Petra
Petra Zwanger worden 19 Nov 2014

Zwanger worden na keizersnede? Het kan!

Als een vrouw zwanger is, dan kan het een tegenslag zijn als ze hoort dat ze moet bevallen via een keizersnede. Daarbij moet je namelijk verplicht naar het ziekenhuis. Je moet dan perse bevallen via de buik en dat kan een tegenslag zijn. Bij de keizersnede is er namelijk sprake van een operatie waarbij de baby via de buikwand naar buiten wordt gehaald. Als de operatie begint, dan wordt de baby vaak na een kwartier geboren. De gynaecoloog is vervolgens nog een tijdje bezig om de buik van de moeder te hechten. De operatie duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Aan een dergelijke operatie zijn geen grote risico’s verbonden. Er wordt voor een keizersnede gekozen door de gynaecoloog wanneer het bevallen via de vagina méér risico’s heeft.

Waarom een keizersnede?

Een keizersnede kan een aantal redenen hebben. Het kan zijn dat de bekken van de vrouw te nauw is voor het hoofdje van de baby die geboren moet worden, maar het kan ook zijn dat het kindje dwars in de baarmoeder ligt. Het kan ook zijn dat de placenta voor de baarmoedermond ligt of dat de navelstreng al voor de geboorte zichtbaar is. Andere redenen voor een keizersnede kunnen zijn dat er geen ontsluiting komt of dat de gezondheid van de baby in gevaar is. Het zou ook kunnen zijn dat de gezondheid van de moeder een normale bevalling niet toelaat of dat de vrouw zwanger is van drie of meer kinderen.

Reden van een keizersnede

  • Je bekken is te nauw voor het hoofdje van de baby
  • Het kindje ligt dwars in de baarmoeder
  • De placenta ligt voor de baarmoedermond
  • De navelstreng is voor de geboorte al zichtbaar
  • Er komt geen ontsluiting
  • De gezondheid van de baby is in gevaar
  • Je bent zwanger van drie of meer kinderen
  • Jouw gezondheid laat een normale bevalling niet toe

Na de keizersnede operatie

Na de keizersnede heeft de moeder een litteken op haar buik. Meestal wordt er een bikinisnede gemaakt vlak boven het schaambeen. Dit is dan een horizontale snede van tien tot vijftien centimeter. Soms worden er uitzonderingen gemaakt en dan wordt er een snede van de navel naar beneden gemaakt. Daarbij probeert de arts de snede zo onzichtbaar mogelijk te zetten. Na de operatie kan het litteken een beetje jeuken, maar het genees van zelf. Wanneer je naar huis mag, ligt vaak aan je eigen gezondheid en dat van de baby. Het herstellen duurt vaak wat langer dan na een bevalling via de vagina. Er moet veel gerust worden door de moeder. Daarbij geldt ook dat de moeder de eerste zes weken nog niet zwaar mag tillen, beetje bij beetje kan de moeder meer ondernemen.

Zwanger worden na je keizersnede…

Veel moeders vragen zich af of ze na de keizersnede weer gewoon zwanger mogen worden. Maar dat mag! Je kunt na de keizersnede gewoon zwanger worden. Het wil niet meteen zeggen dat de volgende zwangerschap ook eindigt in een keizersnede. De kans is groot dat het via de natuurlijke manier kan. De gynaecoloog kan altijd kijken of een keizersnede noodzakelijk is of niet. Dit moet echt per zwangerschap opnieuw worden bekeken. Ongeveer 10% van de baby’s in Nederland wordt in het ziekenhuis geboren met een keizersnede. Als je graag nog meer kinderen wil, dan kun je daarna gewoon weer zwanger worden. Maar doe het de eerste weken wel rustig aan zodat je buik goed kan herstellen.

Reageer op artikel:
Zwanger worden na keizersnede? Het kan!
Sluiten