Petra
Petra Lifestyle 14 Dec 2021

Waarom jij jouw kinderen moet leren over planten

Waarschijnlijk vraag jij je af wat heeft jouw kind aan informatie over planten. Meer dan jij zou denken. Lees snel verder om dit te ontdekken.

Eigen smaak

Je kunt je kinderen betrekken bij het aanschaffen van planten en plantenpotten. Laat je kind eens zelf een bloempot kopen. Hierdoor leert jouw kind zelfstandig te zijn. Ook geef jij je kind hierdoor de ruimte om zelf een smaak te ontwikkelen. Natuurlijk is het leuk om een mini jij te hebben, maar dit is niet goed voor je kind. Je kind heeft zijn/haar eigen mening en dus ook een eigen smaak. Voor het ontwikkelen van een eigen smaak moet jij jouw kind ruimte geven.

Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid

Als je kind oud genoeg is kan jij hem/haar de verantwoordelijkheid geven om te zorgen voor de planten. Zo leert je kind verantwoordelijkheid zonder dat er grote problemen ontstaan als hij/zij een keer de plant vergeet water te geven. Hiermee kan je kind leren dat problemen ook op te lossen zijn. Zo kan je een te uitgedroogde plant vaak nog leven inblazen. Ook als dit niet het geval is kan jouw kind hiervan leren. Ook geeft het water geven van de planten je kind structuur in de dag.

Eten

Schaf ook een aantal fruit en/of groenten planten aan. Wist jij dat je kind eerder iets eet als het heeft geholpen met het bereiden van het gerecht? Wat is nou meer helpen dan al helpen met het laten groeien van de groentes of fruit? Als de groente of fruit rijp is kan jouw kind ook helpen met het bereiden van het gerecht. Kleine kinderen kunnen bijvoorbeeld de groente of fruit wassen. Als je kind wat ouder is kan hij de groente of fruit snijden met een bot of scherp mesje. Laat je kind als het klein is nooit alleen achter in de keuken.

Kennis

Naast deze praktische vaardigheden leert je kind ook over hoe de natuur werkt. Je kunt aan hem/haar uitleg geven over fotosynthese en hoe planten groeien. Dit kan erg van pas komen later op school.

Rustgevend

Bezig zijn met planten kan erg rustgevend werken. Zelfs alleen het aanwezig zijn van planten is voor sommige mensen rustgevend. Heb jij een druk kind? Dan kan het helpen om een plant in zijn/haar kamer te zetten. Dit kan ook een bijdrage leveren aan de concentratie van je kind. Erg handig voor tijdens het leren.

Genoeg redenen om samen op pad te gaan met je kind om een leuke plant en bijpassende pot uit te kiezen.

Reageer op artikel:
Waarom jij jouw kinderen moet leren over planten
Sluiten