15 tips om het gezellig te houden met z’n allen thuis
En, bevalt dat thuis zitten jullie nog? Zo lang het mooi weer is en de kinderen af en toe in de tuin of speeltuin kunnen spelen is het vast nog redelijk te doen. Maar wat doe je wanneer je noodgedwongen toch de hele dag binnen zit? Het kan lastig zijn om het dan gezellig te houden. Daarom hierbij nog 15 tips om de vrede te bewaren en het thuis leuk te houden!
1. Stel samen gezellig doelen op (klein en groot)
Huiswerk af, in de tuin gespeeld, tv gekeken… En nu? Ga eens samen aan tafel zitten, ieder met een vel papier en stift, en stel de vraag: Wat zijn jouw doelen? Er zijn vast zaken die je altijd al eens had willen doen, maar waar je maar niet aan toekomt. Een piratenschip bouwen van ijsstokjes, een boek schrijven, of een cursus aquarel volgen. Ook kinderen hebben vaak wel dingen die ze graag nog eens zouden willen. Kijk naar de doelen en kijk naar wat haalbaar is in deze periode thuis. Het kan helpen om enthousiasme te houden.
2. Doe de boodschappen in één keer
Ben je eraan gewend om iedere dag even langs de supermarkt te gaan voor eten en drinken? Dat is in deze tijd niet handig. Een bezoek aan de supermarkt is nu geen gezellig uitje. Beperk de hoeveelheid tijd die je in de supermarkt doorbrengt en probeer één keer per week boodschappen te doen. Dat scheelt tijd en vaak ook nog eens geld; twee vliegen in één klap!
3. Geniet van de middagdutjes
Heb jij kinderen die nog een middagdutje doen? Hoera! Geniet van die momenten van rust. Ga dus niet stofzuigen, afwassen of hard aan het werk, maar tank zelf ook even bij. Wanneer je koter weer wakker is, moet je weer vol aan de bak!
4. Wissel gezellig af met je partner
Staan jullie er met z’n tweeën voor? Maak daar dan gebruik van! Vooral wanneer jullie beiden thuis werken is het goed om de tijd met de kinderen te verdelen. Laat de ene ouder bijvoorbeeld de ochtend voor z’n rekening nemen, zodat de andere ouder dan lekker rustig kan werken. En draai dat dan ‘s middags om. Op deze manier houd je een betere balans tussen tijd samen en tijd alleen en dat zorgt ervoor dat het langer gezellig blijft!
5. Let op de balans tussen werk en privé
Ben je net even met je kinderen aan het voetballen in de tuin, belt je baas op dat er nog iets geregeld moet worden. Wat doe je dan? Ren je meteen naar binnen om de taak uit te voeren? Gezellig! Als dit je natuurlijke reactie is: zorg dan voor een goede scheiding tussen werktijd en tijd voor je gezin. Weet jij dat je alles uit je handen laat vallen wanneer je baas belt met iets wat niet kan wachten? Neem dan gewoon je telefoon niet op als het voor jou geen ‘werktijd’ is. Zo heb je alle aandacht voor je kinderen. En dat werk komt wel weer na het voetballen!
6. Elke week een eigen speelgoeddoos
Al die dagen thuis kunnen al snel een sleur worden. Geef je kinderen dan iets om naar uit te kijken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door wekelijks een grote doos te vullen met ander speelgoed. In principe kun je hiervoor gewoon putten uit de bestaande speelgoedkast. De meeste kinderen hebben namelijk zo veel speelgoed, dat ze vaak vergeten wat ze precies hebben. En dan lijkt dat ‘oude’ speelgoed uit de doos opeens nieuw en is het weer interessant. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de kinderen iedere week te verrassen met een klein doe-cadeautje. Dat hoeft echt geen grote uitgave te zijn! Een badmintonsetje van de Action kan bijvoorbeeld voor een paar euro dagenlang speelplezier opleveren!
7. Een momentje voor jezelf op de wc
Weet je echt even niet meer waar je het zoeken moet? Heb je al de hele ochtend een jengelende peuter aan je been hangen, terwijl de andere kinderen continu ruzie hebben? Dan zit er nog maar een ding op: sluit jezelf op in de wc! Doe de deur op slot en geniet van een paar minuten voor jezelf. Het toilet is de beste vriend van veel jonge ouders, dus je hoeft je echt niet te schamen! 😉
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
8. Van verveling word je creatief!
Veel ouders zijn bang dat hun kinderen zich gaan vervelen. Maar: so what? Ja, de kans is groot dat ze in eerste instantie uit verveling gaan klieren, zeuren of jammeren. Gezellig is het dan niet even niet meer. Maar als ze die eerste fase eenmaal door zijn, ontstaat er vaak een hele hoop creativiteit. Eigenlijk is die verveling juist een prachtige kans om weer iets nieuws te verzinnen. Dus gun je kids die ruimte!
9. Vraag je kinderen welke activiteiten zij willen doen
Een planning kan helpen om de dag door te komen, maar die planning moet geen dwangmiddel worden om je kinderen te laten doen wat er gedaan moet worden. Het werkt veel beter wanneer je je kinderen mee laat denken over de dagindeling. Zijn er specifieke dingen die ze graag willen doen, of hebben ze ideeën over de indeling? Bespreek de planning samen en maak ruimte voor die wensen van je kinderen. Het maakt de dag echt een stuk leuker!
10. Bekijk het positief
‘O nee! Dan moeten we al de hele dag binnen blijven, regent het ook nog als we willen gaan voetballen in de tuin. De kinderen krijgen veel te veel huiswerk! En dan hebben we ook nog eens niets lekkers in huis om te eten vanavond!’ Het is begrijpelijk dat het in deze situatie nog wel eens lastig is om alles zonnig te bekijken. Waak er alleen voor dat je alleen nog maar negatieve gedachten hebt. De dag wordt er daar echt niet zonniger door! Merk je dat je weinig positiefs vinden kunt? Benoem dit dan, gooi het in de groep! En probeer die negatieve gedachten om te buigen. Door jezelf te dwingen positief te blijven wordt het op termijn ook écht makkelijker.
11. Plan eens een keertje helemaal niets
In het normale dagelijkse leven rennen we de hele dag van hot naar her. Naar school, naar werk, naar de winkel, en dan dat hele rijtje weer terug. Heb je de neiging om die ‘rat race’ nu ook in je eigen dagrooster in te plannen? Doe dat niet! Je hebt nu eindelijk de kans om even een tandje terug te schakelen. Doe dat dan ook!
12. Kies je moment
Wil jij het liefst dat je kinderen ‘s morgens vroeg al aan hun huiswerk beginnen, maar weet je dat een van hen een vreselijk ochtendhumeur heeft? Pas die planning dan gewoon aan. Laat de ene zijn huiswerk lekker ‘s morgens vroeg maken en geef de ander de kans er ‘s middags pas mee aan de slag te gaan. Door het juiste moment te kiezen zal je minder weerstand ervaren en krijg je veel meer gedaan.
13. Blijf in beweging
Pfff… Het huiswerk is af en ook je eigen werk is gedaan. Wat nu? De kans is groot dat Netflix, Fifa of een goed boek lonken. Alleen vergeet je dan een cruciale factor: beweging. Bewegen heeft een bewezen positief effect op onze gezondheid. Om de dagen makkelijker en positiever door te komen, is bewegen van groot belang. Ga hiervoor naar buiten, voor zover dat kan, of zoek inspiratie op… uhm, ja… een beeldscherm. Zo lang je daardoor in beweging komt is alles geoorloofd 😉
14. Denk aan anderen
Ja, je hebt het zwaar. Maar ook alle anderen die noodgedwongen thuis zitten hebben het pittig. En denk eens aan al die mensen die echt ziek zijn? Voel jezelf beter door aan anderen te denken. Ga koekjes bakken voor de ouderen in het bejaardentehuis om de hoek. Laat de hond van de buren uit. Of knutsel samen met de kinderen een mooie kaart om naar opa en oma te versturen.
15. Noise cancelling koptelefoon
Moet je thuiswerken, maar weet je van jezelf dat je snel afgeleid raakt? Zorg er dan voor dat je partner de zorg voor de kinderen even op zich neemt, zonder je af in een andere kamer en zet een noise cancelling koptelefoon op. Op deze manier wordt je niet meer afgeleid door lawaai van buitenaf en heb je de kans om lekker geconcentreerd door te werken.