Mijn baby 9-12 weken

baby
Week 9 -10
Een aantal reflexen die net na de geboorte al aanwezig waren, verdwijnen geleidelijk aan. Zo heeft je baby ondertussen de stap-reflex afgeleerd. Dit mag je zeker niet beschouwen als een achteruitgang in de evolutie van je kind. Integendeel, de reflex moet verdwijnen om het latere stappen mogelijk te maken en levert het bewijs van een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Je kindje heeft nu wat minder slaap nodig als in het begin en tuurt naar de wereld rondom hem.
Naast verkennend rondkijken begint je baby stilaan ook tegen je te ‘praten’. Die kirrende geluidjes zijn toch een hele mooie beloning voor die vermoeiende afgelopen weken.

Week 11-12
De spieren van je baby’s nek, schouders en rug zijn tegen de 3de maand al flink ontwikkeld. Je kindje kan een minuut lang zijn hoofd optillen. Hij zal dit vooral doen telkens wanneer zijn interesse gewekt wordt, omdat hij licht of geluid waarneemt, of omdat je hem aanhaalt. Bij het opheffen van het hoofd steunt je kind op zijn onderarmen. Dankzij de kracht van de spieren houdt hij zijn hoofd goed in evenwicht en heeft hij dus geen wiebelhoofdje meer.

Ook als je je kindje in een zithouding optrekt, laat hij zijn hoofd niet meer slap naar achter hangen. Omdat het mee oprichten van het hoofd een grote inspanning voor hem betekent, kan hij dit wel niet volhouden.

Er is veel kans dat je kind nu de meeste mensen die hem benaderen, met een brede glimlach begroet. Toch geeft hij niet aan eender wie even graag zijn aandacht. Bepaalde mensen uit de omgeving verdienen nu duidelijk zijn voorkeur. Bij onbekenden kan het nu wel even duren voor hij zich op zijn gemak voelt.

 

Reageer op dit bericht!