Petra
Petra Blog 26 Jul 2016

Deze moeder is bont en blauw door vijfling!

Al vrij vroeg in de zwangerschap zag de arts dat Guillermina zwanger was van meer dan één baby. Op de echo zagen ze niet twee, niet vier, maar zelfs vijf hartjes kloppen! Guillermina woont in de Verenigde Staten en daar worden minder dan tien vijflingen per jaar geboren. Het was dus een bijzondere situatie!

Kans op complicaties

Zwanger zijn van ‘slechts’ een kind wordt door de meeste vrouwen al als pittig ervaren. Met vijf kleintjes in je buik is dat nog eens vijf keer zo zwaar. Daarbij komt dat de kans op complicaties veel groter is dan bij een eenlingzwangerschap. Je loopt maar liefst vijf keer zo veel kans op bijvoorbeeld een (te) hoge bloeddruk. De artsen hielden Guillermina daarom van begin af aan goed in de gaten.

Niet zeuren, maar doorgaan

Die artsen stonden echter versteld van de moed en kracht waarmee Guillermina de zwangerschap doorstond. Al na enkele maanden werd het lopen moeilijker en vervolgens schoot haar bloeddruk omhoog. Met een zware zwangerschapsvergiftiging kwam ze uiteindelijk in het ziekenhuis terecht. Hoe moeilijk het echter ook was, Guillermina klaagde nooit. Al die tijd stond haar man Fernando haar bij en probeerde te helpen waar mogelijk.

Bont en blauw door baby’s

Helaas hield het niet op bij al die klachten die de zwangere vrouw al had. Omdat vijf kinderen veel plaats innemen, kreeg ook haar buik het steeds zwaarder. Zo zwaar zelfs, dat er blauwe plekken op verschenen. In dit filmpje kun je zien hoe vreselijk dat eruit zag. Dit zag er niet alleen gruwelijk uit, maar deed ook nog eens ontzettend veel pijn. Toch ging Guillermina dapper door. Bij vijflingen wordt vaak met 28 weken een keizersnede gepland. Guillermina hield het echter vol tot 31,5 week zwangerschap.

Resultaat: vijf gezonde baby’s

Al die moeite werd beloond. Via een keizersnede kwamen vijf gezonde kindjes ter wereld. Hierbij waren maar liefst acht artsen, een anesthesist en tientallen verpleegkundigen bij betrokken. Doordat de kleintjes wat langer in mama’s buik hadden kunnen blijven, waren hun longen sterk genoeg om het zelfstandig aan te kunnen. De drie meisjes en twee jongens kregen de namen: Esmeralda, Fatima, Marissa, Fernando en Jordan. En als ze alle vijf net zulke doorzetters zijn als hun moeder komt het wel goed met ze!

Reageer op artikel:
Deze moeder is bont en blauw door vijfling!
Sluiten