7 tips: hoe zorg je ervoor dat je baby rustig slaapt?

Als “slaap kindje slaap” zingen niet werkt, moet je andere middelen inschakelen om jouw baby rustig te laten slapen. Daarbij kun je beproefde technieken inschakelen, of de hulp inroepen van moderne technologie. Zolang je maar niet de speen in een glas wijn steekt omdat “de baby daar zo rustig van wordt”… 😉 Met onderstaande zeven methoden kun je baby op een verantwoorde wijze in slaap brengen én houden!

1. Observeren en timing

Ouders kunnen urenlang naar hun kinderen staren, maar zie je eigenlijk wel echt wat er gebeurt? Al op heel jonge leeftijd zullen baby’s hun gevoelens uiten, lang voordat ze dit duidelijk kunnen maken met hun stem. Als de baby onrustig wordt, rode wangetjes krijgt of gewoon met half gesloten ogen zit of ligt, dan is het wellicht tijd om te gaan slapen. Als je te lang wacht kan de baby oververmoeid raken waardoor het kind de slaap niet meer kan vatten … en jij ook niet!

2. Standaard ritueel

Mensen zijn gewoontedieren, we houden van aangeleerde rituelen. Naar bed gaan volgens een specifiek ritueel kan het kind in de juiste gemoedstoestand brengen om te gaan slapen. Denk aan een lekker bad, de pyjama aan, lampen dimmen, nog een fles melk en een verhaaltje lezen. Niet iedere baby reageert hetzelfde op dit soort handelingen, daarbij komt ook stap 1 weer om de hoek kijken.

3. Rustige omgeving … of juist niet!

Voor een baby is alles nieuw. Er komen constant prikkels binnen die het kind nog niet begrijpt, en daar ook geen filtering in aan kan brengen. Het is daarom van belang om voor een rustige omgeving te zorgen met zo min mogelijk prikkels. Gedimd licht, de televisie uit, geen spelende broertjes of zusjes in de buurt, en het speelgoed netjes opgeruimd. Daarbij moet opgemerkt worden dat het tegenovergestelde ook kan werken. Een overdosis prikkeling kan namelijk de hersenen overstimuleren waardoor het kind snel in slaap sukkelt. Daarom zie je regelmatig een klein hummeltje in de armen van pappa slapen tijdens een druk evenement met harde muziek en veel geroep. Je begrijpt niet hoe een kind onder die omstandigheden kan slapen maar het werkt wel. Of het de meest gezonde methode is om in slaap te vallen is overigens de vraag…

4. Fluisterstille rolgordijnen

Baby’s gaan niet slapen wanneer de zon ondergaat, daarom zal je regelmatig duisternis in het licht moeten brengen. Je legt voorzichtig de baby neer, loopt naar het venster om de gordijnen te sluiten en voordat het gordijn gesloten is begint het kind alweer te huilen. Je kunt dus weer opnieuw beginnen … Of je hangt PoweredBlinds op die je op afstand kunt bedienen. Met een fluisterstil rolgordijn op de babykamer maak je het donker zonder de baby wakker te maken. Kies op de kinderkamer bij voorkeur voor verduisterende rolgordijnen die strak langs het venster af lopen. Dan heb je volledige controle over de lichtinval. Je kunt de motor bedienen met een afstandsbediening, een app op je smartphone of met een bewegingssensor.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby slaapt door

5. Lampen met dimmer

Wanneer je lampen hebt met een dimmer kun je de hoeveelheid licht langzaam minder laten worden. Zo simuleer je de ondergaande zon. Let ook op de kleurtemperatuur; warm wit licht maakt het kind slaperig terwijl koud wit licht de baby juist meer alert zal maken. Met slimme verlichting en gekleurde lampen kun je iedere kleur maken, en ook programma’s instellen waar jouw baby zich goed bij voelt. Groen is bijvoorbeeld een kalmere kleur.

6. Rustgevende muziek of geluiden

We hebben het zojuist al gehad over de tegenstelling tussen rust en stimulatie. Baby’s houden op zeer jonge leeftijd al van muziek. Je kunt een mobiel boven de wieg hangen met verschillende muziekjes, of plaats een draadloze luidspreker die muziek kan streamen. De verschillende muziekdiensten zoals Spotify, Apple, Google of Amazon hebben volop kinderliedjes. Maar probeer ook zeker natuurgeluiden uit zoals golven van de zee of geluiden in het bos en ook ambient klanken zijn zeer rustgevend. Met een slimme luidspreker kun je de baby in beide armen vasthouden terwijl je zachtjes de woorden “activeer operatie slaap kindje slaap” uitspreekt. De muziek doet daarna zijn werk!

7. Geduld uitoefenen

Je kunt alle tips tot in het kleinste detail uitvoeren, toch bestaat er de kans dat jouw baby de slaap gewoon niet kan vatten. Wordt er niet moedeloos van, accepteer gewoon dat jouw kind niet altijd de hele nacht door zal slapen. Neem zelf een dutje wanneer het mogelijk is, en denk ook aan jouw welzijn. Rustgevende klanken kunnen ook voor jou aangenaam zijn, probeer bijvoorbeeld eens naar ASMR of ‘white noise’ te luisteren. Slimme apparaten in huis maken ook jouw leven eenvoudiger. Die wallen onder je ogen zullen vanzelf verdwijnen, geniet van deze unieke periode in je leven. Welterusten!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
7 tips: hoe zorg je ervoor dat je baby rustig slaapt?
Sluiten