Petra
Petra Gezondheid baby 14 Jul 2016

Onderzoek: Baby die zichzelf in slaap huilt is niet zielig

Ouders kun je over het algemeen in twee groepen onderverdelen: er zijn ouders die vinden dat een baby zichzelf maar in slaap moet huilen. De andere groep bestaat uit ouders die bij het minste of geringste huiltje van hun kind al naast het bed staan. In beide kampen is weinig begrip voor de andere groep. De ouders die hun kind laten huilen vinden vaak dat de andere groep ouders papkindjes opvoeden. Terwijl de ouders die hun kind niet (lang) laten huilen, ouders uit de andere groep zelfs weleens betichten van kindermishandeling. Tot nu toe was echter nog nooit echt onderzocht of het in slaap huilen wel echt een negatief effect heeft op een baby. Veel verder dan een emotionele discussie ging het dan ook niet. Gelukkig hebben wetenschappers inmiddels wel onderzoek verricht en de resultaten zijn best verrassend!

Huilonderzoek: zo doe je dat

Om goed onderzoek te kunnen doen, besloten de wetenschappers twee groepen kinderen te bestuderen. De ouders van de ene groep moesten hun kind steeds wat langer laten huilen voordat ze hem of haar mochten gaan troosten. Op deze manier wende het kindje er langzaam aan dat papa of mama niet direct kwam kijken wanneer het huilde. In plaats daarvan huilde het kindje zichzelf in slaap. De ouders van de andere groep kregen een andere opdracht. Zij moesten namelijk proberen het tijdstip waarom hun kind naar bed ging langzaam gaan verschuiven. Het idee hierachter was dat het kindje meer moe zou zijn als het later naar bed ging. Hierdoor zou het sneller in slaap vallen en niet zo lang liggen huilen. Bij beide groepen bestudeerden de onderzoekers de hoeveelheid stresshormoon cortisol. Met behulp hiervan is namelijk te berekenen hoeveel stress iemand ervaart. De aanwezigheid van veel cortisol wijst op een stressreactie van het lichaam. En zoals iedereen wel weet: (teveel) stress is niet goed voor je lichaam.

Verbazingwekkende resultaten

Uit het onderzoek bleek dat het verschuiven van de bedtijd geen extra stress veroorzaakt voor de baby. Nog verbazingwekkender was echter dat ook uithuilen geen extra stress bleek te veroorzaken. Bovendien bleken beide methodes de tijd die het kostte om in slaap te vallen flink te verkorten. Normaal gesproken duurde het gemiddeld 18 minuten om een kindje in slaap te krijgen, wanneer het werd getroost als het huilde. De baby’s die wat later naar bed gingen sliepen gemiddeld binnen 8 minuten. Het meest opvallende resultaat was echter dat bij de groep baby’s die er aan wende zichzelf in slaap huilde. Deze baby’s sliepen namelijk al in gemiddeld vijf minuten!

Voortaan laten huilen?

Als je zo naar de resultaten kijkt, lijkt het het meest logisch om je kindje zichzelf in slaap te laten huilen. Blijkbaar is het niet schadelijk voor je kind en het is de meest snelle manier om hem of haar in slaap te laten vallen. Toch willen de onderzoekers niet zo ver gaan om ouders te adviseren om deze methode op te volgen. Hoewel de baby er geen last van lijkt te hebben, kan de situatie voor de ouders namelijk wel degelijk stressvol zijn. Veel ouders hebben er moeite mee om hun kindje te laten huilen. Volgens de onderzoekers is het bij inslaapproblemen daarom beter om eerst ‘bedtime fading’ te proberen, waarbij je je kindje steeds een paar minuten later naar bed brengt. Doordat hij of zij dan vermoeider is, zal het makkelijker in slaap kunnen vallen. Wil je je kindje toch laten wennen aan het zichzelf in slaap huilen? Bereid je dan voor op een paar pittige avonden. Doe dit dus bij voorkeur tijdens een paar rustige dagen en roep eventueel hulp in van partner, opa of vriend(in), om je die eerste moeilijke dagen door te helpen komen.

 

 

 

Reageer op artikel:
Onderzoek: Baby die zichzelf in slaap huilt is niet zielig
Sluiten