Petra
Petra Gezondheid baby 22 Jan 2018

7 tips voor de eerste 1000 dagen van je kindje

Voor en na de geboorte van mijn eerste kind heb ik veel geleerd over hoe belangrijk de eerste paar jaren zijn voor de ontwikkeling van mijn kleintje. Eerder wist ik bijvoorbeeld helemaal niet dat de eerste 1000 dagen zelfs het belangrijkst zijn voor het ontwikkelen van een gezond lichaam. Hieronder vallen de dagen dat je kindje nog in je buik zit tot aan het moment dat je kindje twee jaar wordt. In deze periode wordt de baby maar liefst twee keer zo groot, groeien de hersenen gemiddeld één gram per dag en vervijfvoudigt het gewicht! Het is dus van groot belang om je kindje zo gezond mogelijk te houden zodat hij of zij goed en gezond kan ontwikkelen.

1. Voor je zwangerschap: je eetpatroon

gezond eten tijdens zwangerschapOm meer bewust te worden van hoe belangrijk de eerste 1000 dagen zijn voor de groei en gezondheid van het lichaam van je kleintje kan het nooit kwaad om je voldoende in te lezen over dit onderwerp. Wist je dat maar 20% van je gezondheid bepaald wordt door genen en dus 80% door omgevingsfactoren? De belangrijkste omgevingsfactor voor een kindje is liefde en gezonde voeding. Laat ik nou ontzettend gek zijn op lekker en gezond eten! Voor mij waren mijn zwangerschappen dan ook een periode van het uitproberen van diverse gezonde gerechten. Hierdoor heb ik zelf nieuwe maaltijden leren koken en zijn mijn kinderen vandaag de dag verslingerd aan groenten en fruit.

2. Voor je zwangerschap: pas je gewoontes aan

Het is zeker niets nieuws dat wanneer je samen besluit om te beginnen aan kinderen, je bepaalde gewoontes moet veranderen. Al (ver) voor de conceptie is het bijvoorbeeld aan te raden om te stoppen met roken. Zorg daarnaast dat je (meer) op je voeding gaat letten. Ik ben dol op kaasjes gemaakt van rauwe melk (zoals boerenbrie) maar deze moet je tijdens je zwangerschap echt laten liggen. Wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap lees je hier. Naast het aanpassen van je voedingspatroon, is dit ook noodzakelijk voor je bewegingspatroon. Lichaamsbeweging zorgt namelijk voor een goede omloop van het bloed wat een positieve invloed heeft op jouw lichaam en dus op de groei van de embryo tijdens de zwangerschap. Meer hierover lees je in dit artikel van Nutricia.

3. Tijdens je zwangerschap: toevoegingen

Sommige mensen denken dat je tijdens je zwangerschap moet eten voor twee, maar dat is niet het geval (hoe lekker dat soms ook is). Het is wel erg belangrijk dat je de nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Ik houd me altijd aan de volgende benodigdheden, handig op een rijtje gezet door de voedingskundigen van Nutricia, tijdens mijn zwangerschap om de groei en gezondheid van de embryo zo goed mogelijk te ondersteunen:

400 μg foliumzuur per dag gedurende de eerste tien weken van de zwangerschap, langer mag ook. De behoefte blijft namelijk je hele zwangerschap verhoogd.
Voldoende ijzer, dat je bijvoorbeeld haalt uit volkorenbrood, vlees maar ook uit ijzerrijke vleesvervangers zoals peulvruchten, bonen, linzen en erwten.
Voldoende calcium: iedere dag een volkoren boterham met kaas en 300 tot 450 milliliter aan melkproducten.
Omega 3-vetten, wat je in vette vis of in visolie supplementen kunt vinden.
10 μg vitamine D per dag gedurende de gehele zwangerschap.

4. Tijdens je zwangerschap: zwangerschapsdiabetes tegengaan

Bovenstaande toevoegingen op je voedingsschema zijn noodzakelijk wanneer je de kans op bepaalde kwaaltjes en aandoeningen zoals bloedarmoede wilt verminderen. Hierbij is het belangrijk dat je zo gevarieerd mogelijk eet. Hoe aantrekkelijk het ook kan zijn om alleen maar vette maaltijden te nemen (die hormonen!), kun je zwangerschapsdiabetes ontwikkelen wanneer je te eenzijdig en/of te vet eet. Hierdoor kan je kindje zelf insuline gaan produceren omdat er een grote hoeveelheid suiker binnenkomt. De glucose in het lichaam zal vervolgens worden omgezet in vet waardoor je baby al snel te zwaar kan worden, zelfs al voordat het geboren wordt.

5. Na je zwangerschap: vast voedsel als bijvoeding

Ik ben rond de leeftijden van vier maanden (18 weken) begonnen met het geven van kleine hapjes vast voedsel. Dit meer als introductie van diverse smaken. Hierbij geef ik daarnaast ook nog borstvoeding voor de nodige

vaste voeding eten baby

voedingsstoffen. Vanaf zes maanden (26 weken) werden de hapjes als een vorm van bijvoeding gegeven. Begin bijvoorbeeld met rijstepap of een lekkere pap van maïsmeel. Probeer hierbij te variëren in smaken en prak er lekker op los wat betreft groenten en fruit. Hoewel je baby nog heel jong is leert hij of zij op deze leeftijd op deze manier toch al om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen en je stimuleert tegelijkertijd al de mondmotoriek.

6. Na je zwangerschap: vast voedsel als basisvoeding

Vanaf ongeveer acht maanden begon ik standaard met meer vast voedsel als basisvoeding. Bij mijn eerste kindje voelde het nog te onvertrouwd om over te stappen op vast voedsel als toevoeging op het dagmenu. Dit is natuurlijk per persoon verschillend; zolang melkvoeding ook een belangrijke rol blijft spelen. Hoor je veel smakgeluidjes tijdens het geven van de melkvoeding? Dat is een teken dat je kindje klaar is voor de volgende stap op het gebied van voeding. Begin met kleine stukjes vast voeding en kijk hoe je baby daar op reageert. Spuugt je baby het vaste voedsel uit? Dat is heel normaal; je moet zeker niet aandringen tot eten. Gewoon blijven proberen, proberen, proberen. Geloof me, op een gegeven moment happen ze enthousiast naar het eten wat op de lepel ligt!

7. Na je zwangerschap: eetgewoontes aanleren bij je peuter

Wanneer je baby transformeert in een brabbelende peuter zullen ook de eetgewoontes anders zijn. Je peuter eet nu mee aan tafel, maar kan niet direct mee-eten met wat de pot schaft. Begin met zacht en gezond voedsel zoals pasta, gestoomde groente en volkorenbrood en laat je peuter wennen aan de smaken. Vrijwel iedere peuter is wel een keer opstandig wanneer het om eten gaat. Dit kan ervoor zorgen dat hij of zij niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt peuter gezond etendie de peuter wél nodig heeft om gezond te groeien. Hiervoor heeft Nutrilon hele handige dreumes- en groeimelk ontwikkeld; de perfecte toevoeging voor het gezonde dagmenu omdat er veel ijzers en vitamine D in zitten. Groeimelk is precies afgesteld op wat peuters nodig hebben, waardoor het een mooie aanvulling is voor iedere dag.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nutricia.

Reageer op artikel:
7 tips voor de eerste 1000 dagen van je kindje
Sluiten