Petra
Petra Bevalling 7 Jul 2019

Zo weet je dat de bevalling gaat beginnen!

Zelfs voor vrouwen die al eens eerder zijn bevallen, kan het lastig zijn om het moment dat de bevalling start te herkennen. Dit komt doordat die eerste signalen vaag zijn en doordat de symptomen ook veroorzaakt kunnen worden door andere dingen. Zijn die buikkrampen nu echt weeën, of is het avondeten gewoon niet goed gevallen? En is dat beetje vocht in de onderbroek een teken dat de vliezen zijn gebroken, of is het gewoon een beetje urine? Ervaar je een of meer van de volgende symptomen? Dan kan het zomaar zijn dat de bevalling is begonnen!

Signalen dat de bevalling binnen 1 of 2 dagen begint

De laatste loodjes wegen het zwaarst en dat geldt meestal ook voor de zwangerschap. Waarschijnlijk wil je inmiddels dolgraag dat de bevalling begint, al kun je daar tegelijkertijd erg gespannen over zijn. Ervaar je een of meer van de volgende symptomen? Dan zal de bevalling waarschijnlijk binnen 1 tot 2 dagen beginnen.

Vaginale afscheiding

Vlak voor de bevalling neemt de hoeveelheid vaginale afscheiding vaak toe. Ook de kleur van de afscheiding kan veranderen, van wit naar bruin of roze.

Meer lucht

Vlak voor de bevalling zakt je baby nog verder naar beneden en hierdoor vermindert de druk op je middenrif. Hierdoor gaat het ademhaling makkelijker. Je kan je de afgelopen maanden wat benauwd hebben gevoeld, maar dit gevoel zal nu gelukkig verdwijnen.

Braxton-Hicks

De afgelopen weken zal je al af en toe onregelmatige, lichte weeën hebben gevoeld. Dit zijn oefenweeën, ook wel Braxton-Hicks weeën genoemd. Je voelt dan de baarmoeder samentrekken of hard worden (harde buiken), vaak in combinatie met lichte buikkramp. Wanneer je ineens vaker oefenweeën ervaart, kan dit een teken zijn dat de bevalling zich gaat aandienen.

Licht gewichtsverlies

Je baby groeit nu niet meer zo hard. Sterker nog: aan het eind van de zwangerschap kan het zijn dat je kindje minder voedingsstoffen binnenkrijgt. Tijd om geboren te worden! Door de verminderde groei, maar ook door het verminderen van vochtophopingen in het lichaam, kun je een klein gewichtsverlies zien.

Pijn in de onderrug

Je kan last hebben van een vage, zeurende pijn in je onderrug, die zich aandient, weer verdwijnt en daarna weer terugkomt.

Buikkramp

Je kan in deze periode meer last hebben van je darmen. Je lichaam zorgt er namelijk voor dat je darmen zich zo goed mogelijk legen, zodat de baarmoeder alle ruimte heeft om samen te trekken. Hierdoor kun je ook last krijgen van misselijkheid en braken, vlak voor de bevalling.

Onrust

Je kunt in deze periode ook een gevoel van rusteloosheid ervaren, of een plotselinge toename van energie hebben. De ware nesteldrang komt nu boven. Alles in huis moet nog even snel tiptop in orde worden gemaakt. Het is niet erg om in beperkte mate toe te geven aan dit gevoel. Let er wel op dat je niet al je energie verbruikt aan schoonmaakwerkzaamheden. Die energie zal je namelijk hard nodig hebben tijdens de bevalling!

Veranderingen baarmoederhals

Staat er een afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog gepland? Hij of zij kan voelen of er veranderingen aan de baarmoederhals merkbaar zijn. Is er sprake van een verdunning of zachter worden van deze plek? Dan zal het niet lang meer duren tot de bevalling zich aandient?

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

pasgeboren baby met ogen dicht

Vier signalen dat de bevalling nu begint

Aan de volgende signalen herken je de start van de bevalling. Het gaat nu echt beginnen!

1. Je vliezen breken

Je hebt er waarschijnlijk al nachtmerries over gehad: dat de vliezen breken terwijl je midden in de supermarkt staat, of net gezellig in de bioscoop zit. Toch gebeurt het maar relatief weinig dat de vliezen al breken voordat de weeën beginnen. En zelfs als je vliezen breken, is de kans groot dat je maar een klein beetje vocht verliest. Het hoofdje van je kind zit namelijk voor de baarmoedermond, waardoor het vocht in de baarmoeder blijft. Als de vliezen eenmaal zijn gebroken, zal de bevalling meestal niet lang meer op zich laten wachten. Bij de meeste vrouwen begint de bevalling binnen 12 uur na het breken van de vliezen. Duurt het langer? Dan zal in de meeste gevallen gekozen worden voor het inleiden van de gevallen. Na het breken van de vliezen is de kans op infecties namelijk groot.

2. De slijmprop komt naar buiten

Tijdens de zwangerschap blijft de baarmoederhals gesloten door een slijmprop. De prop vormt een natuurlijke barrière tussen je kindje en bacteriën en virussen van buitenaf. Als de bevalling begint, wordt die slijmprop zachter, en komt deze los van de baarmoedermond. De prop kan dan naar buiten komen in de vorm van een propje of los slijm. Vaak is dit slijm bruin of roze van kleur. De baarmoedermond opent zich namelijk langzaam, en daarbij kunnen kleine adertjes scheuren. Er kunnen dan bloedresten meekomen in de slijmprop. Overigens kan het na het verlies van de slijmprop nog dagen, maar zelfs ook nog weken duren voordat de bevalling echt gaat beginnen.

3. Sterke, regelmatige weeën

Bij de start van de bevalling zijn de weeën nog mild en onregelmatig. Tijdens de bevalling worden deze echter langzaam sterker en regelmatiger. Meestal voel je je kindje ook niet meer bewegen tijdens de weeën. De weeën duwen het hoofdje van je baby naar beneden, terwijl de baarmoedermond langzaam opent. In veel gevallen voelen de weeën aan als een strakke band om je buik, die start in de rug en vervolgens uitstraalt naar de buik.

4. Rugpijn

Veel vrouwen hebben aan het eind van de zwangerschap al maandenlang pijn in hun rug gehad. Wanneer die pijn aan het eind van de zwangerschap opeens wel heel erg wordt, kan dit een teken zijn van de start van de bevalling. Ongeveer een derde van de vrouwen ervaart rugweeën tijdens de bevalling. In de meeste gevallen ligt je baby tijdens de bevalling met het gezicht richting de ruggengraat, maar soms ligt het achterhoofdje tegen de ruggengraat aan. Dan kan voor heel vervelende rugweeën zorgen. Maar ook bij gewone buikweeën kun je last hebben van flinke rugpijn, die pas na de bevalling weer verdwenen is.

Laatste reactie
1 reactie totaal
Petra

Mijn eerste twee bevallingen startten met weeën. Bij de derde braken eerst de vliezen. Iedere bevalling is dus echt anders! Hoe zijn jouw ervaringen?

Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Zo weet je dat de bevalling gaat beginnen!
Sluiten