Petra
Petra Gezondheid baby 22 Sep 2018

Tijd om je baby op de buik te leggen!

Omdat het vanwege de veiligheid belangrijk is dat je baby op de rug slaapt, is het makkelijk om te vergeten dat tijd op de buik ook nodig is! Het kan de eerste keren best lastig zijn, om je kindje te zien worstelen om overeind te blijven. Gelukkig zal je snel zien dat je kindje vooruitgang boekt. En dat is mooi, want tummy time is belangrijk!

Waarom is op de buik liggen zo belangrijk?

Niet iedere baby vindt het even leuk om op de buik te liggen. Sommige kindjes moeten zo hard werken om hun hoofdje overeind te houden, dat ze al snel uitgeput zijn. Dat is natuurlijk niet prettig. Toch is het goed om te blijven oefenen. Moedig je baby aan en geef je kleine tijdens het oefenen alle aandacht. Liggen op de buik is namelijk heel belangrijk voor de ontwikkeling. Zo is het een essentieel onderdeel van bijvoorbeeld omrollen (vanaf een maand of 5), zitten en kruipen. Daarnaast wordt de grove motoriek ermee geoefend, worden spieren die minder worden gebruikt juist geactiveerd en versterkt het de nekspieren. Hierdoor kan je baby langer overeind blijven. Wanneer je baby kan omrollen voorkomt de afwisseling tussen buik- en rugligging ook een plat hoofdje. Wanneer je kindje altijd in één houding ligt, is de kans op zo’n afgeplat hoofdje namelijk erg groot. Dat is gelukkig meestal slechts een tijdelijk verschijnsel, maar je wilt zoiets natuurlijk het liefst gewoon voorkomen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

baby ligt op de buik

Vanaf welke leeftijd buikoefeningen?

Over het algemeen adviseren artsen om zo jong mogelijk te beginnen met oefenen op de buik te liggen. In principe kan je kindje al direct na de geboorte af en toe op de buik gelegd worden. Alleen bij vroeggeboorte is het aan te raden om langer te wachten. Leg je je kindje voor het eerst op de buik? Dan is de kans groot dat je kleine al snel gaat huilen. Deze houding is namelijk even wennen, en het omhoog houden van het hoofd is eerst best zwaar. Zorg er daarom voor dat je je baby niet te lang in deze houding houdt. Lijkt je baby moe? Kies dan een ander moment voor de tummy time. Ligt je kleine op de buik? Stimuleer dit dan door een speeltje voor hem of haar neer te leggen. Zo lang je kleine nieuwsgierig blijft, zal het op de buik liggen niet zo moeilijk vol te houden zijn!

Hoe lang oefenen op de buik?

Kies een moment waarop je kindje goed wakker is, bijvoorbeeld net na een middagdutje of het verschonen van de luier. Leg je baby op de buik op een zachte, veilige plek. Een commode kan als oefenplek dienen, maar let er dan goed op dat je dichtbij blijft. Je wilt niet dat je kleintje op de grond valt! Oefenen op een hydrofiel luier op de grond is ook prima. Of ga zelf zitten en leg je baby op de buik op je borst. Als je kindje jouw dan wil aankijken, moet hij of zij het hoofd omhoog duwen. Een mooie oefening! Houd er wel rekening mee dat de oefening erg vermoeiend is. In het begin zal je kindje het na een minuutje al voor gezien houden. Dat kun je langzaam uitbreiden naar drie tot vijf minuten. Vanaf een maand of 3 moet je kleintje het met gemak 20 minuten volhouden. Iets om rekening mee te houden: sommige kindjes blijven een hekel houden aan die buikoefening. Het is belangrijk om te blijven oefenen, maar wanneer je het idee hebt dat je kindje overstuur raakt is het beter om te stoppen. Sla even een paar dagen over en probeer het oefenen daarna weer op te pakken. Uiteindelijk zal je kleine er heel veel aan hebben!

Reageer op artikel:
Tijd om je baby op de buik te leggen!
Sluiten