 13 uur en kleuters zo’n 10 uur. Lukt het niet om je kind overdag een dutje te laten doen? Zorg dan in ieder geval dat je hem ’s avonds op tijd onder de wol stopt, zodat hij of zij toch voldoende slaapuren maakt.

3. Geef je baby borstvoeding

Moedermelk bevat oersterke antilichamen en witte bloedcellen, die het immuunsysteem ondersteunen. Het geven van borstvoeding verkleint de kans op oorontsteking, allergieën, diarree, longontsteking, blaasontsteking en wiegendood. Het lijkt er zelfs op dat het de hersenfuncties van je baby ondersteunt en beschermt tegen diabetes, de ziekte van Crohn en sommige soorten kanker op latere leeftijd. Colostrum (de dunne, gele melk de eerste dagen na de bevalling) zit bomvol antilichamen. Advies is daarom om zo lang mogelijk borstvoeding te geven, bij voorkeur een jaar. Lukt dit niet, of vind je dit wel heel lang? Probeer dan in ieder geval de eerste twee tot drie maanden na de geboorte je kindje de borst te geven. Zo geef je het immuunsysteem van je kindje een flinke boost!

4. Sport met het hele gezin

Door te sporten neemt het aantal natuurlijke killer cellen bij volwassenen toe. Regelmatig actief zijn kan bij kinderen hetzelfde voordeel hebben. Wil je graag dat je kind voldoende beweegt? Geef dan zelf het goede voorbeeld! Vertel je kinderen niet alleen dat ze naar buiten moeten om te gaan spelen, maar doe actief mee aan activiteiten. Ga als gezin lekker wandelen in het bos, mountainbiken door de duinen of wekelijks samen zwemmen. Advies voor volwassenen is om minimaal 5 keer per week minimaal een half uur achter elkaar actief bezig te zijn. Doe dat gezellig samen!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

meisje met pet

5. Voorkom dat ziekteverwekkers zich verspreiden

Ziekteverwekkers bestrijden is niet direct een manier om het immuunsysteem te versterken. Maar het is wel een geweldige manier om het immuunsysteem van je kind wat rust te gunnen. Let erop dat je kind regelmatig de handen wast met zeep. Let daar vooral op voor en na het eten en nadat je kind buiten heeft gespeeld. Ook na het aaien van huisdieren, het snuiten van de neus en na thuiskomst van school of opvang is het belangrijk om de handen te wassen. Gaan jullie de deur uit? Dan is het handig om schoonmaakdoekjes in je tas te hebben, om tussendoor vieze handen snel schoon te kunnen maken. Wil je het handen wassen wat aantrekkelijker maken voor je kind? Laat hem dan bijvoorbeeld zelf een lekker geurend zeepje uitzoeken, of een mooie handdoek uitkiezen.

De tandenborstel als boosdoener

Nog een manier om van ziekteverwekkers af te komen: als je kind ziek is, is het belangrijk om zijn of haar tandenborstel direct weg te gooien. Je kind kan niet twee keer ziek worden van één virus, maar het virus kan makkelijk overspringen op tandenborstels van andere gezinsleden. Van een bacterie kan je kind overigens wél vaker ziek worden. In beide gevallen is het dus hoe dan ook belangrijk om te zorgen voor een nieuwe tandenborstel. Zo bescherm je je kind én de rest van het gezin.

6. Voorkom meeroken

Rook jij? Stop! Sigarettenrook bevat meer dan 4000 giftige stoffen. De meeste van deze stoffen kunnen lichaamscellen irriteren of zelfs doden. Kinderen zijn gevoeliger voor deze effecten dan volwassenen. Meeroken doen zij extra, omdat ze veel sneller ademhalen dan volwassenen. Bij iedere inademing krijgen ze die giftige stoffen dus binnen! Daarnaast kan het lichaam van een kind deze giftige stoffen ook nog eens moeilijker afbreken. De kans op bronchitis, oorontsteking en astma neemt hierdoor flink toe. Het lijkt er daarnaast zelfs op dat het invloed heeft op de intelligentie en de neurologische ontwikkeling van je kind. Lukt het echt niet om te stoppen met roken? Zorg er dan in ieder geval voor dat je alleen buitenshuis rookt.

7. Grijp niet naar medicijnen

Je kind is ziek en voelt zich duidelijk beroerd. Je hebt dan misschien de neiging om bij de huisarts direct om een kuurtje of medicijn te verzoeken. Want natuurlijk wil je graag dat je kind zo snel mogelijk weer beter is. Toch is het gebruik van medicijnen in de meeste gevallen geen goed idee als het gaat om een verkoudheid of griepje. Het zal het immuunsysteem van je kind niet helpen. Antibiotica werken alleen bij ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën, maar de meeste ziekten die kinderen krijgen worden veroorzaakt door virussen. Te vaak antibiotica geven kan daarnaast resistentie veroorzaken. Op het moment dat je kind het een keertje echt nodig heeft, kan het daardoor gebeuren dat de antibiotica niet of bijna niet werken.

Reageer op artikel:
7x verbeter het immuunsysteem van je kind
Sluiten