Petra
Petra Bevalling 12 Dec 2011

Goede oppas

Uiteraard heb je referenties opgevraagd voordat je de oppas inhuurde. Waaraan kun je herkennen dat zij haar werk goed doet als jij niet in de buurt bent? Let maar eens op de volgende zaken…

De ogen van je kindje gaan glimmen als de oppas binnenkomt.
Als je oppas een vrolijke, vriendelijke warme persoonlijkheid heeft zal je kindje zich erop verheugen om samen met haar te zijn. Als het helemaal meezit geeft ze misschien jou ook dat gevoel wel. Je kindje praat honderd uit over alle leuke dingen die er overdag gedaan zijn terwijl jij er niet was. Vooropgesteld dat je kindje al kan praten natuurlijk.

Je oppas zal zelf met slimme oplossingen komen voor mogelijke problemen en zij heeft zich voldoende verdiept in het verzorgen van kinderen om elke situatie op waarde te schatten en adequaat te handelen. Mocht je kindje niet lekker slapen of misschien opeens helemaal niet slapen, of aanzienlijk minder eten, dan zal zij dat bij jou aangeven en overleggen hoe jij die problemen oplost. Dit soort zaken tonen aan dat zij serieus met haar werk bezig is en dat ze probeert mee te denken om samen tot een oplossing te komen.

Ze is altijd punctueel.
Een betrouwbare oppas is doorgaans altijd op tijd. Mocht er eens een onverwachtse reden zijn waardoor zij niet op tijd kan zijn, dan belt zij zodra ze dit vaststelt. Op deze wijze kun jij misschien nog net de tijd vinden om zelf maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld om ook even je werk te bellen met de melding dat je wat later bent vandaag.

Zij doet haar best om je goed te informeren.
Bijvoorbeeld door middel van een “logboek” zoals deze ook op een kinderdagverblijf bijgehouden worden. Op deze wijze krijg je meteen een mooi naslagwerk met betrekking tot de ontwikkeling van je kindje.

Je kindje zingt regelmatig een nieuw liedje en laat je vaak tekeningen zien. 
Een creatieve oppas doet vele activiteiten met je kindje. Hiermee worden de vaardigheden van je kindje gestimuleerd en vervolgens zal je kindje deze nieuwe vaardigheden vol trots weer aan jou willen tonen.

Je kindje ziet er altijd schoon en fris uit.
Als je kindje schoon en fris oogt houdt dit in dat je oppas ook goed de hygiënische zaken in de gaten houdt. Vaak zal zij er automatisch ook voor zorgen dat je keuken er netjes bij ligt. Het is tenslotte een kleine moeite om de boel eventjes op te ruimen.

Af en toe een ongelukje.
Uiteraard hoort dat erbij. Een goede oppas is echter altijd alert en zal er scherp op zijn dat je kindje zich niet kan bezeren of in gevaarlijke situaties terecht komt.

Reageer op artikel:
Goede oppas
Sluiten