Gezonde tussendoortjes voor je kind

Het is belangrijk dat je kindje gezonde voeding tot zich neemt. Gezond eten voor kinderen is naast beweging belangrijk voor een goede ontwikkeling. Zorg er hierbij voor dat er genoeg variatie in de maaltijden en snacks zit. Dat is niet alleen gezond voor je kindje maar ook nog eens hartstikke lekker! Op die manier leert je kleine ook gevarieerd eten wat weer handig is als hij opgroeit. Naast de vaste maaltijden per dag heeft een kind gezonde tussendoortjes nodig om energie te krijgen. Houd hierbij twee tussendoortjes per dag aan: tussen het ontbijt en de lunch en tussen de lunch en het avondeten.

Verschillende soorten fruit

“An apple a day keeps the doctor away”, is het bekende gezegde. Fruit is gezond en biedt de nodige energie voor een dag speelplezier. Geef bij het tussendoortje in de ochtend een stuk fruit en probeer hier iedere dag mee te variëren. Geef de ene dag een appel, de andere dag een banaan en dan weer een paar stukjes mango. Hierdoor kan je kindje wennen aan verschillende smaken en structuren en zal hij ook later beter kunnen eten. Je kunt van verschillende soorten fruit overigens ook een gezonde én lekkere smoothie maken waarmee je kindje direct meerdere vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Groentesnacks voor je kind

In de supermarkt vind je tegenwoordig steeds meer groentesnacks: kleine komkommers, cherrytomaatjes, kleine paprika’s en radijsjes bijvoorbeeld,  die je gemakkelijk in je tas kunt steken om mee te nemen of in een broodtrommel kunt stoppen. Natuurlijk kun je ook zelf grote stukken groente kopen en deze in kleine stukjes snijden. Denk hierbij aan wortels, tomaatjes, komkommers, selderij en meer. Stop deze in de vakjes van een broodtrommel en je kindje heeft een heel lekker en gezond tussendoortje. Probeer ook hiermee zoveel mogelijk te variëren zodat je kind aan verschillende smaken kan wennen. Smullen maar!

Soepstengels en brood

Een ander lekker en simpel tussendoortje is een snee brood zonder iets erop. Misschien wil je kindje dat in het begin nog niet zo snel opeten. Daarom kun je er bijvoorbeeld leuke vormpjes van maken met een koekjesvorm. Geef altijd bruin brood voor de extra goede vitaminen en vezels! De supermarkt verkoopt tegenwoordig ook handige mini-krentenbollen die ideaal zijn als tussendoortje. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een grote krentenbol in meerdere kleine stukken te snijden. Soepstengels zijn daarnaast ook een lekker en gezond tussendoortje: ze bevatten weinig suiker en weinig vet. Breek een soepstengel in meerdere kleine stukken voor de veiligheid tijdens het eten. Op deze manier zijn ze al geschikt vanaf het moment dat je kleine begint te wennen aan vast voedsel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

bruin brood op snijplank

Zuivel als tussendoortje

Tegenwoordig is er veel keuze wanneer het om zuivel gaat. Magere kwark en yoghurt is gezond omdat er veel eiwitten in zitten. Het stimuleert spiergroei en de ontwikkeling van de botten. Let hierbij wel op het aantal calorieën en de hoeveelheid suiker: aan sommige toetjes en zuivel tussendoortjes vind je behoorlijk hoge aantallen. Kies altijd voor magere yoghurt of kwark met maximaal zes gram suiker per 100 gram (het liefste nog minder). In de supermarkt heb je ontzettend veel keuze in kleine yoghurtsnacks en andere zuivelproducten als gezond tussendoortje. Je kunt tevens wat kwark of yoghurt door de smoothie met fruit mixen.

Welke snacks kun je beter vermijden?

Bovenstaande snacks zijn prima als gezonde tussendoortjes voor je kleine. Over enkele producten bestaat er nog enige twijfel: zijn blokjes kaas wel of niet oké als tussendoortjes? Zo nu en dan een blokje kaas kan geen kwaad, maar het is goed om te weten dat er in kaas veel zout en vet zit. Daarom is het niet geschikt als vast tussendoortje voor je kind. Dit geldt ook voor plakjes gekookte worst of leverworst, waar tevens veel vet en zout in zit. Wist je dat mueslirepen ook helemaal niet zo gezond zijn als ze lijken? In mueslirepen zitten namelijk veel suikers! Ook zijn gezouten nootjes of stokjes niet gezond voor je kindje, hier zit veel zout in.

Reageer op artikel:
Gezonde tussendoortjes voor je kind
Sluiten