Babyhuid verzorging [tegen een droge huid en meer]

Ach, dat heerlijk zachte babyhuidje! Het liefst zou je je kleine toch het hele dag willen knuffelen? De huid van je baby is zacht, maar daardoor ook erg kwetsbaar. Een goede babyhuid verzorging is nodig om die zachtheid in stand te houden.

Open en bloot

Je pasgeboren baby mist een belangrijke beschermlaag voor de huid: de zuurmantel. Die zuurmantel is een laagje op de huid dat de huid beschermt tegen bijvoorbeeld infecties en irritatie. Wat de kans op huidschade nog groter maakt, is het feit dat de hoornlaag bij een baby nog niet helemaal is volgroeid. Deze hoornlaag zit in de opperhuid, de buitenste laag van het vel. Deze laag speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen bacteriën. Pas wanneer je kindje een jaar of vier is, is die hoornlaag helemaal volgroeid. Iets om in de gaten te houden dus!

Soorten uitslag en droogte

Doordat de huid van je baby nog zo kwetsbaar is, is de kans op huidproblemen groter. Je kindje heeft bijvoorbeeld vast weleens last van losse velletjes. Dit komt meestal doordat de huid te droog is. Niet alleen losse velletjes, maar ook roodheid en schraalheid kunnen daarbij voorkomen. Soms is dit alleen op kleine plekjes, die ruw aanvoelen. Maar het kan ook over het hele lichaam zitten. Ook hormoonvlekjes komen veel voor. Dit wordt ook wel baby acne genoemd, omdat de vlekjes een beetje op jeugdpuistjes lijken: rood, met een blaasje bovenop. Deze vlekjes komen het meest voor in de luierstreek, tussen de huidplooitjes. Ook witte puntjes komen voor, maar dan met name in het gezicht, in de nek of op het hoofd. De puntjes lijken op warmteblaasjes, maar hebben met warmte niets te maken. Meestal ontstaan de witte puntjes wanneer je baby tussen de 3 en 5 weken oud is. Ze verdwijnen vanzelf weer. Een andere uitslag die regelmatig voorkomt is berg, dat bestaat uit een ‘bergje’ losse vette korstjes op het hoofdje. Regelmatig insmeren met babyolie werkt meestal goed om van een droge huid of van berg af te komen.

Luieruitslag voorkomen

Waarschijnlijk is luieruitslag de meest voorkomende vorm van huidproblemen bij baby’s. Bijna iedere baby heeft er wel eens last van. Het ontstaat doordat de huid in aanraking komt met urine. Dat levert roodheid en schraalheid op, die pijnlijk kan zijn. In het ergste geval gaat de huid open, waarbij er vocht uitkomt. Die open plekken maken de aandoening nog pijnlijker. Daarom wil je natuurlijk het liefst voorkomen dat je kindje luieruitslag krijgt. De eerste stap is daarbij om regelmatig een schone luier om te doen. Doe dit bij voorkeur iedere paar uur. Hoe langer je baby een natte luier heeft, hoe groter de kans op uitslag.

Nog vaker verschonen

Heeft je kindje diarree? Verschoon dan nog vaker. In de poep zitten namelijk bacteriën die de uitslag nog erger kunnen maken. Voor het schoonmaken van de billen kun je billendoekjes gebruiken. Sommige baby’s zijn echter gevoelig voor (geparfumeerde) billendoekjes, waardoor zij nog sneller klachten krijgen. Beter is het dan om de billetjes te wassen met een washandje met lauw water. Dep droog en breng daarna een laagje zinkzalf aan op de huid. Deze zalf bevordert het herstel en vormt tegelijkertijd een soort beschermlaagje. Het is ook goed om je baby regelmatig even zonder luier te laten liggen/spelen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby blauwe ogen rood haar

Verzorging van de babyhuid

Wanneer je de huid van je kindje op de juiste manier verzorgt, verklein je de kans op huidproblemen. De volgende richtlijnen en tips kunnen hierbij helpen:

· Doe je je kindje in bad? Druppel dan van tevoren een beetje babyolie in het water. De olie zorgt ervoor dat het babyhuidje zacht blijft;

· Het is echt niet nodig om je kindje iedere dag in bad te doen. Sterker nog; als je kindje een droge huid heeft is dit zelfs af te raden. Twee of drie keer per week in bad stoppen is meer dan genoeg. Let er daarbij op dat het water niet te warm is. Lauwwarm is in principe voldoende. Hoe warmer het water, hoe sneller de huid uitdroogt;

· In de eerste maanden na de geboorte is wassen met alleen water meer dan voldoende. Zeep kun je later gaan gebruiken. Let er dan wel op dat het een milde variant is. Zeepproducten kunnen de huid namelijk gemakkelijk uitdrogen. Ook geparfumeerde producten kunnen een huidreactie geven;

· Drogen met een hydrofiel luier werkt beter dan met een gewone handdoek. Dep je baby na het badderen voorzichtig droog. Vergeet daarbij vooral niet tussen de huidplooien te drogen (bij de billen, beentjes en armen). Als het tussen de huidplooien vochtig blijft, neemt de kans op irritatie namelijk toe. Strooi na het drogen eventueel wat babypoeder in de plooien;

· Mis je die lekker geurende babyzeep? Geen nood! Na het badderen is het namelijk goed om je kindje in te smeren met bijvoorbeeld babyolie of baby bodylotion. Ook dit is effectief bij het tegenaan van uitdroging.

Weersinvloeden

De kans is groot dat je kleine in de winter meer last heeft van een droge huid dan in de zomer. De gure wind en de kou kunnen de huid makkelijk uitdrogen. Ook binnen is de lucht vaak wat droger, doordat de ramen dichtzitten en de kachel brandt. Toch kan je baby ook in de zomer last hebben van klachten. Dit komt voornamelijk door de zon. Het is belangrijk om niet te vergeten dat de hoornlaag van je kindje nog niet af is. En het is juist de hoornlaag die je beschermt tegen de zon. Geen wonder dat de babyhuid extra gevoelig is voor zonlicht. Het advies is dan ook om je baby in ieder geval de eerste zes maanden na de geboorte uit de zon te houden, dus ook in kinderwagen en draagzak. Smeer daarnaast altijd met zonnebrand voor baby’s, ook wanneer je kindje alleen in de schaduw zit. Gaan jullie toch de zon in? Zorg voor bedekkende, luchtige kleding en een zonnehoedje. Zorg eventueel voor veilige UV-werende kleding. Zoek daarnaast zo veel mogelijk de schaduw op. Een dagje zon, zee en strand is hartstikke leuk, maar voor kleine kinderen moet die dag niet te lang duren.

Reageer op artikel:
Babyhuid verzorging [tegen een droge huid en meer]
Sluiten