Petra
Petra Gezondheid baby 5 Jun 2018

Zo blijft je baby koel tijdens warme dagen

Natuurlijk zijn die warme zomerdagen heerlijk. Zwoele avonden om lekker lang te barbecueën, afkoelen in het zwembad en lekker zonnen als daar even tijd voor is. De hoge temperaturen brengen helaas niet alleen plezier met zich mee. Niet iedereen is even goed bestand tegen hitte. Vooral ouderen en (jonge) kinderen kunnen er veel last van hebben. Zeker bij je baby is het van belang om goed op te blijven letten, om oververhitting of uitdroging te voorkomen. Onderstaande tips kun je hiervoor direct in praktijk brengen.

Tip 1. De juiste kleding voor je baby

Op warme dagen heeft je kindje vaak aan een luier met rompertje al genoeg. Katoen heeft de voorkeur boven synthetische stoffen, omdat katoen veel meer lucht doorlaat. Een shirtje met korte mouwen en een kort broekje of rokje (eventueel zonder romper) zijn prima kledingstukken voor zomerse dagen. Let er wel op dat je voldoende smeert met zonnebrandcreme met hoge factor op de onbeschermde huid. Babyhuid is namelijk extra kwetsbaar en verbrandt snel. Daarnaast is het goed om extra te letten op de luier. Met warm weer neemt de kans op luieruitslag ook toe. Verschoon je kindje dus bijtijds en laat hem of haar af en toe even rondkruipen of liggen zonder luier om.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

moeder baby strand

Tip 2. Zorg voor voldoende vocht

Met warm weer zweet je meer en dat geldt ook voor je baby. Het is daarom van groot belang dat je kleine voldoende vocht binnen krijgt. Geef je nog borstvoeding? Dan kun je ervoor kiezen om hem of haar wat vaker aan te leggen. Door vaker de borst te geven, past je lichaam vanzelf de productie aan als dat nodig is. Daarbij is het wel van belang dat je zelf ook voldoende drinkt. Extra vocht geven naast de borstvoeding is normaal gesproken ook tijdens warme dagen niet nodig. Geef je flesvoeding? Dan kun je ervoor kiezen om iets meer water aan de voeding toe te voegen dan normaal. 10 milliliter extra per keer maakt al een groot verschil. Is je baby al wat ouder? Vanaf een maand of zes mag je tussen de voedingen door ook water geven. Dit kan in een fles, maar bij voorkeur in een tuitbeker. Wanneer je je kindje dit al op jonge leeftijd aanleert, zal het makkelijker zijn om de fles af te bouwen.

Tip 3. Let op uitdrogingsverschijnselen

Er zijn een aantal signalen die kunnen wijzen op uitdroging. Een belangrijk signaal is sufheid. Door de warmte kan je kindje loom worden en dat is op zich natuurlijk niet erg, maar als je kindje (bijna) niet reageert op jou en echt alle fut kwijt lijkt te zijn kan dit een teken van uitdroging zijn. Ook een droge mond (zonder kwijl), een snelle hartslag of ademhaling en koude armen en benen kunnen signalen zijn. Twijfel je? Trek dan voorzichtig een huidplooitje op hand of arm wat omhoog en laat het weer los. Wanneer je baby onvoldoende vocht heeft zal dit huidplooitje zo blijven staan wanneer je het hebt losgelaten.
Let tijdens warme dagen ook op de hoeveelheid plasluiers van je kindje. Over het algemeen geldt dat er uitdrogingsverschijnselen zijn wanneer je kindje een halve dag geen natte luier heeft. Ook hiervoor geldt dus dat het van groot belang is dat je baby voldoende drinkt!

Tip 4. Houd huis en kinderwagen koel


Wanneer de hitte dagenlang aanhoudt, kan het lastig zijn om het in huis koel te houden. Voor je kindje is het wel van belang dat het binnen zo koel mogelijk is. Doe dus op tijd de zonwering naar beneden, sluit ramen en gordijnen op de heetste momenten van de warme dag en probeer ‘s avonds het huis door te laten tochten. Ga je naar buiten met de kinderwagen? Pas dan op dat je niet te lang met de kinderwagen in de volle zon loopt. Binnen in de wagen wordt het namelijk al snel warm. Overigens zijn er ouders die tegen de felle zon een luier of doek voor de kap van de kinderwagen hangen, maar dit wordt tegenwoordig afgeraden. Door de doek wordt namelijk de luchtcirculatie afgesloten, waardoor het al snel nog warmer wordt in de wagen. Ben je weer thuis? Zet het babybadje in de schaduw in de tuin en laat je kindje lekker spetteren. Badderen is een perfecte manier om af te koelen!

Reageer op artikel:
Zo blijft je baby koel tijdens warme dagen
Sluiten