Belangrijke mijlpalen van je peuter

De ontwikkeling van je peuter gaat razendsnel. Zelfs zo snel, dat het makkelijk is om een van onderstaande mijlpalen over het hoofd te zien. Ja, leren lopen en leren praten; dat zie je niet snel over het hoofd. Maar er is zoveel meer te zien dat vaak gemist wordt. Jammer, want het zijn voor je kleine in alle gevallen belangrijke momenten!

13 – 14 maanden: lichaamsdelen herkennen

Waarschijnlijk speel je al veel langer zoekspelletjes met je peuter, zoals: ‘Waar is je neus? Jaaaa, daar is je neus!’ Deze spelletjes zijn al vanaf een vrij jonge leeftijd garantie voor plezier. Wanneer je peuter 13 of 14 maanden is zal je alleen een belangrijke verandering kunnen merken: je kind kan nu zélf z’n neus aanwijzen! De passieve woordenschat neemt toe en dat is te merken. Lichaamsdelen zoals neus, vingers, tenen en mond kan je peuter ineens zelf aanwijzen. Aan het plezier die je kleine beleeft doet dat gelukkig niets af. Sterker nog: je kind zal apetrots zijn wanneer het lukt om het juiste lichaamsdeel aan te wijzen!

14 – 15 maanden: ontwikkeling gevoel voor humor

Jezelf een onderbroek op je hoofd zetten zal je in het gezelschap van alleen volwassenen weinig lol opleveren. Zo’n grap doet het bij peuters echter wél goed! Sterker nog: maak vooral veel flauwe grappen, want die helpen je peuter bij het ontwikkelen van gevoel voor humor. Wanneer je kind 14 of 15 maanden oud is, zal hij of zij begrijpen dat gekke gezichten en rare situaties bedoeld zijn om om te lachen. Het geeft je kleine ook zekerheid: wanneer jij gek doet en bijvoorbeeld doet alsof je eet uit de etensbak van de hond, zal je kind lachen omdat hij zeker weet dat dat niet hoort. Hij wordt er dus niet alleen blij, maar ook trots en zelfverzekerd van! Rond zijn of haar tweede verjaardag zal je peuter zelf ook in staat zijn om grappen te maken. Dan pakt hij bijvoorbeeld een autootje op en noemt dat een pop, of wijst expres naar z’n tenen als je vraagt waar z’n neus zit. Niets leuker dan jou aan het lachen maken!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

baby op grond met trommel xylofoon

14 maanden – Ik kan dansen!

Alle baby’s zijn geïnteresseerd in muziek. Ze luisteren naar ritme en klank en vinden het heerlijk als je voor ze zingt. Vanaf een maand of 14 komt daar een nieuwe vaardigheid bij die een van die mijlpalen vormt: dansen! Dat eerste dansen bestaat meestal uit het op en neer huppen op het ritme van de muziek, waarbij dat hoppen meestal slechts bestaat uit het door te knieën gaan en weer rechtop gaan staan. Als je peuter nog niet kan lopen zal dat meestal ook nog eens op de knieën plaatsvinden. Van echt dansen is dus nog geen sprake, maar ritmische bewegingen zijn er zeker! Het is goed om die te stimuleren. Langzaamaan ontwikkelt de motoriek van je kleine zich verder, waardoor het dansen steeds meer écht dansen wordt. Tegen de tijd dat je peuter twee wordt, gooit hij tijdens het dansen de armen omhoog en lukt ook rondjes draaien steeds beter.

15 maanden – Zichzelf herkennen in de spiegel

Weet je dat je baby al vanaf een maand of 2 jouw gezicht kan herkennen? Baby’s hebben een voorliefde voor het kijken naar gezichten. De spiegel is een grote favoriet, maar het bijzondere is dat je baby zichzelf daar nog niet in herkend. Pas met een maand of 15 zal dat veranderen en zal je peuter zich realiseren dat hij naar zichzelf kijkt. Benieuwd of jouw peuter zichzelf al herkend? Zet hem of haar een grappig hoedje op of doe een opvallend knipje in het haar. Kijk vervolgens samen in de spiegel. Reikt je peuter naar de spiegel, om het hoedje of knipje goed te bestuderen? Dan is het kwartje nog niet gevallen. Reikt je peuter naar het eigen hoofd, om het hoedje of knipje te bevoelen? Dan beseft je kleine duidelijk dat hij in de spiegel zichzelf ziet. Weer een van de mijlpalen behaald!

Reageer op artikel:
Belangrijke mijlpalen van je peuter
Sluiten