Omeprazol tijdens zwangerschap

Kwaaltje na kwaaltje. Waarschijnlijk dacht je voordat je zwanger werd dat het allemaal wel mee zou vallen, maar ondertussen is het toch wel even geduld hebben. Je krijgt namelijk kwaaltje na kwaaltje en merkt nu wel dat het allemaal best pittig is. Voor sommige vrouwen valt het allemaal reuze mee en zullen de kwaaltjes niet zo erg zijn. Er zijn echter ook vrouwen die echt veel pijn hebben door de kwaaltjes en het liefst vaak naar de paracetamol grijpen.

Een van de kwaaltjes die je aan het begin of aan het einde van je zwangerschap kan krijgen is maagzuur. Maagzuur tijdens de zwangerschap is waarschijnlijk een van de irritantste kwaaltjes. Maagzuur ontstaat eigenlijk door de groei van je baarmoeder. Je maag wordt namelijk weggeduwd, aangezien je baarmoeder zo groot is dat die alle plek nodig heeft. De zure inhoud van je maag wordt helaas naar je slokdarm gestuurd en dit zorgt er dus voor dat je maagzuur krijgt.

Omeprazol is waarschijnlijk een van de bekendste medicijnen tegen maagzuur bij de zwangerschap, maar mag je dit eigenlijk wel gebruiken? Hieronder lees je ons advies hierover.

Omeprazol en zwanger

Wanneer je tijdens je zwangerschap last hebt van maagzuur kan je een medicijn gebruiken met de naam Omeprazol. Omeprazol is namelijk een maagzuurremmer. Deze zorgt ervoor dat de aanmaak van zuur in de maag wordt verminderd. Uiteindelijk zorgt dit er dus voor dat er minder zuur in je maag zit en dus minder zuur in je slokdarm krijgt door het drukken van de baarmoeder tegen je maag.

Mag je dit tijdens je zwangerschap gebruiken?

Hoe het er nu uitziet mag je dit medicijn gewoon tijdens je zwangerschap gebruiken. Het wordt al jarenlang veilig gebruikt door zwangere vrouwen zonder dat het voor complicaties heeft gezorgd. Een veiligere keuze bestaat ook tijdens je zwangerschap, namelijk maagzuurbindend middel. Dit wordt namelijk vaker gebruikt en is ook bekend dat het niet slecht is voor je zwangerschap. Van Omeprazol is er nog niet veel bekend, aangezien hier nog geen duidelijke onderzoeken naar zijn gedaan.

Volgens de apotheek en specialisten kan je Omeprazol echter gewoon gebruiken. Wij raden je dit alleen aan om te gebruik op aanraden van je dokter.

Wanneer naar de dokter?

Zoals je hierboven kan lezen is het niet echt duidelijk wat de nadelige gevolgen kunnen zijn van het gebruik van dit middel bij je zwangerschap. Het is daarom belangrijk om een specialist in te schakelen om hier meer zekerheid over te krijgen. Elke vrouw is natuurlijk ook anders. Wat de een wel mag, mag de ander niet. Wanneer je twijfelt over het gebruik van medicatie is het belangrijk dat je een afspraak maakt bij je huisarts. Je huisarts kan je precies vertellen wat je wel of niet mag gebruiken tijdens je zwangerschap.

Als je twijfelt over een medicijn dan is het natuurlijk niet nodig om dit te nemen. Vraag dit altijd na bij je verloskundige of huisarts. Zij weten tenslotte het beste wat jij specifiek wel of niet kan hebben.

Reageer op artikel:
Omeprazol tijdens zwangerschap
Sluiten