Zo ben je met het hele gezin voordelig en snel online!

Er komen steeds meer apparaten in huis met een wifi-verbinding. Niet alleen mobiel, laptop en tablet hebben een verbinding nodig, maar ook steeds vaker de printer, koelkast of andere apparatuur. Hoe meer apparaten er online zijn, hoe meer het vraagt van de online verbinding. Gelukkig kun je maatregelen nemen die ervoor zorgen dat de verbinding goed blijft. Zodat de een gewoon op de Playstation kan, de ander z’n favoriete Netflix-serie kan kijken en jijzelf een mooi e-book of goede film kunt downloaden.

1. Zet de router op een strategische plek

Is het tv en internet vergelijken bij alle aanbieders gelukt en heb je een keus gemaakt? Dan heb je binnen de kortste keren het installatiepakket in huis om online te kunnen gaan. In de meeste gevallen kun je voor de installatie een monteur inschakelen, maar vaak zit er een uitgebreide handleiding bij waardoor je dit ook prima zelf voor elkaar krijgt. Stap één in dat proces is een belangrijke: zorg dat de router een strategische plek krijgt. De router is het apparaat die je internetverbinding verbindt met je apparatuur. Voor een goede verbinding is het belangrijk dat de router op een centrale plek komt te hangen. Probeer daarnaast een plek te vinden die hoog is, waar de router vrij kan hangen. Hoe minder obstakels er in de weg zitten, hoe beter de online verbinding zal zijn.

2. Zoek een ander wifi-kanaal

Wifi kan over verschillende kanalen verzonden worden, een beetje te vergelijken met de geluidsgolven van de radio. Wanneer zowel jouw router als de routers in omliggende huizen op hetzelfde kanaal zitten, kan dit veel ruis veroorzaken. Lijkt er sprake te zijn van verstoringen? Dan kan het de moeite waard zijn om eerst je router eens opnieuw op te starten. Bij het opstarten zal je router automatisch het kanaal kiezen waarop de minste ruis zit. Je kunt vaak ook handmatig van kanaal wisselen. Er zijn handige apps voor die checken welk kanaal het rustigste is. Nadat je dat hebt uitgevogeld, kun je je router handmatig op dat kanaal zetten. Geen idee hoe je dat doet? Kijk dan eens bij je internetprovider op de website, want daar kun je dergelijk informatie meestal snel vinden.

3. Kies voor alles-in-1 om online te gaan

Tv, bellen, internet… Tegenwoordig is het allemaal niet meer weg te denken. Aan de ene kant is dat heel handig. Aan de andere kant kan het lastig worden om overzicht te bewaren, zeker wanneer je zelf niet zo technisch bent. Kiezen voor een alles in één pakket is dan ook aan te raden. Op deze manier heb je bij vragen altijd één aanspreekpunt. Je hoeft bij verbindingsproblemen dus niet meer eerst uit te zoeken waar die telefoon- of internetverbinding ook al weer afgesloten is. Daarnaast is het vaak makkelijker om wijzigingen door te voeren. Wil je bijvoorbeeld liever een hogere internetsnelheid? Dan kun je dit vaak met één telefoontje, of zelfs heel snel en simpel online regelen. En blijk je die hogere snelheid toch niet nodig te hebben? Dan kun je bij de meeste providers weer direct je pakket terugschroeven. En dat terwijl een alles in één optie vaak sowieso al veel voordeliger is dan losse onderdelen!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

tiener met laptop op bank

4. Verander van frequentieband

Routers zitten nu nog standaard op de 2,4 GHz-frequentieband, maar het is steeds vaker mogelijk om in huis de 5 GHz-frequentieband te gebruiken. Met die frequentieband haal je hogere snelheden, dus dat is zeker de moeite van het proberen waard! Check wel van tevoren even of alle apparatuur die van de wifi gebruik maakt ook al 5 GHz aankan. Is dat niet het geval? Dan kun je beter nog even wachten met het switchen naar 5 GHz.

5. Regel een wifiversterker

De meeste online routers hebben binnen een meter of vijf een prima signaal. Maar hoe verder je van de router af bent, hoe minder stabiel de wifi-verbinding zal zijn. Wil je aan de andere kant van het huis, of boven in de slaapkamers ook een goede verbinding? Dan zal in de meeste gevallen aanvullend materiaal nodig zijn. Een access point kan een oplossing zijn. Dat is een soort tweede modem die je op een andere centrale plek in het huis zet. Nadeel hiervan is wel dat je voor een goede verbinding tussen de modem en je access point nog wel een netwerkkabel nodig hebt. Wanneer je zo’n extra kabel moeilijk weg kunt werken, verdient deze oplossing vaak niet direct de schoonheidsprijs. En als je kleine kinderen in huis hebt wil je natuurlijk ook liever zo min mogelijk kabels open en bloot hebben liggen. In dat geval kan een wifi powerline adapter een betere optie zijn. Deze adapter werkt via het stopcontact. Stop één adapter in een stopcontact naast je modem en een tweede op de plaats waar je de wifi-verbinding wilt versterken. In de meeste gevallen zal dit een betere verbinding opleveren. Om in het achterhoofd te houden: ook het signaal tussen de twee adapters kan verstoord worden, waardoor de snelheid uiteindelijk toch niet altijd optimaal blijkt te worden.

Reageer op artikel:
Zo ben je met het hele gezin voordelig en snel online!
Sluiten