Voorlezen aan peuters, daarom is het belangrijk!

Van al het publiek om aan voor te lezen, zijn peuters misschien wel de meest veeleisende luisteraars. Met een kort concentratievermogen, een wisselvallig humeur en nog niet volledig begrip van taal, zijn ze snel afgeleid. Toch is voorlezen belangrijk voor verscheidene onderdelen van de ontwikkeling van peuters en is het – hoe moeilijk het soms ook is – goed om dit te blijven doorzetten. Met de beste voorleesboeken als je ammunitie, kun je zelfs de meest onrustige en ongeduldige peuter boeien en in je verhaal meeslepen. En hier lees je waarom dat belangrijk is.

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling

Kinderen die van jongs af aan verhalen horen en daarbij worden betrekken hebben daar tot ver in het basisonderwijs wat aan. Voorlezen stimuleert namelijk de geletterdheid, taalontwikkeling en leesvaardigheid van kinderen. Hun woordenschat wordt vergroot, ze leren sneller om zelf te lezen en ook begrijpend lezen is gemakkelijker voor ze. Daarbij kunnen kinderen die veel zijn voorgelezen zich vaak beter en langer ergens op concentreren en hebben ze een beter taalgevoel. Dit alles maakt hun leven op school een stuk gemakkelijker.

Voorlezen stimuleert de emotionele ontwikkeling ook

Door verhalen te lezen met kinderen duiken jullie een andere wereld in. Daar vinden ze allerlei onbekende dingen om over te leren en om zich te verbeelden. Door peuters voor te lezen stimuleer je de fantasie en verbeelding van je luisteraar, leer je ze om mee te leven met personages of om bepaalde emoties te voelen. Boeken zijn ook een uitstekend medium om bepaalde niet zo leuke onderwerpen en emoties bespreekbaar te maken, zoals dood en ziekte of verdriet en angst. Lees je elke dag een verhaaltje op hetzelfde moment, dan breng je structuur aan in de dag van de peuter.

Een band tussen peuter en voorlezer

Een band tussen peuter en voorlezer

Of je nu de ouder, de grootouder, de oom of tante of gewoon een goede vriend bent van de peuter die wordt voorgelezen, je creëert altijd een band tussen jullie twee. Met de beste kinderboeken gaan jullie samen op reis en beleven jullie avonturen die anderen niet hebben meegemaakt. Dat maakt jullie relatie speciaal. Daarbij is het voorlezen een moment waarop de peuter tot rust komt, zich kan relaxen en volledig kan ontspannen. Doet het kindje dat met jou, dan hebben jullie altijd die mooie momenten samen waarin jullie genieten van een goed verhaal en helemaal tot rust komen met elkaar. Dat schept automatisch een unieke band.

Begin zo vroeg mogelijk

Voorlezen aan peuters is dus erg belangrijk, voor jullie relatie en de ontwikkeling van het kindje. Het is voor jou ook een moment van rust en ontspanning. Het beste begin je hier zo snel mogelijk mee, door liedjes te zingen voor baby’s en met kleine korte verhaaltjes te beginnen voor het slapengaan. Er zijn voldoende goede boeken die specifiek voor kinderen van bepaalde leeftijden zijn geschreven en die goed aansluiten bij de fase van hun ontwikkeling. Geef niet op, hoe moeilijk het soms ook is, want zelfs de meest onstuimige peuter zal van jouw verhaaltje genieten en profiteren.

Reageer op artikel:
Voorlezen aan peuters, daarom is het belangrijk!
Sluiten