6x spelenderwijs kleuren leren

Op zoek naar een geweldige manier om de dag van je peuter wat op te fleuren en het brein te stimuleren? Deze makkelijke kleur activiteiten laten je peuter kennis maken met kleuren. Nee, al die kleuren benoemen is nog niet nodig, dat komt op straks op school wel. Maar met behulp van deze 6 leuke spelletjes leert je kind spelenderwijs al de basisprincipes van kleur. Hierdoor worden de woordenschat en de creativiteit vergroot. En ze zijn ook nog eens superleuk om te doen!

1. Speel met het eten

Over het algemeen geldt de vuistregel: hoe gevarieerder de kleuren in je eten, hoe gezonder het is. Schotel je peuter daarom eten voor dat kleurrijk is én dus vol voedingsstoffen zit. Denk bijvoorbeeld aan bruin brood, gele kaas, rode paprika, groene broccoli en witte rijst. Of laat eens zien wat een klodder felgekleurde jam doet als je het door een bakje witte kwark roert. Dat blijft fascinerend!

2. Klieder met vingerverf

Weet je dat je voor je kleine Picasso zelf vingerverf kunt maken? Het allerleukste is het om de verf eerst samen te maken en dan lekker uit te gaan smeren. Om het te maken mix je een half kopje maïzena met twee kopjes water in een steelpan. Kook het totdat het begint in te dikken. Verdeel de afgekoelde mix dan over verschillende bakjes en voeg per bakje een andere voedselkleurstof toe. Voedselkleurstoffen kun je vinden bij de meeste grote supermarkten en bij de toko. Vervolgens laat je je kind helemaal los gaan op een groot stuk papier of behang. Het resultaat kan aan de muur!

3. Een kleurrijke wandeling

Ook buiten kun je van alles doen met kleur. Laat je peuter thuis een stuk gekleurd papier uitzoeken, dat hij of zij mee naar buiten kan nemen. Help tijdens de wandeling met het vinden van dingen in dezelfde kleur als die van het papier. Afgevallen blaadjes, pompoenen of kledingstukken die passen bij oranje; de lucht, een spijkerbroek of een auto die passen bij het blauwe papier. Zo is er van alles te vinden. Thuis kan je kind een tekening maken van de ontdekte spullen. Een mooie reminder aan al die dingen diezelfde kleur kunnen hebben!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

kind verft op muur

4. Ren voor een lintje!

Deze kleurrijke activiteit combineert leren met racen. Ideaal om binnen te doen op een regenachtige middag, om zo toch wat energie kwijt te raken. Knoop aan drie houten lepels een verschillende kleur lint. Zet ze in een kleine emmer, op zo’n 2 meter afstand van je peuter. Noem dan een van de kleuren en spoor je kind aan naar de emmer te rennen om daar het lint met de goede kleur uit te halen. Bij oudere kinderen kun je het spel wat moeilijker maken. Benoem dan niet de kleur, maar zeg bijvoorbeeld: ‘Pak het lint dat dezelfde kleur heeft als je broek.’ Dit kun je vervolgens ook omdraaien: je peuter vertelt welke kleur jij uit de emmer moet halen. En na iedere run hoort natuurlijk een flinke knuffel 😉

5. Spelen met sokken

Wat je kunt doen met sokken? Zet twee wasmanden op de vloer en plak op een van de twee een wit papier. Pak een stapel sokken, frommel een sok tot een bal en laat je peuter de bal in de juiste wasmand gooien. In dit geval witte sokken in de ene wasmand, gekleurde sokken in de andere. In kleuren kun je natuurlijk variëren. Gebrek aan sokken? Gebruik dan knuffels of ander klein speelgoed waar je lekker mee kan gooien. Niet alleen goed voor het brein, maar ook voor de motorische ontwikkeling!

6. Verkleden!

Tweejarigen kunnen creatief zijn als het gaat om kleren (combi roze tutu, groen shirt met paars gestreepte legging, waarom niet?), maar je kunt altijd proberen om ze het concept van bijpassende kleuren uit te leggen. Pak bijvoorbeeld een T-shirt en drie broeken. Laat je kleine dan beoordelen welke broek het beste bij het shirt past. Om te helpen kun je er bijvoorbeeld op wijzen dat de groene bloemen op het shirt net zo groen zijn als die ene broek. Bedenk wel dat zelfs wanneer je kleine het concept begrijpt, dat nog niet wil zeggen dat hij of zij het idee omarmt. Een tweejarige heeft nu eenmaal een eigen stijl!

Reageer op artikel:
6x spelenderwijs kleuren leren
Sluiten