Petra
Petra Gezondheid baby 1 Jun 2018

Stoppen met roken? Doe het voor je kinderen!

Supermarktketen Lidl stopt binnen een paar jaar met de verkoop van sigaretten. Vanuit politiek Den Haag is positief gereageerd op dit nieuws. Daar gaan ze binnenkort ook met andere ketens het voorbeeld van Lidl bespreken. Wat mij betreft rest alleen nog de vraag waarom het stoppen met de verkoop nog een paar jaar in beslag kan nemen. Waarom niet per direct? Wanneer je weet hoe slecht roken is voor je kinderen, wil je toch het liefst geen sigaret meer aanraken?

Blijven roken tijdens de zwangerschap

Uit cijfers blijkt dat 1 op de 10 vrouwen toch blijft doorroken tijdens de zwangerschap. Het lastige is dat het stoppen met roken zorgt voor ontwenningsverschijnselen, die het moeilijk maken om door te zetten. Wil je zwanger worden? Dan wordt aangeraden direct te stoppen met roken, omdat dit de kwaliteit van ei- en zaadcellen ten goede komt. Ben je al zwanger, terwijl je nog rookt? Denk dan niet dat je toch al te laat bent en dus net zo goed door kunt roken. Iedere sigaret telt namelijk! Hoe minder sigaretten je rookt, hoe beter dat is voor de gezondheid van je baby en van jezelf. Roken kan heel nare gevolgen hebben voor je ongeboren kind.

Effecten roken tijdens zwangerschap

Rook je? Dan vergroot je de kans op een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap aanzienlijk. Daarnaast komen problemen met de placenta vaak voor. Zo kan de placenta door de giftige stoffen uit de sigaretten op de verkeerde plek in de baarmoeder komen te liggen. Daardoor kan een natuurlijke zwangerschap onmogelijk worden en moet je dus een keizersnede. Daarnaast kan nicotine ervoor zorgen dat de bloedvaten in de placenta nauwer worden, waardoor er minder voedingsstoffen bij je baby terechtkomen. Het afnemen van de voedingsstoffen kan voor het lichaam een teken zijn om met de bevalling te starten. De kans op vroeggeboorte neemt daardoor ook toe. De kans op sterfte van je kindje helaas ook.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

sigaret in de lucht

Effecten na de geboorte

Ook na de geboorte kan je kindje nog schadelijke effecten ondervinden van het roken tijdens de zwangerschap. Zo zijn kinderen van moeders die rookten tijdens de zwangerschap zelf ook gevoeliger voor verslavingen. De kans op overgewicht is bij kinderen van rokende moeders ook hoger dan bij niet-rokende moeders. Daar blijft het niet bij; de nicotine en teer uit sigaretten veroorzaken een verhoogde kans op astma. De effecten van roken tijdens de zwangerschap kunnen zelfs op veel latere leeftijd nog merkbaar zijn. Meisjes van moeders die rookten tijdens de zwangerschap blijken namelijk vaker vervroegd in de overgang te komen en daardoor verminderd vruchtbaar te zijn!

Wereld Niet Roken Dag

Wanneer je al die effecten van roken tijdens de zwangerschap hierboven doorleest, lijkt het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die toch stug blijven doorroken. Toch is dat niet zo vreemd als het lijkt. Onlangs is de tabaksindustrie aangeklaagd voor het verslaafd maken van rokers. Volgens de aanklagers stoppen de sigarettenproducenten verslavende stoffen in de sigaretten, zodat rokers moeilijk kunnen stoppen. Goed voor de portemonnee van de tabaksindustrie dus, maar zeer schadelijk (soms zelfs dodelijk!) voor de rokers. Toch zijn er nog altijd mensen die het lukt om te stoppen met roken. Rook je, maar wil je graag zwanger worden? Op 31 mei was het Wereld Niet Roken Dag. Grijp dit moment aan om je sigaretten de prullenbak in te gooien en te stoppen met roken. Dat is niet alleen gezond voor jezelf, maar vooral voor je (ongeboren) kindje!

Reageer op artikel:
Stoppen met roken? Doe het voor je kinderen!
Sluiten