6 tips om je kind overdag beter te laten slapen

Kleine kinderen hebben veel slaap nodig. Als baby doen ze weinig anders dan slapen en eten, maar dat wordt langzaam minder. Op de leeftijd van twee jaar doen de meeste kinderen alleen nog een middagdutje. En ook dat wordt uiteindelijk afgebouwd. Maar wat als jouw peuter eigenlijk wel slaap nodig heeft, maar overdag moeilijk kan slapen? Dan gebruik je deze 6 praktische tips om je kinderen overdag beter te laten slapen.

1. Tot rust laten komen

Vaak zijn kinderen overdag nog van alles aan het doen. Als je kind heel enthousiast en geconcentreerd aan het spelen is, is het voor hem niet logisch om ineens te gaan slapen. En ook het kijken van films of het spelen van (smartphone)spelletjes helpt niet om daarna te gaan slapen. Spreek duidelijke regels af over smartphone- en tablet-gebruik. En begin dus al ongeveer 15-20 minuten vóórdat het kind moet slapen met de voorbereiding. Laat het kind tot rust komen, bijvoorbeeld door een verhaal voor te lezen.

2. Een vast ritme

Kinderen hebben een heel goede biologische klok. Als jij je kind elke dag op een andere tijd naar bed brengt, zal het kind moeite hebben met een ontdekken van een ritme. Doe je het echter elke dag op precies dezelfde tijd, dan raakt je kind gewend aan een vast ritme. Het is dan voor het kind veel logischer om dan naar bed te gaan, want dat gebeurt elke dag.

3. Duidelijke rituelen

Kleine kinderen hechten veel waarde aan herhaling. Dat is voor hen kalmerend en rustgevend. Daarom zijn duidelijke rituelen belangrijk. Een vast patroon kan zijn: voorlezen – pyjama aan – knuffel pakken – liedje zingen – in bedje leggen – kusje – welterusten. Het kind herkent al heel snel de vaste volgorde en vindt het prettig omdat het op die manier precies weet waar het aan toe is.

4. Een donkere kamer

Veel kinderen vinden het moeilijk om te slapen als het erg licht is. Daarom is het verstandig om dikke, verduisterende gordijnen te kiezen. Een precies passend gordijn is het meest praktisch, zoals een rolgordijn. Het hele raam wordt dan goed verduisterd, waardoor het kind gemakkelijker kan slapen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

liggende baby met fles

5. Wennen aan geluiden

Overdag is het niet zo stil als ’s nachts. Sommige kinderen hebben moeite met geluiden. Daarom is het belangrijk dat je ze leert om eraan te wennen. Vooral monotone geluiden kunnen goed helpen om in slaap te vallen. Denk aan het geluid van wasmachine/wasdroger, de stofzuiger of een simpel muziekje. Het wennen aan geluid is niet alleen praktisch voor het kind, maar ook voor jou. Je hoeft dan niet muisstil door het huis te sluipen omdat je kindje in bed ligt.

6. Rustig wakker worden

Sommige kinderen hebben een hekel aan hun middagdutje omdat ze plotseling wakker schrikken en de ouders hen meteen weer van alles laten doen. Terwijl je ’s morgens meestal nog even rustig aan doet, ontbijtje regelt en je kind dus rustig kan opstarten. Dat kun je beter ’s middags ook doen. Begin na het dutje bijvoorbeeld met wat drinken en een koekje. Het kind heeft dan de tijd om weer rustig wakker te worden en op te starten.

Je kind overdag laten slapen hangt natuurlijk ook van je kind af. Is je kind gewoon echt niet moe, dan heeft het weinig zin om hem te laten slapen. Maar is je kind wel moe, dan kunnen deze 6 tips je helpen om je kind lekker te laten slapen overdag

Reageer op artikel:
6 tips om je kind overdag beter te laten slapen
Sluiten