Petra
Petra Opvoeding 10 Feb 2019

Horoscoop: Kreeft (Cancer) [Emotioneel maar verantwoordelijk]

22 juni t/m 23 juli

Wat een kreeftkindje echt nodig heeft? Liefde! En dan net iets meer dan kindjes met een ander sterrenbeeld. Dat merk je al als je kindje nog maar een baby is. Het allerliefst ligt je kleine bij jou op schoot. ‘s Avonds inslapen kan lastig zijn doordat je kindje niet alleen wil zijn. Het is belangrijk om goed met die emoties om te gaan. Een stabiele jeugd zal namelijk een stevige basis vormen voor het volwassen leven van je kreeftkindje.

Kreeftkindje als baby

Heeft je kindje erg veel last van verlatingsangst? Dan zal het inslapen vaak met huilbuien gepaard gaan. Probeer dit te verminderen door bij je kleine in de buurt te blijven. Ligt je kindje boven op een eigen slaapkamer? Rommel dan nog even rond op de bovenverdieping. Er zijn vast (helaas ;)) wel wat huishoudelijke klusjes die nog gedaan kunnen worden. Een liedje zingen of neuriën ondertussen kan ook geen kwaad. Dat gerommel en gezang laten je kleintje namelijk weten dat het niet alleen is. Daardoor zal het makkelijker worden om toch alleen in te slapen. Bij sommige kreeftkindjes blijft dit echter lastig, die eerste periode. Je kunt overwegen om een draagzak of draagdoek aan te schaffen, zodat je kindje zijn of haar middagdutje kan doen dicht tegen je aan. Zorg dan wel voor een draagdoek die ergonomisch goed in elkaar zit. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij door al dat dragen rugklachten krijgt.

Veel steun voor peuter

Ook als je kindje wat groter wordt, zal je merken dat die emotionele steun van groot belang blijft. Kreeftkindjes zijn erg gevoelig en hebben ruimte nodig om hun emoties te kunnen verwerken. Vaak trekt het kindje vooral naar de moeder toe voor die steun. Dat kan als moeder af en toe best zwaar zijn. Probeer er daarom voor te zorgen dat je kindje zich bij meer mensen echt op z’n gemak voelt. Een goede band met papa of oma kan echt een steun zijn. Dat geldt natuurlijk voor ieder kind, maar voor kreeftkindjes net iets meer. Het kost tijd en moeite om vertrouwen op te bouwen. Is het vertrouwen er eenmaal, dan is het belang om dat ook te behouden. Je kindje kan snel uit balans raken, bijvoorbeeld wanneer je door drukte wat kortaf of geprikkeld op zijn emoties reageert. Juist daarom is het van belang om voor die emotionele steun terug te kunnen vallen op meerdere mensen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

peuter met knuffelbeer

Je kreeftkindje op school

Op school kan het gedrag van je kindje twee kanten uitgaan. Vaak vertonen kreeftkindjes ook op school veel emoties. Een goede band met juf of meester is van belang om te durven laten zien wat ze kunnen. Als je kindje goed in z’n vel zit, zal het school over het algemeen wel leuk vinden. Het gedrag kan echter ook een andere kant opgaan. Als je kindje een goede emotionele basis of ondersteuning mist, kan het opeens emotieloos, hard en afstandelijk lijken. Empathie voor klasgenootjes is dan ver te zoeken en de kans op ruzie is groot. Dit kan ook merkbaar zijn in het gedrag richting leerkracht. Boos worden op je kindje vanwege dat gedrag is meestal niet de beste manier om dit op te lossen. Die harde kant komt, als een schild, naar boven op het moment dat het kind zich onveilig voelt. Blijkbaar is er iets gebeurt waardoor je kindje uit balans is geraakt. Belangrijk is om uit te zoeken waar dat vandaan komt, om vervolgens te proberen om het geschade vertrouwen weer te herstellen.

Zintuigen van levensbelang

Niet alleen emoties kunnen heftig zijn bij kindjes met het sterrenbeeld kreeft. Volgens hun horoscoop zijn ze ook zeer gevoelig voor zintuiglijke ervaringen. Je kindje kan extreem genieten van een lekker broodje, een bijzonder kleurrijk schilderij of bijzondere gebeurtenissen. Een dagje weg naar pretpark of dierenpark? Grote kans dat je kindje jaren later nog precies kan na vertellen wat het die dag allemaal gedaan heeft. Door die intense belevingen kan de voorpret overigens ook wel eens omslaan in nervositeit. Je kunt je kindje beter verrassen met een onverwachts dagje uit dan dat je die dag weken van tevoren al aankondigt. Heb je een middagje vrij? Bouw dan samen met je kindje aan ervaringen die hij of zij zich later nog kan herinneren. Dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Neem je kindje onverwachts mee naar het park, voor een gezellige picknick. Wedden dat je kind zich die heerlijk verse broodjes, de geur van de bloemen en het vrolijke geluid van de vogels nog lang zal kunnen herinneren? Gun je kindje die ervaringen, want nog meer dan kindjes met andere sterrenbeelden zal het daar van genieten.

Van verlegen kindje naar geboren leider

Als je bovenstaande leest verwacht je het misschien niet, maar veel kreeftkindjes groeien uit tot echte leiders. Daarvoor is wel die goede emotionele basis eerst van groot belang. Uiteindelijk zorgen al die emoties ervoor kreeften een uitmuntend empathisch vermogen ontwikkelen. Ze hebben een duidelijke visie en mening, maar vinden het daarnaast belangrijk dat hun ondergeschikten goed in hun vel zitten. Ze maken graag hun standpunten duidelijk, maar geven ook de ruimte aan andere meningen. Heeft iemand met sterrenbeeld kreeft de leiding over een groep? Dan is de kans groot dat het een fijn team is, waarin onderling veel vertrouwen en respect is. Hieruit blijkt duidelijk de leidinggevende capaciteiten van dat ooit zo verlegen en emotionele kreeftkindje. Als ouder kun je af en toe best bezorgd zijn, wanneer je kijkt naar jouw lieve kreeftje. Je zal je vaak afvragen hoe jouw kindje zich als volwassene staande zal kunnen houden in die grote, boze buitenwereld. Maak je geen zorgen. Zo lang jij helpt met het bouwen van die stevige emotionele basis, komt het met jouw kindje later echt wel goed!

Reageer op artikel:
Horoscoop: Kreeft (Cancer) [Emotioneel maar verantwoordelijk]
Sluiten