5x doen tegen stankoverlast in je huis

Zomers weer betekent genieten! Helaas brengt de warmte ook nadelen met zich mee. ’s Nachts is het te warm om lekker te slapen. Wespen en muggen komen uit alle hoeken en gaten tevoorschijn. En ook de stankoverlast is met dit warme weer vaak veel erger. Dit komt onder meer doordat afval veel sneller gaat stinken door de hitte. Gelukkig is aan die stankoverlast meestal wel wat te doen. Belangrijk is dat je er op tijd bij bent, om erger te voorkomen. We zetten vijf belangrijke oorzaken (en oplossingen!) van stankoverlast op een rij.

1. Onverklaarbare stank

Het lastige van stank is dat je het wel ruikt, maar niet ziet. Het kan daardoor lastig zijn om de oorzaak van geurproblemen te achterhalen. Wanneer je continu in de stank zit, hoe vaag de lucht ook is, kan dit het woonplezier flink verminderen. Misschien wordt je er zelfs wel een beetje wanhopig van, wanneer de oorzaak maar niet helder wordt. Want als je de oorzaak niet weet, kun je er ook niets aan doen! Heb je je hele huis gecheckt, maar kom je er niet achter wat er aan de hand is? Denk dan niet dat er niets meer aan te doen is. Een geurprobleem opsporen kan tegenwoordig namelijk ook op meer geavanceerde manieren. Door de geuren in huis bijvoorbeeld chemisch te laten analyseren, kan makkelijker worden vastgesteld wat de bron van de stank is. Daar kun je actie op ondernemen, met hopelijk als eindresultaat een fris ruikend huis!

2. Stinkende luiers

In steeds meer gemeenten wordt het restafval nog maar één keer per maand opgehaald. Wanneer je een of meer kinderen in de luiers hebt, is deze frequentie vaak onvoldoende. Zeker als het warm is gaan luiers al snel flink stinken. Om stankoverlast in huis te voorkomen kun je overwegen een luier emmer aan te schaffen. Er zijn speciale luier emmers die vieze luchtjes voorkomen, bijvoorbeeld door een dubbele wand of het ‘sealen’ van de luiers. Dit voorkomt een vieze geur in de kinderkamer, maar zorgt er ook voor dat de luiers minder snel gaan stinken in de afvalcontainer. Ook speciale, geparfumeerde plastic luierzakjes kunnen overigens al heel wat stank tegengaan. Deze zakjes zijn goedkoop en kun je kopen bij vrijwel iedere drogist.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

bulldog ruikt aan bloemen

3. Vieze afvalbak

Ook de afvalbak in de keuken kan als het wat warmer is snel flink stinken. Vooral bij een wat grotere afvalbak, die niet zo snel vol zit, loop je risico dat afval gaat rotten, broeien of schimmelen. En dat kan flink gaan stinken! Verwissel bij warm weer wat vaker de vuilniszak, ook wanneer deze misschien nog niet helemaal vol is. Daarnaast kan het goed scheiden van afval geurtjes voorkomen. Als je voldoende ruimte in de keuken hebt, is het aan te raden om een afvalstation neer te zetten. Dit station bevat meerdere afvalbakken, voor bijvoorbeeld PMD, glas, GFT en restafval. De bakken waar je sneller stankoverlast door krijgt (bijvoorbeeld van GFT), kun je dan wat vaker legen om geur tegen te gaan. Daarnaast is gescheiden afvalinzameling in z’n algemeen natuurlijk veel beter. En dat gaat makkelijker wanneer je in de keuken al gescheiden bakken hebt, in plaats van één grote afvalemmer.

4. Stinkend GFT-afval

GFT-afval kan ook snel gaan stinken. Vooral etensresten zijn hierbij een grote boosdoener. Maar ook gras kan ervoor zorgen dat de overlast groter wordt. Het gaat snel flink broeien onder zo’n laag. Soms lijkt de overlast in eerste instantie nog mee te vallen, maar begint het pas echt te ruiken wanneer de container is geleegd. Op zomerse ophaaldagen is dit helemaal goed te merken. Er zijn gelukkig wel een aantal dingen die je kunt doen om de stankoverlast te beperken. Denk bijvoorbeeld aan:

· Het niet volledig afsluiten van de container. Door bijvoorbeeld een dikke tak tussen deksel en bak te leggen, blijft er een luchtopening. Hierdoor gaat het minder snel broeien;

· Heb je gras gemaaid? Laat het gemaaide gras dan een dagje in de tuin liggen om te drogen. Hoe minder vocht er in de GFT-bak komt, hoe beter!

· Let er ook bij fruit- en groenteresten op dat je vocht zoveel mogelijk verwijderd voordat je het in de bak gooit.

5. Vieze lucht uit afvoer

Merk je dat het water in de gootsteen minder goed wegloopt? Of dat je tijdens het douchen in een laagje water staat? Dan wordt het tijd om de afvoer te ontstoppen! Ook dieper in de afvoer kunnen verstoppingen zitten. Wanneer daar continu (vies) water achterblijft, kan dit flinke stank tot gevolg hebben. Daarnaast kan ten gevolge van zo’n verstopping ook andere overlast ontstaan. Heb je bijvoorbeeld veel vliegen in huis? Dan kan dit een teken zijn van schade aan of verstopping in een leiding. Het kan veel werk om de exacte locatie van de verstopping zelf te achterhalen. Heb je een kruipruimte onder het huis? Dan kun je overwegen om daar eens een kijkje te nemen. Het probleem kan echter ook in de riolering zitten en die is minder makkelijk te bereiken. Dan is het meestal het beste om deskundige hulp in te schakelen. In sommige gevallen vergoedt de woonhuisverzekering dit. Het kan dus de moeite waard zijn om de voorwaarden van je verzekering te checken of contact op te nemen met je verzekeraar.

Reageer op artikel:
5x doen tegen stankoverlast in je huis
Sluiten