Waarom ik zeker weet dat mijn time management beter kan

Als ik nu de woonkamer rond kijk zie ik: een stapel was die nog gevouwen moet worden, een stel kinderen dat een half uur geleden al naar bed had gemoeten en een eettafel die nog afgeruimd moet worden. Ik kan je zeggen: echt relaxt werken aan deze blog is dat niet… Waarom krijg ik mijn time management niet onder controle?!

Steeds weer nieuwe afleiding

Nu er steeds overtuigender bewijs is dat multitasken niet werkt, doe ik echt mijn best om anders te werken. Zo check ik niet meer tussentijds mijn mail, maar staan daar drie vaste momenten op de dag voor gepland. Daarnaast probeer ik eerst de ene klus af te hebben, voordat ik aan de volgende begin. Bij dat laatste valt alleen nog wel wat winst te behalen. Want wat doe je als je net bezig bent, maar gestoord wordt door een huilend kind? Je kan toch moeilijk dat kind laten staan huilen totdat jij klaar bent met die klus. Datzelfde geldt voor die collega die aan je bureau staat de drammen terwijl je net een heel moeilijke memo aan het schrijven bent. Multitasken is dan misschien niet erg effectief, maar hoe voorkom je al die afleiding? Voor mij is het nog steeds een raadsel!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zusjes knuffelen

Prioriteiten stellen

Toch is het volgens sommigen helemaal niet zo moeilijk om te stoppen met multitasken en effectiever te gaan werken. Het is simpelweg een kwestie van prioriteiten stellen. Dat blijkt te kunnen door hele kleine veranderingen in je (werk)dag aan te brengen. De afgelopen tijd heb ik een aantal gevonden tips geprobeerd in praktijk te brengen. En ik moet zeggen: dat werkt verrassend goed, zowel thuis als op het werk. Eerder stond ik op en rende ik direct door naar de eerste de beste klus die gedaan moest worden. Dat ging de hele dag zo door: rennend van de ene naar de andere ‘brand’. Tegenwoordig neem ik ‘s ochtends eerst 10 minuten de tijd om te kijken wat mijn dag gaat brengen en welke klussen ik moet doen. Hoewel dat in de praktijk nog niet altijd even zonnig uitpakt, merk ik dat dat moment van rust mij de hele dag bijblijft. Het lijkt net alsof de dag er wat overzichtelijker van wordt.

Weet wat je wil

Toch weet ik dus dat mijn time management nog wel wat beter kan. Herken je dat? Dat je je te veel laat leiden door wat anderen van je willen of vragen, in plaats van dat je kijkt naar wat je zelf op het programma hebt staan? Ik ken dat zelf helaas maar al te goed. Om mijn time management op orde te krijgen, zal dus nog wel wat oefening nodig zijn. De geboekte vooruitgang inspireert mij gelukkig wel om er mee aan het werk te blijven. Heb je een goed advies? Ik hoor het graag en ben vast de enige niet! Internet is gelukkig ook een goede bron als het gaat om adviezen in time management. Misschien dat ik binnenkort zelf wel een cursus time management ga doen – als ik daar de tijd voor kan vinden, natuurlijk 😉

Reageer op artikel:
Waarom ik zeker weet dat mijn time management beter kan
Sluiten