Ook kinderartsen doen aangifte tegen tabaksindustrie

Het startte met een paar patiënten, die rookten en hierdoor longkanker kregen. Zij besloten aangifte te doen tegen de tabaksindustrie. Nu sluiten steeds meer groeperingen en bedrijven zich hierbij aan. Zo doen KWF Kankerbestrijding en de verslavingszorg inmiddels mee met de aangifte. Daar zijn afgelopen week kinderartsen bijgekomen.

Wat is de claim?

Volgens de partijen die aangifte doen, stoppen tabaksproducenten stiekem stoffen in hun sigaretten die verslavend werken. Hierdoor wordt het mensen die roken bijna onmogelijk gemaakt om hiermee te stoppen. Omdat de tabaksproducenten dit moedwillig zouden doen, wordt daar nu dus aangifte tegen gedaan.

Wat zeggen de kinderartsen?

Volgens de kinderartsen die meedoen met de aangifte, worden kinderen op verschillende manieren slachtoffer van de tabaksindustrie. Door sommige jongeren wordt roken helaas nog steeds als iets stoers gezien, waardoor ze op een bepaalde leeftijd zelf starten met roken. Helaas wordt dit vaak een levenslange gewoonte, doordat afkicken simpelweg te moeilijk is. Daarnaast zijn veel kinderen slachtoffer van meeroken. Zeker wanneer er thuis binnen wordt gerookt, krijgen kinderen al van jongs af aan giftige stoffen binnen. Volgens de kinderartsen zijn kinderen dus misschien nog wel de grootste slachtoffers van de tabaksindustrie. Door hun aangifte willen ze de kinderen een stem geven.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

bord rookvrije generatie

Vervolging tabaksproducenten

Het is nog even de vraag wat er gaat gebeuren na de aangifte. Het Openbaar Ministerie (OM) moet de aangifte bestuderen en onderzoeken. Er moet bijvoorbeeld onderzocht worden welke strafbare feiten er zijn gepleegd. Ook is er onderzoek nodig om vast te stellen of er aan sigaretten echt verslavende stoffen zijn toegevoegd. Als dat laatste het geval is, lijkt er ruimte voor vervolging. Er zijn echter ook mensen die vinden dat het doen van aangifte niet de juiste weg is. Zij zien meer in strengere wetgeving, die het voor tabaksproducenten lastiger maakt.

Jouw schoolplein rookvrij

Ondertussen is het wel duidelijk dat veel mensen graag zien dat sigaretten verdwijnen. Niet alleen binnen, maar ook buiten. Steeds meer speeltuinen, ziekenhuizen en scholen zijn rookvrij. Op deze plekken mag je ook buiten dus geen sigaret meer opsteken. Dit lijkt een goed begin. Zeker wanneer je beseft dat er in Nederland jaarlijks 20.000 mensen sterven ten gevolge van tabak. Hoog tijd dus voor strengere maatregelen, lijkt het! Jij wilt toch ook het liefst dat je kinderen opgroeien in een gezonde, rookvrije samenleving? Enne… rook jij nog? Hoe moeilijk ook, probeer 2018 goed te beginnen en stop!

Reageer op artikel:
Ook kinderartsen doen aangifte tegen tabaksindustrie
Sluiten