Pasgeborene steeds vaker te zwaar!
Onlangs namen wetenschappers het gewicht van ruim 50.000 Duitse kinderen onder de loep. Het onderzoeksresultaat: in de afgelopen 40 jaar is de kans op overgewicht met een factor 10 toegenomen. Daarbij deden de onderzoekers nog een opvallende ontdekking: baby’s die bij de geboorte te zwaar waren, hadden 1,5 keer meer kans op overgewicht op latere leeftijd dan baby’s met een gemiddeld gewicht.
Hoe zit dat in Nederland?
Nou zeg je vast: ‘Ja, dat is in Duitsland. Wie zegt dat het hier in Nederland net zo is?’ In Nederland wordt het geboortegewicht niet centraal geregistreerd. Dat is jammer, want uit die cijfers valt heel wat informatie te halen. In België wordt dit wél gedaan. Uit de recentste cijfers daar blijkt dat het geboortegewicht in de afgelopen 20 jaar gemiddeld gestegen is. In 2000 was het percentage baby’s dat te zwaar was bij de geboorte 8,5%. In 2012 was dat aantal gestegen naar 9.5%. Oudere cijfers uit Nederland bevestigen dit beeld van een stijging in de afgelopen decennia. Hoewel 1% misschien niet zo veel lijkt, is het een belangrijk gegeven. Want als je baby bij de geboorte te zwaar is, is de kans op overgewicht op latere leeftijd dus ook groter!
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Hoe komt die gewichtstoename?
Er zijn veel factoren die het geboortegewicht van je baby beïnvloeden, maar je eigen gewicht is daarin een heel belangrijke. Het aantal moeders dat aan het begin van de zwangerschap al te zwaar is neemt snel toe. Het algemene advies is dat je tijdens een zwangerschap zo’n 11 tot 16 kilo aan mag komen. Wat veel mensen niet weten is dat dit advies alleen geldt voor vrouwen met een gezond BMI. Is je BMI te hoog? Dan is een gewichtstoename van maximaal 5 tot 9 kilo beter. Nog beter is het natuurlijk om een gezonde BMI te hebben voordat je zwanger raakt.
Als je baby te zwaar is
Is je baby bij de geboorte een stuk zwaarder dan gemiddeld? In de beginperiode is het van belang om er goed op te letten dat je kleine niet meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden voeding binnenkrijgt. Zet je baby niet zomaar op dieet! Je kleine heeft de voedingsstoffen nodig om goed te groeien en te ontwikkelen. Op het consultatiebureau wordt het gewicht van je baby goed in de gaten gehouden. Ben je bezorgd over het gewicht van je baby? Deel je zorgen bij de arts of verpleegkundige, zij kunnen je het beste adviseren. Wanneer je baby ouder wordt blijft die gezonde levensstijl van groot belang bij de bestrijding van overgewicht. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn daarbij de belangrijkste aandachtspunten. Belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat kinderen die op 3-jarige leeftijd lijden aan obesitas, daar in 90% van de gevallen op latere leeftijd last van blijft houden.