5x zo houd je meer tijd over voor jezelf!

Het kan best lastig zijn om met een druk gezin tijd over te houden voor jezelf. Erger nog: is er eindelijk tijd voor een beetje ‘me-time’, besluit je dat het hoog tijd is om nog even wat aan het huishouden te doen. En als je dan toch een momentje voor jezelf pakt, is dat lastig zonder schuldgevoel over alles wat je daardoor laat liggen. Jammer, want zo’n druk gezin (vaak ook nog in combinatie met een veeleisende baan en gezellig sociaal leven) vergt energie. Bijtanken is dus echt noodzakelijk. Gebruik daarom deze 5 tips om meer tijd voor jezelf over te houden!

1. Zoek hulp in de huishouding

Ik vond het altijd maar een decadent idee: hulp in de huishouding hebben. Toch merk ik de afgelopen jaren dat het best pittig is allemaal. Naast werk en gezin blijft er weinig tijd voor mezelf over. En ik heb geen zin om dat laatste restje vrije tijd te besteden aan het schoonmaken van rommelige kinderkamers, vette fornuizen en smoezelige wc’s. Onlangs ontdekte ik de website Helpling.nl. Deze website koppelt schoonmaakhulpen aan mensen die op zoek zijn naar die hulpen. Het handige concept en de chaos in mijn huis hielpen me over de streep: ja, ik wil een schoonmaakhulp! Heel prettig vond ik daarbij dat Helpling je zelf laat kiezen of je eenmalig hulp wilt, of dat je het gelijk wekelijks of tweewekelijks regelt. Je zit dus niet zomaar ergens aan vast. Zelf koos ik voor een eenmalige hulp, om eerst eens te testen hoe het zou bevallen. Datum, duur en starttijd kon ik ook heel simpel aangeven. De daarop volgende stap was nog best lastig. Op basis van mijn voorkeuren kwamen namelijk maar liefst 16 passende schoonmaakhulpen naar voren, die ook nog eens een vergelijkbaar uurtarief hanteerden. En tja, welke kies je dan…? Uiteindelijk besloot ik te kiezen voor Latifa, die in haar reviews maar liefst 5 uit 5 sterren scoorde!

De moeite waard!

Stipt op tijd stond mijn Helpling hulp voor de deur. Ze ging op mijn verzoek voortvarend aan de slag in badkamer en toilet. Er waren net een paar ramen van ons huis gerepareerd en de timmerman had er flink wat vingerafdrukken op achtergelaten. Hoewel ik bij mijn aanvraag niet had aangegeven dat er ook ramen gelapt zouden worden, vond Latifa toch nog de tijd om dit klusje ook op te pakken. Drie uur later verliet ze het huis, mij achterlatend in een schoon huis met de frisse geur van allesreiniger met bloemengeur. Ik heb een vreugdedansje gedaan en ben van mening veranderd: zo’n hulp is helemaal niet decadent, maar juist een fantastische manier om orde op zaken te stellen en wat tijd voor jezelf over te houden. Deze ervaring met Helpling smaakt naar meer. Dit ga ik vaker doen!

2. Kook vooruit

Heb je in het weekend wat tijd over? Natuurlijk is het dan heerlijk om wat voor jezelf te doen. Maar je kunt dat beetje tijd ook investeren in wat anders, waardoor je uiteindelijk nóg meer tijd over houdt. Zelf neem ik tegenwoordig wekelijks (meestal in het weekend) de tijd om vast wat maaltijden te bereiden voor de rest van de week. Zo kun je een heerlijke lasagne al zover bereiden, dat je die de volgende dag alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. En wat dacht je van een flinke pan hutspot? Maak voor twee dagen en vries een gedeelte in. Handig voor die momenten waarop je geen tijd of puf hebt om nog te koken. Zo zet je toch met gemak een gezonde maaltijd op tafel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

stofzuiger op tapijt

3. ‘Me-time’ in de agenda

Herken je dat? Pas wanneer alles en iedereen z’n portie aandacht heeft gehad, besteed je eindelijk aandacht aan jezelf. Hierdoor schiet dat moment er veel te vaak bij in. Pak het voortaan anders aan: zet tijd voor jezelf ook gewoon vast in je agenda. Wil jij op woensdagochtend lekker naar de fitness? Zet het in de agenda en voorkom dat je er andere afspraken overheen plant. Dit is jouw moment en zulke afspraken zijn net zo belangrijk als al die andere!

4. Regel oppas zonder schuldgevoel

Net zoals je Helpling kunt inschakelen voor schoonmaakhulp, kun je andere websites inschakelen voor oppashulp. Heb jij het geluk dat je moeder/buurvrouw/vriendin zo af en toe best wil oppassen? Grijp die kans en ga er lekker een avondje of dagje op uit. Alleen of met je partner. Heb je niemand die kan oppassen? Regel dan oppas op een andere manier, bijvoorbeeld via internet of gewoon via via. Hoewel het vinden van een goede, betrouwbare oppas best even tijd kan kosten en natuurlijk ook nog kosten met zich meebrengt, betaalt dit zich echt dubbel en dwars terug. Het geeft jou de kans op even op te laden en er daarna weer vol tegenaan te gaan!

5. Je bent niet de enige!

Ik betrap me er zelf regelmatig op: klusjes zelf maar even doen, omdat dat handiger of sneller is dan wanneer een ander het doet. Terwijl manlief best zelfstandig boodschappen kan doen en dochter of zoon ook al redelijk kan afwassen. En een goede schoonmaakhulp van Helpling weet zelf ook wel hoe het huis weer spic en span gemaakt kan worden. Kortom: laat die ‘control freak’-modus achterwege en je zal zien dat je zeeën van tijd overhoudt. Wat maakt het uit dat er opeens een ander merk chips op de tafel staat, of dat de kopjes in een ander keukenkastje terecht komen? Die extra tijd om even bij te tanken is veel meer waard!

Reageer op artikel:
5x zo houd je meer tijd over voor jezelf!
Sluiten