Petra
Petra Opvoeding 21 Mar 2020

Leren als de scholen dicht zijn [6 tips voor de planning]

En dan zit je opeens thuis! Ooit gedacht dat het leven van een docent simpel is? Wekenlange vakanties en iedere dag vroeg vrij? Dan is de kans groot dat je hier als ouder inmiddels anders over bent gaan denken. Wanneer je opeens thuis zit, misschien zelf thuis moet werken, en dan ook nog je kinderen aan het schoolwerk moet krijgen. Ga er maar aan staan! Gebruik deze 6 tips over planning om het allemaal wat soepeler te laten verlopen.

1. Structuur is de sleutel tot succes

Als je ’s morgens nergens op tijd hoeft te zijn, is het verleidelijk om je nog een keertje om te draaien en een uurtje door te slapen. Met als gevolg dat jullie steeds later aan de ontbijttafel zitten. Dat weekendgevoel is de eerste paar dagen vast heel lekker, maar al snel slaat de lamlendigheid toe. Is het echt nodig om ons pyjama uit te trekken, terwijl we toch niet naar buiten gaan? En die stapel huiswerk kan toch ook nog wel een dagje wachten? Om die lamlendigheid te voorkomen is het aan te raden om structuur in de dag te houden. Probeer doordeweeks een vast schema aan te houden. Maak het schema niet te strak, er mag best ruimte zijn voor vrije momenten. Maar plan zaken als huiswerk maken en boeken lezen gewoon in. Kinderen hebben behoefte aan structuur en zo’n schema ondersteunt ze daarin.

2. Maak de planning samen

Hoe oud je kind ook is: hij of zij is nooit te jong om te helpen met het indelen van de dagplanning! Vraag je kinderen naar hun favoriete bezigheden. Wat willen ze echt graag op de planning hebben staan? Lekker spelen in de (speel)tuin, een uurtje tv of YouTube kijken, of springen op de trampoline in de tuin. Dat lijken misschien allemaal onbelangrijke zaken, die je kinderen prima kunnen doen tijdens de vrije momenten. Maar door ze op de planning te zetten, laat je zien dat je begrijpt dat dit belangrijke zaken zijn voor je kind. Je kind zal zich serieus genomen voelen en ook serieuzer omgaan met de planning. Ja, we gaan nu een half uur huiswerk maken, maar daarna gaan we op de trampoline! Zo wordt de planning iets waar je samen aan werkt, in plaats van iets wat jij als ouder je kind oplegt. Dat werkt echt een stuk prettiger.

3. Plan de dag niet helemaal vol

Opstaan om 7.30, aankleden om 7.35, ontbijten om 8.00 en om precies 8.30 aan de slag met het huiswerk. In principe kan je de hele dag zo vol plannen. Alleen vergeet je dan een belangrijk aspect: een planning is bedoeld als steuntje in de rug. Je wilt graag wat structuur in de dag, zodat bepaalde dingen gewoon gedaan worden. Maar wanneer je die planning van minuut tot minuut vol plant, zal de lol er snel van af zijn. Want wat doe je als het aankleden langer duurt dan verwacht en je daardoor ‘pas’ om 8.10 aan de ontbijttafel zit? Dan begin je de dag dus voor je gevoel al met een achterstand! Zorg in plaats daarvan voor een globaal tijdschema, waarin ook ruimte is voor onverwachtse gebeurtenissen of leuke verrassingen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

huiswerk op tafel

4. Ondersteun ook oudere kinderen bij de planning

Heb jij pubers in huis? Dan is de kans groot dat die als het gaat om een dagplanning direct roepen: ‘Dat regel ik zelf wel!’. Houd er echter rekening mee dat ook pubers af en toe hulp nodig hebben bij het aanhouden van structuur. Het is voor een puber verleidelijk om op dagen dat hij of zij thuiszit tot midden in de nacht met vrienden te Facetimen of Netflix te kijken. Dat betekent alleen wel dat het ’s ochtends een stuk lastiger zal zijn om op te staan. Spreek daarom toch globale richtlijnen af met je kind. Laat hem of haar bijvoorbeeld een planning maken waarin je (in overleg) al een aantal tijdstippen hebt vastgelegd. Dus bijvoorbeeld om 23.00 uur licht uit en om uiterlijk 9.00 weer opstaan. Ook fijn: tegenwoordig kun je als ouder online vaak makkelijk meekijken naar het huiswerk van je kind. Zo kun je dus een beetje in de gaten houden of je kind doet wat er gedaan moet worden. Dat wil niet zeggen dat je als ouder altijd kan (en moet!) voorkomen dat je kind opeens in de problemen komt wat betreft planning. Je puber zal toch echt zelf moeten ervaren hoe dat voelt. Oefening baart kunst, hopelijk gaat het de volgende keer beter!

5. Gebruik dag- en weekplanners

Misschien heb je de neiging om wat globale, mondelinge afspraken te maken over de planning, en het daarbij te laten. Het is alleen veel beter om de planning op te schrijven. Maak daarbij bij voorkeur gebruik van een weekplanner én van een dagplanner. Op internet zijn hier volop voorbeelden van te vinden, maar ze zijn ook heel makkelijk zelf te maken. De weekplanner biedt je kind (en jezelf) overzicht. Daar kan hij of zij bijvoorbeeld op zien dat er vandaag veel huiswerk op de planning staat, maar dat er morgen een leuke buitenactiviteit gepland staat. Ook muzieklessen (op afstand) of trainingen kunnen hierop aangegeven worden. Op de dagplanner zet je vervolgens de taken die op een dag gedaan moeten worden. Je kunt aan die taken tijdstippen verbinden, maar je kunt je kind hierin ook wat vrijer laten. Sommige kinderen vinden het heerlijk om ’s morgens vroeg hun huiswerk te maken, zodat ze daarna de rest van de dag andere dingen kunnen doen. Andere kinderen hebben er juist meer baat bij om dat huiswerk op te delen over verschillende momenten van de dag, bijvoorbeeld omdat het zo makkelijker is om zich te concentreren.

6. Wees niet te ambitieus

Een lange periode zonder school betekent in ieder geval één ding: de kans op een achterstand is groot. Nu kun je heel strijdvaardig denken dat dat jullie niet gaat gebeuren en daar een passende ambitieuze planning bij maken. In de realiteit zal die ambitieuze planning waarschijnlijk alleen maar tegen je gaan werken. Stel als eerste doel dat je kind bijblijft wat betreft de lesstof. Merk je dat dit prima lukt? Dan kun je daarna altijd nog verder kijken. Misschien is er tijd over om je in nieuwe lesstof te verdiepen. Of gebruik de extra tijd om juist iets helemaal nieuws te gaan leren. Wil je kind graag leren om een website te maken, Spaans leren spreken, of beter leren tekenen? Dan is er daar in zo’n periode van thuiszitten vaak ruimte voor. Ga op zoek naar een leuke online cursus, of schaf een boek aan over het onderwerp. Je zult zien dat wanneer je ambities los laat, dat opeens heel veel ruimte geeft om je kind de eigen talenten te laten ontdekken. En blijkt je kind liever de rest van de dag met Lego te spelen, of in de tuin te willen voetballen? Bedenk dat je tijdens zulke activiteiten ook ontzettend veel nieuwe dingen kunt leren. Geef je kind die ruimte en plan dus niet die hele dag vol!

Reageer op artikel:
Leren als de scholen dicht zijn [6 tips voor de planning]
Sluiten