Petra
Petra Opvoeding 13 Jan 2019

Sterrenbeeld Ram: herken jij dit in je kindje?

Is jouw kindje geboren tussen 21 maart en 20 april? Dan heeft het als sterrenbeeld Ram (Aries). Ieder sterrenbeeld heeft zijn eigen kenmerkende eigenschappen. Ook als je niet zo van de horoscopen bent, kan het zomaar zo zijn dat je in de omschrijving hieronder zaken herkent bij je eigen kindje. En, misschien nog wel belangrijker: we leggen uit hoe je het beste met bepaalde eigenschappen om kan gaan. Zodat je je kind zo goed mogelijk kan ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling!

Een Ram: enthousiast en goedgehumeurd

Een Ram met een ochtendhumeur? Die zal je niet snel tegenkomen. Ram-kindjes springen meestal ‘s ochtends blij het bed uit, klaar om te beginnen aan een nieuwe dag. De kans is groot dat je aan de ontbijttafel hele verhalen krijgt te horen over hun plannen van die dag. Natuurlijk is dat prettige humeur heel fijn, maar als je zelf ‘s ochtends nog moet opstarten kan al dat enthousiasme af en toe wat veel zijn. Probeer je kind toch de ruimte te geven om z’n verhaal te doen, maar wijs er ondertussen op dat dat broodje nog opgegeten moet worden en dat hij ook z’n schoenen niet moet vergeten aan te trekken. Probeer dus een beetje bij te sturen, zonder dat je er te strak bovenop gaat zitten. Want zeg nou zelf; je wilt toch liever een vrolijk dan een verdrietig of boos kind? Streng zijn is goed, maar niet op een dwingende manier. Een positieve benadering werkt beter.

Een Ram-kindje op school

Met hun temperament zijn kindjes met het sterrenbeeld Ram in de klas best pittig. Aan zelfvertrouwen is er geen gebrek, dus staan ze al snel met hun neus vooraan als er iets bijzonders gebeurt. En gebeurt er even niets bijzonders? Dan zorgen ze daar persoonlijk wel voor! Overigens gebeurt dit niet omdat ze vervelend willen doen, maar meestal juist uit enthousiasme. Ram-kindjes houden van spanning en sensatie in het leven. Dit passen ze ook toe in de verhalen die ze thuis vertellen over hun dag op school. Met een beetje overdrijven hebben ze geen enkele moeite. Wat hun betreft is het nu eenmaal ‘hoe groter, hoe beter’! Overigens brengen Ram-kindjes door hun enthousiasme en levensvreugde ook een positieve energie mee in de klas. Het kunnen echte gangmakers zijn, maar ze kunnen ook op het juiste moment iets liefs zeggen tegen een klasgenootje dat verdrietig of boos is. Hun positiviteit kan dus aanstekelijk werken. Tegelijkertijd kan dat gangmaken ook het leren in de weg staan. Ram-kindjes zijn wat leren betreft meestal liever lui dan moe. Dit kun je oplossen door voor ze op zoek te gaan naar uitdagingen waar ze hun tanden in kunnen zetten.

Sporten en buiten spelen

Om al die energie kwijt te kunnen is het belangrijk dat kinderen met het sterrenbeeld Ram veel bewegen. Van een hele dag binnen zitten worden ze onrustig en vervelend. Zorg er dus voor dat je kindje iedere dag naar buiten kan. Voor hem of haar is een beetje regen of wind daarbij niet snel een probleem. Het kind is namelijk vaak ook fysiek heel sterk. Een andere manier om al die energie kwijt te kunnen is via sport. Ram-kindjes houden van sporten. Een teamsport is meestal ideaal, omdat ze daarin ook de ruimte krijgen om de sociale vaardigheden verder te ontwikkelen. Je Ram-kind zal vaak op een natuurlijke manier een soort aanvoerder zijn binnen het team. Met zijn enthousiasme en energie steekt hij de rest van het team aan. Daarnaast let hij erop dat z’n teamgenootjes het ook naar hun zin hebben. En, ook prettig: buiten op het veld mag er lawaai gemaakt worden. Laat je kindje maar lekker uitrazen!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

meisje leert zwemmen

Creativiteit als uitlaatklep

Het sterrenbeeld Ram behoort tot de Vuur-elementen. Dat vurige is dus ook zeker terug te vinden in het karakter. Daarnaast is de kans groot dat je kindje een voorkeur heeft voor (vuur)rood speelgoed. Je hoeft je dus niet te verbazen wanneer je kleine het liefst met die knalrode brandweerauto speelt, of de pop bij voorkeur een rood jurkje aantrekt. Door het vurige, temperamentvolle karakter kunnen de emoties hoog oplopen. Je kindje kan heel enthousiast zijn, maar ook heel verdrietig. Er is eigenlijk geen middenweg. Muziek kan helpen bij het verwerken van die extreme emoties. Muziek luisteren, maar ook muziek maken. Dansdisciplines zoals breakdance en streetdance kunnen ideaal zijn, omdat ze het meedoen in een groep combineren met bewegen en muziek. Ook spelen in een orkest kan voor Ram-kindjes prettig zijn, omdat ze ook daar sociaal bezig kunnen zijn en tegelijkertijd iets nieuws leren. Het zal de creativiteit verhogen en een uitlaatklep zijn voor je kind.

Vriendschap met een Ram

Ram-kindjes hebben vaak vrienden die net zo enthousiast in het leven staan als zijzelf. Leeuw en Boogschutter (ook Vuur-elementen) zijn daarbij favoriet. Leuke plannen bedenken, lachen en grappen maken kunnen ze allemaal als de beste. Met Aarde-elementen zoals Stier en Steenbok klikt het vaak wat minder. Kindjes met deze sterrenbeelden vindt een Ram-kindje vaak wat langzaam en te weinig actief. Dat wil niet zeggen dat ze helemaal niet overweg kunnen met wat rustiger kindjes. Kindjes met een sterrenbeeld uit de Water-elementen (zoals Kreeft en Vissen) zijn vaak rustig, maar creatief. Deze creativiteit kunnen ze gebruiken om de wildste plannen te bedenken. Plannen die een Ram-kindje meestal graag wil uitvoeren! Ook met Lucht-elementen (onder andere Weegschaal en Waterman) kunnen Ram-kindjes meestal goed overweg. Het sterke punt van die kindjes is namelijk hun sociale vaardigheid. Ze kunnen de Ram-kindjes zo positief beïnvloeden. Overigens gebeurt dit ook andersom: Ram-kindjes kunnen wat actie brengen in het leven van de Lucht-elementen.

Reageer op artikel:
Sterrenbeeld Ram: herken jij dit in je kindje?
Sluiten