Petra
Petra Opvoeding 4 Mar 2020

De beste software om je kinderen online te beschermen

De ouders van nu zijn de eerste generatie met de taak hun kinderen te leren omgaan met internetgebruik. Niet gemakkelijk en doe je het niet, dan dreigt je kind ten prooi te vallen aan gameverslaving en in contact te komen met volwassenen met slechte bedoelingen. Opvoeding en communicatie zijn de beste oplossingen maar er zijn ook technische hulpmiddelen op de markt die je een handje helpen. Je kan nu eenmaal niet de hele tijd in het oog houden naar welke websites je kind surft. En welk kind heeft nog nooit de tablet stiekem naar de slaapkamer gesmokkeld terwijl het dat niet mocht? Met onderstaande software zijn er wat betreft surfgedrag van je kind gelukkig geen geheimen meer! Zo kun je je kind zelfs van afstand beschermen.

Beschermen van je privégegevens

Een kind is online vaak helemaal niet voorzichtig. Een phishing bericht zal het nietsvermoedend openen, een blits uitziende app wordt vlotjes gedownload. Zo maken ze het gemakkelijk voor hackers om in te breken en niet alleen hun data maar ook die van jou te stelen: foto’s, paswoorden en identiteitsgegevens. Voor je het weet, ontvang je plots vreemde facturen of nog erger, verdwijnt er geld van je bankrekening. Met een vpn verbinding bescherm je het hele wifi-netwerk in huis. Ook de spelconsole en smart TV vallen daaronder. Dit Virtual Private Network beveiligt het internetverkeer tegen gluurders door een soort tunnel te creëren tussen het internet en de apparaten. Een goede manier om je gezin te beschermen!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

meisje met krullen en telefoon

Stel ouderlijk toezicht in

Net als in in het offline leven rekent een kind erop dat alle volwassenen te vertrouwen zijn en het moet doen wat die zeggen. Zijn wereld is beperkt tot de wijk of het dorp, de school en de sport- of hobbyclub. De online wereld reikt duizenden kilometers verder. In principe kan iedereen, waar dan ook ter wereld, jouw kind aanspreken. Met de huidige vertaling programma’s zelfs in de eigen taal! Om te vermijden dat je zoon of dochter op de foute websites belandt, kan je zowel op PC als op smartphone of tablet ouderlijk toezicht instellen. Je kunt aangeven dat voor bepaalde apps toestemming moet gevraagd worden of een tijdslimiet instellen. Is die overschreden, dan heeft het geen zin meer om stiekem op de tablet te gaan. Stiekem gamen of chatten zal niet meer lukken.

Beschermen tegen cyberpesten

Cyberpesten is een echte plaag. Slachtoffers durven er meestal niet over te praten met hun ouders. De impact is vaak enorm. Zeker bij kinderen en jonge tieners is het geen inbreuk op de privacy als je hun berichten meeleest. Overigens is het wel goed om dit aan je kinderen te vertellen en het niet stiekem te doen. Door bepaalde apps te downloaden kan je de sms’en, WhatsApp-berichten en andere meelezen:

  • My mobile watchdog: betalende app die toegang geeft tot sms’jes, belgeschiedenis, contacten en locatie.
  • Screen time parental control: deze app geeft je het volledige beheer van de schermtijd. Het leuke eraan is dat je goed gedrag kan belonen met extra schermtijd.
  • Pumpic iPhone-keylogger: gratis app die elke toetsaanslag van uw kind vastlegt zonder het daarvan op de hoogte te brengen. Volgt zowel de berichten als wachtwoorden, kaartnummers,… Het logboek geeft een overzicht van onder andere de instant messaging, browsegeschiedenis en social media. Geschikt voor iPhone en Android.
  • FamiSafe: Eveneens gratis. Je kan ermee de locatie van het apparaat bepalen en voorkomen dat het kind op aanstootgevende apps of websites belandt. Ook is het mogelijk de schermtijd te bepalen. FamiSafe volgt geen sms’en of sociale netwerkberichten, maar biedt dus best veel mogelijkheden om je kind online te beschermen.

Beste software voor ouderlijk toezicht

Het neusje van de zalm op gebied van ouderlijk toezicht is Spyera. Met deze app lees je niet alleen berichten mee, maar beluister je ook live gesprekken en wordt je geholpen met het blokkeren van verdachte contacten. De app is beschikbaar voor zowel Android als iPhone. Eén account is geldig voor meerdere apparaten. De eigenaar van het apparaat weet niet dat hij gevolgd wordt, al is het wel aan te raden hem daarover in te lichten. Zo kun je vanaf een afstandje toch checken of je kind veilig is en hem of haar dus beschermen!

Reageer op artikel:
De beste software om je kinderen online te beschermen
Sluiten