5 tips voor het kopen van de ideale gezinswoning

Wil je graag een groot gezin, maar is hiervoor geen ruimte in jullie huidige woning? Worden de kinderen groter en willen ze graag een eigen kamer? Of hebben jullie altijd een huurhuis gehad en overwegen jullie nu toch te kopen? In al deze gevallen is de grote vraag: hoe vinden we ons droomhuis? Vijf tips om jullie ideale gezinswoning te vinden!

1. Weet wat je wil

Misschien ben je bang om te hoge eisen te stellen aan een mogelijke gezinswoning. Zou het bijvoorbeeld echt bestaan, dat huis met vier slaapkamers, een ruime tuin en ruimte voor een eigen praktijk aan huis? Het is niet erg om de lat hoog te leggen, als je precies weet wat je wilt. Dat maakt je zoektocht in ieder geval een stuk overzichtelijker! Merk je gaandeweg dat er wel heel weinig woningen aan al je eisen voldoen? Dan kun je altijd nog wat eisen wegstrepen en kijken waar je dan op uit komt.

2. Weet wat je kunt betalen voor je gezinswoning

Je kan grote dromen hebben, maar het is prettig om dan te weten of je budget daar ook bij past. Probeer realistisch te blijven wat betreft de mogelijkheden. Dat lukt het beste wanneer je voordat je aan de zoektocht begint weet hoeveel geld je ervoor kunt gebruiken. Ook de hypotheekrente vergelijken kan de moeite lonen. Op het eerste gezicht lijkt een verschil van slechts één procent rente misschien niet zo groot. Maar vergeet niet dat het hier gaat om hoge bedragen. Daar kan zo’n procent echt een enorm verschil maken!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

meisje aan tafel in tuin

3. Kom achter de computer vandaan

Tegenwoordig kun je praktisch iedere gezinswoning die te koop staat online terugvinden, bijvoorbeeld via Funda. Op zulke websites vind je prachtig gestylede plaatjes van potentiële droomhuizen. Tip: blijf niet zitten dromen achter de computer. Om te kunnen ervaren of een huis echt bij je past, is het belangrijk om dat zelf te gaan ervaren. Dus maak een afspraak voor een bezichtiging en kijk wat het met je doet. Kijk je toch op verkoopsites? Vergeet dan niet om door die stijlvolle interieurplaatjes heen te kijken. Wat mensen namelijk vaak vergeten is dat ze het huis kopen en dus niet het interieur! Zie je online een fantastisch huis dat aan (bijna) al je wensen lijkt te voldoen, maar zien de foto’s er niet uit? Waag dan zeker een gokje en ga kijken hoe het in werkelijkheid is. Dat kan zomaar een fantastische verrassing opleveren!

4. Vergeet de buurt van de gezinswoning niet

Heb je die fantastische gezinswoning gevonden? Vergeet dan niet om, voordat je tot aanschaf overgaat, ook de buurt waar het huis in staat eens onder de loep te nemen. Wie worden je buren, waar zit de supermarkt en hoe ver is de snelweg van je potentiële huis? Een droomhuis op een verkeerde plek kan een nachtmerrie blijken te zijn! Verlies dus niet de omgeving van de woning uit het oog. Er zijn overigens ook mensen die al precies weten in welke buurt ze willen gaan wonen, en uitsluitend daar op huizenjacht gaan. Dit is begrijpelijk wanneer je echt aan een specifieke plek gebonden bent, bijvoorbeeld door werk of school. Toch kan het de moeite waard zijn om de zoekgrenzen iets te verschuiven. Wie weet staat je droomhuis wel vijf kilometer verderop! En laten we wel wezen; dat is nog steeds relatief dichtbij de plek waar je oorspronkelijk zocht.

5. Wees realistisch en flexibel

Door realistisch te blijven over je mogelijkheden, houd je je zoektocht positief. Wanneer je weet dat de huizen in de stad waar je wilt wonen veel te duur voor je zijn, kun je dus beter buiten de stad gaan kijken. Wil je toch per se in de stad blijven? Dan kan het zijn dat je je tevreden moet stellen met een kleiner huis, dat niet aan alle wensen voldoet. Misschien realiseer je dit al voordat je aan je zoektocht begint. Het kan ook zijn dat je er pas na het zien van heel wat woningen achter komt. Dat laatste is niet erg; het geeft je de mogelijkheid om je verwachtingen bij te stellen. Komen je budget en je wensenlijst maar niet bij elkaar? Dan lijkt het raadzaam om die twee nog eens onder de loep te nemen. Is er misschien toch een mogelijkheid om het budget te vergroten, of kunnen er zaken van het wensenlijstje af? Door realistisch en flexibel te zijn, zal die ideale gezinswoning uiteindelijk echt binnen handbereik komen!

Reageer op artikel:
5 tips voor het kopen van de ideale gezinswoning
Sluiten