Breng jezelf weer in balans
Kinderen zijn een verrijking van je leven. Maar dat neemt niet weg dat de zorg voor en opvoeding van een of meerdere kinderen veel tijd en energie vragen. Vaak worden zwanger- en moederschap als een grote roze wolk voorgesteld. Er zijn echter ook genoeg moeders die kampen met onder andere slapeloosheid, depressieve gevoelens en diverse pijnklachten. Dit komt bijvoorbeeld door een postnatale depressie, zorgen over hun kind(eren), of moeite om het moederschap te combineren met werk. Heb jij wel eens last van slaaptekort, stress, angst, spanning of pijn? Hieronder lees je vijf tips om weer in balans te komen.
Voldoende en goed slapen
Niet iedereen heeft evenveel uren slaap per nacht nodig. De een heeft minimaal acht per nacht nodig, terwijl voor de ander zeven uur voldoende is. Hoeveel uur voor jou ook ideaal is, zorg er in ieder geval dat je die hoeveelheid ook haalt. Ga dus op tijd slapen, zeker als je een kind hebt dat bijvoorbeeld ’s nachts nog gevoed moet worden of vaak wakker wordt. Let overigens niet alleen op hoeveel slaap je krijgt, maar ook op de kwaliteit ervan. Veel mensen slapen beter in een donkere en koele slaapkamer. Kijk daarnaast vlak voor het slapengaan geen tv meer, en leg je mobiel weg.
Voedingssupplementen gebruiken
Als moeder moet je er kunnen zijn voor je kind of kinderen. Pijn of stress moet dus niet je leven beheersen. Heb je moeite om om te gaan met de druk van het dagelijkse leven? Kun je niet goed ontspannen? Of kun je je slecht concentreren op je werk? Dan is het nodig om jezelf in balans te brengen en een herstelproces te starten. In Nederland wordt er relatief behoudend omgegaan met het uitschrijven van medicijnen. Er zijn echter wel voedingssupplementen die mensen weer kunnen helpen in balans te komen. Zo kan het gebruik van cannabis CBD-olie bijvoorbeeld bij sommige mensen verzachtend werken. Voor veel mensen heeft CBD-olie bijvoorbeeld een positieve invloed op pijnperceptie, eetlust, immuunsysteem, geheugen, concentratie, stemming en slaap.
Meer tijd besteden een koken en eten
Het aantal horecagelegenheden is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Eten en drinken lijken de hele dag om ons heen te zijn. Probeer echter niet te vaak toe te geven aan de verleiding junkfood te kopen, maar ga thuis weer eens meer tijd besteden een koken en eten. Online kun je talloze recepten te vinden, net als in de vele kookboeken die verkocht worden. Kies voor veel verse producten zoals groenten en fruit, en producten die vezels bevatten. Neem overigens niet alleen de tijd om vaker uitgebreid te koken, maar geniet natuurlijk ook van het opeten ervan!
Tijd maken om te ontspannen…
Veel klachten bij mensen zijn stressgerelateerd, zonder dat ze het vaak doorhebben. Meegaan in de stroom en voortdurend moeten omgaan met de druk van het dagelijks leven? Het zou veel mensen helpen dat idee eens los te laten. Focus je bijvoorbeeld op het doen van een ding tegelijk. Multitasken zorgt alleen maar voor onrust in je hoofd. Zeg daarnaast eens ‘nee’ tegen andere mensen die iets van je willen. Bij een goede relatie of vriendschap moet dat gewoon kunnen op zijn tijd. Plan daarnaast vrij tijd in je agenda in. Reserveer 20 procent van je tijd om te ontspannen (of om gewoon lekker te niksen).
… En kom regelmatig in beweging
Bewegen heeft diverse voordelen als je weer in balans wil komen. Ten eerst is het goed voor je doorzettingsvermogen, en slaap je beter door gezonde vermoeidheid. Daarnaast verhoogt het je energieniveau. Beweging werkt bovendien als mentale opkikker, je gaat er minder door piekeren. Het helpt om negatieve gedachten te verdrijven en zo meer ruimte te maken voor positieve gedachten. Leg hierbij overigens de lat niet direct heel hoog. Sportieve topprestaties zijn niet nodig, het moet wel leuk blijven. Kom uit die luie stoel en kies een bewegingsactiviteit die je leuk vindt. Wandelen, fietsen of joggen kosten niets en kunnen ook gewoon tussendoor. Balans is iets persoonlijks, aangezien niemand precies hetzelfde is. Niet iedereen heeft daarom baat bij alle tips. Zoek daarom uit wat het beste bij jou past. Bovenstaande tips zijn geen medisch advies